16 Οκτ 2009

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ Ε΄

Γράφει ο Ἀρχ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος Ἱεροκήρυκας - Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης
Μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα φίλοι αναγνώστες, στο πλαίσιο του θέματος μας «Αιρέσεις και παραθρησκεία», να ξεκινήσουμε να δούμε την γνωστή σε όλους σχεδόν, κίνηση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» όπως οι ίδιοι αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνται.

Πριν περάσουμε στις Βιβλικές και θεολογικές ερμηνείες των θέσεων των «Μ.τ.Ι.», επιβάλλεται να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην ιστορία της ομάδας αυτής.

Τούτο είναι αναγκαίο α) Διότι κανείς δεν εμφανίζεται από το πουθενά , και β) Η ιστορική εξέταση της πραγματικότητας μας βοηθά να δούμε το υπόβαθο της όλης καταστάσεως, το ξεκίνημα αλλά και την ως τώρα εξέλιξη...

Οι υπεύθυνοι των Μ.τ.Ι., έχουν την εξής τακτική προσέγγισης των ανθρώπων (δηλ. των υποψηφίων θυμάτων τους).

Με την Βίβλο στο χέρι , επισκέπτονται τα σπίτια και προσπαθούν με ορισμένα εδάφια που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν (πάντοτε στην διεστραμμένη τους ερμηνεία και μετάφραση, και ουδέποτε στο πρωτότυπο αγιογραφικό αυθεντικό κείμενο), να αποδείξουν στους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, ότι βρίσκονται σε λανθασμένο δρόμο και πως αν αποκηρρύξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και ενταχθούν στις τάξεις τους, τότε μόνο θα είναι παιδιά του Θεού (του Ιεχωβά).

Στην παραπλανητική τους μάλιστα αυτή τακτική, χρησιμοποιούν ως υλικό, είτε πραγματικά είτε φανταστικά σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και μάλιστα με τους κληρικούς.

Δυστυχώς, όπως ήδη έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα μας, υπάρχουν απλοϊκοί άνθρωποι, που δεν γνωρίζουν την πίστη στην σωστή της βάση , και ορισμένες φορές παρασύρονται με αποτέλεσμα να αρνούνται την Ορθοδοξία και να καταντούν Μ.τ.Ι.

Επειδή λοιπόν το θέμα δεν είναι όπως θέλουν να το παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι της κίνησης αυτής,που κατά τον λόγο του Κυρίου: «...
σαν τους Φαρισαίους περιέρχονται τη θάλασσα και την ξηρά για να κάνουν ένα προσήλυτο, και όταν γίνει , καταντά τέκνον της γεένης (της κολάσεως), δύο φορές χειρότερο από αυτούς» (Ματθ.23,15), αλλά το θέμα είναι πολύ βαθύτερο, το πρώτο ερώτημα το οποίο τους θέτουμε είναι το εξής: α)Από πού ξεκινάτε ιστορικώς ως κίνηση και ποια τα αποδεικτικά στοιχεία της ιστορικής σας πραγματικότητας και συνέχειας; Ας ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητα και το ποιόν της υπάρξεως σας, και κατόπιν περνούμε να δούμε τι ακριβώς διδάσκει και πώς ερμηνεύεται ο λόγος του Θεού.

Ίσως φανεί ως παράδοξος ο λόγος μας (είναι πάντως αληθινός), κανένας εκ των ταγών των Μ.τ.Ι. δεν δέχεται υπεύθυνα και επίσημα να ανοίξει και να συζητήσει το παραπάνω ερώτημα που εξ αρχής τους θέτουμε.

Το γιατί, δεν είναι δύσκολο να το εννοήσει κανείς.

Το ερώτημα τούτο φέρνει στην επιφάνεια τις προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται, ώστε να γίνεται λόγος περί Εκκλησίας. Και οι προϋποθέσεις αυτές είναι η αδιάσπαστη χρονική Αποστολική διαδοχή και διδαχή που πρέπει να κατέχει η μοναδική και αυθεντική Εκκλησία.

Πράγματι, αν θελήσουμε να ρίξουμε ένα διεισδυτικό βλέμμα στο παρελθόν και να ερευνήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, θα διαπιστώσουμε σύμφωνα με τα ατράνταχτα ιστορικά τεκμήρια, ότι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει αυτές τις δύο προϋποθέσεις, ταυτοχρόνως και εξ αρχής, με αποτέλεσμα να της εξασφαλίζουν την αυθεντικότητα.

Και τίθεται αμείλικτο στη συνέχεια το ερώτημα. Οι Μ.τ.Ι. πότε έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους; Πότε η ομάδα τους παρουσιάστηκε στην ιστορία;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ αποκαλυπτική.

Οι Μ.τ.Ι. εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά το 1880 στην Αμερική. Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός της εταιρείας «Σκοπιά» (έτσι ονομάζεται η εταιρεία που ανήκουν οι Μ.τ.Ι.) , είναι ο Κάρολος Ρώσσελ. Διάδοχος του γίνεται ο Ιωσήφ Ρόδερφορ, ακολουθεί ο Νάθαν Νορρ, ο Φρέντερικ Φρανς και ο Ένσελ και φθάνουμε στην σημερινή της ηγεσία.

Θα χρειαζόταν πολύς χώρος και χρόνος για να καταγράψουμε αναλυτικά τη βιογραφία του καθενός αρχηγού της εταιρείας «Σκοπιά» αλλά και τις αλλαγές τις οποίες επέφερε ο καθένας από αυτούς, τόσο στο καταστατικό, όσο και στην ερμηνεία των Γραφών. (Όποιος επιθυμεί μπορεί να μελετήσει την ανάλογη βιβλιογραφία και εκεί θα διαπιστώσει το αλλοπρόσαλλο στην δομή, στην τακτική, και σ’ αυτό που ονομάζουν έρευνα και ερμηνεία του λόγου του Θεού).

Εμείς τώρα, κλείνοντας και το άρθρο αυτό , τονίζουμε ότι , ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει αδιάσπαστη ανά μέσω των αιώνων κρατώντας και κηρύττοντας την , όπως τονίσαμε, αδιάσπαστη Αποστολική διδαχή, μέσω της Αποστολικής διαδοχής που κατέχει, η εταιρεία κάνει την εμφάνιση της για πρώτη φορά στην ιστορία κατά τα τέλη του 19ου αι.

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα , όσο και αν θέλουν οι υπεύθυνοι των Μ.τ.Ι. να εξαφανίσουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να εξωραΐσουν.

Φυσικά , όπως καταννοεί ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος και ο κάθε αντικειμενικός μελετητής του θέματος , η νεόκοπη αυτή κίνηση-εταιρεία «Σκοπιά», δεν δικαιούται σε καμμία των περιπτώσεων να διεκδικεί για τον εαυτό της τον αυθεντικό ερμηνευτή του λόγου του Θεού. Όπως επίσης δεν μπορεί να γίνει καν λόγος περί Εκκλησίας με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια, την οποία επιβάλλεται να έχει (και φυσικά έχει) η αληθινή Εκκλησία.

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.