9 Οκτ 2019

Οἱ ἥρωες τοῦ 1821 σὲ Playmobil

Μία ἔκθεση γιὰ τὴν Ἐπανάσταση ἀπὸ τὴν Κυριακὴ στὴν Παλαιὰ Βουλὴ
Μία πρωτότυπη, ἐντυπωσιακὴ καὶ ἱστορικὰ τεκμηριωμένη προσέγγιση τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821, ποὺ θὰ ἀπευθύνεται πρωτίστως στὶς νεαρὲς ἡλικίες, εἶναι ἡ ἔκθεση «Τὸ '21 Ἀλλιῶς: Ἡ Ἑλληνικὴ Ἐπανάσταση σὲ διοράματα Playmobil» ποὺ διοργανώνει τὸ Ἐθνικὸ Ἱστορικὸ Μουσεῖο (Μέγαρο Παλαιᾶς Βουλῆς) σὲ συνεργασία μὲ ὁμάδα συλλεκτῶν καὶ μὲ τὴν στήριξη τῆς Playmobil. 
Ἡ ἔκθεση ἀποτελεῖ μέρος τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «1821: ἀπηχήσεις στὸ σήμερα», οἱ ὁποῖες ἐντάσσονται στὶς δράσεις ποὺ ὀργανώνει τὸ μουσεῖο γιὰ τὸν ἑορτασμὸ τῶν 200 χρόνων ἀπὸ τὴν Ἐθνικὴ Παλιγγενεσία. Τὰ ἐγκαίνια τῆς ἔκθεσης θὰ γίνουν τὴν Κυριακὴ 13 Ὀκτωβρίου στὶς...
12 τὸ μεσημέρι στὴν Κεντρικὴ Αἴθουσα τοῦ μουσείου.

Στὴν ἔκθεση παρουσιάζονται περισσότερα ἀπὸ 20 μικρὰ καὶ μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα εἰδικὰ γιὰ τὴν συγκεκριμένη ἔκθεση ἀπὸ φιγοῦρες καὶ ἐξαρτήματα Playmobil. Ἀναπαριστοῦν σκηνὲς ἀπὸ τὴν καθημερινὴ ζωὴ στὴν Ἑλλάδα τῶν ἀρχῶν τοῦ 19ου αἰώνα καὶ γεγονότα τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821, ὅπως οἱ πρόσφυγες τῆς Πάργας, ὁ ὅρκος τῶν Φιλικῶν, ὁ Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης ποὺ διαβαίνει τὸν Προῦθο ποταμό, ἡ Πολιορκία τῆς Τριπολιτσᾶς, ἡ Ἔξοδος τοῦ Μεσολογγίου.

Ἀκόμη, σὲ φιγοῦρες Playmobil καὶ συνοδευόμενοι ἀπὸ σύντομο βιογραφικό τους ἐκτίθενται οἱ πρωταγωνιστὲς τῆς Ἐπανάστασης, Ἕλληνες, φιλέλληνες καὶ Ὀθωμανοί, ἄνδρες καὶ γυναῖκες ποὺ ἔπαιξαν καθοριστικὸ ρόλο στὴν ἐξέλιξη τῶν γεγονότων.
Τὸν σχεδιασμὸ καὶ τὴν γενικὴ ἐποπτεία ἔχουν οἱ ἐπιμελήτριες τοῦ Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (ἱστορικὸς Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (ἀρχαιολόγος) καὶ Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (ἱστορικός).

21 σχόλια:

  1. Γιατι σε playmobil και δεν παρουσιαζουν στα παιδια σε μια θεατρικη σκηνη τους ηρωες του 1821
    η σε ενα σκετς οπως παλιοτερα μια ομιλια κλπ γιατι τα αποσυμβολοποιουμε ολα,τα εμφανιζουμε σαν παιχνιδια,τα καραγκιοζοποιουμε.
    Κακομοιρα παιδια "ηρθατε"στην χειροτερη εποχη της ιστοριας της πατριδος μας...με τους χειροτερους ανθρωπους...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας για την παράσταση,για ομιλίες και άλλα παρόμοια αλλά θα έλεγα ότι για όσους έχουν παίξει στα νιάτα τους με playmobil,θεωρώ ότι ένα τέτοιο δώρο σε παιδιά ανάλογης ηλικίας θα ήταν ότι το καλύτερο,διότι σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά είναι σφουγγάρι.

      Το παιχνίδι γενικά βοηθά στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και είναι ένας καλός τρόπος να μάθει τους ήρωες της επανάστασης μέσα από ένα παιχνίδι.Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρξουν παρόμοια playmobil με στρατιώτες και ήρωες των Βαλκανικών πολέμων,τότε που μεγάλωσε η πατρίδα μας καθως και του έπους του 40.

      Στο playmobil της επανάστασης του 21 μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο όρκος εμπρός στην εικόνα της Παναγίας και ενώπιον του ιερέως.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον ανώνυμο 9:34! Όντας «φανατικος» των Playmobil πριν πολλάάάάάάά χρόνια (το username μου, προδίδει την ηλικία μου...) συμφωνώ ότι είναι εξαιρετική ιδέα! Η φωτογραφίες δε των Playmobil με τον όρκο των αγωνιστών ενώπιον της εικόνας της Παναγίας, αλλά και το κρυφό σχολειό, είναι πραγματικά εκπληκτικές.
      Όσον αφορά δε στις θεατρικές παραστάσεις, Δόξα τω Θεώ υπάρχουν τα κατηχητικά μας, που προσφέρουν έργο! Πέρσι τα κατηχητικά δύο ενοριών σε πολεις των Μεσογείων, ανέβασαν παραστασεις με τη ζωή της Αγίας νεομάρτυρος Ακυλινας της Ζαγκλιβερινης, για να γνωρίσουν τα παιδιά (και οι μεγάλοι) τι ήταν οι Νεομάρτυρες του γένους μας (προς τιμήν δε των υπευθύνων της μιας εκ των δύο πόλεων, παραχωρήθηκε η δημοτική θεατρική αίθουσα ΔΩΡΕΑΝ για την παράσταση, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία). Γίνονται λοιπόν προσπάθειες από ανθρώπους οι οποίοι το παλεύουν να δώσουν στα παιδιά μας Χριστό και Πατρίδα!

      Διαγραφή
  2. Ό,τι πιο πετυχημένο! Ας μη βλέπουμε παντού φαντάσματα. Τα παιδάκια έχουν να πάρουν πολλά μέσα από τέτοια παιχνίδια. Έχουν μπουχτίσει με τέρατα, superman, barbies κλπ κλπ
    Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, που προβάλλει τις αξίες μας και έχει μέσα της κάτι πολύ αγνό!
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ηταν ετσι το αγνο οπως το φανταζεστε εσεις τοτε ετσι εξηγηται γιατι τα βλεπεται ολα ενα "παιχνιδι" για τα παιδια...μια "ψυχαγωγια",οι ηρωες της επαναστασεις του '21 δωσανε την ζωη τους για να λεμε σημερα στα παιδια μας
    οτι εχουν ενα "αγνο" παιχνιδι για να παιζουν...ωραιοι εισται με τα μυαλα αυτα που εχετε καταλαβαινει κανεις ευκολα εναν απο τους λογους,
    της σημερινης καταντιας του τοπου μας.
    Κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αρνείσαι ότι τα παιδιά μπορούν να πάρουν κάτι και μέσω των παιχνιδιών;;
      Οφείλουμε να παράγουμε, παιχνία, ταινίες, προβολές, εκδρομές κλπ με ρωμαίικο περιεχόμενο.
      ΥΓ: Διόρθωσε εσύ πρώτα τα ορθογραφικά σου λάθη, και έπειτα κάνουμε αγώνα για τα ελληνόπουλα...

      Διαγραφή
  4. Τα ορθογραφικα λαθη ειναι απλα...λαθη.
    Τα λαθη στην αντιληψη και στην εκτιμηση γεγονοτων στην ιστορια ενος τοπου καθως και ο αποσυμβολισμος τους που επιχειρηται με το συγκεκριμενο "παιχνιδι" τον θεωρω σκοπιμο και αποπροσανατολιστικο και εκτος απο το οτι ειναι ΣΟΒΑΡΑ λαθη... εφ'οσον απευθυνονται σε παιδια δειχνουν ανθρωπο ανωριμο οσον αφορα την αξιολογηση και την προσφορα των ηρωων που 'επεσαν'στο ιερο καθηκον υπερ της πατριδος.
    Κρατησε τις αντιληψεις που εχεις για τον εαυτο σου,και ο καθενας μπορει να καταθετει την γνωμη του,ανεξαρτητα εαν εσυ την δεχεσε η οχι,αλλωστε γι'αυτο υπαρχουν τα σχολια γιατι εχει το δικαιωμα ο καθε σχολιαστης να λεει την γνωμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Καραγκιοζοποιηση των παντων. Η Νεα Εποχη ειναι εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει, αντικειμενικά, δεν το θεωρώ κάτι κακό που έφτιαξαν Playmobil με τους ήρωες του 1821.
    Δεν είπα ότι θα πρέπει να μείνουμε μόνο στα Playmobil για να τιμήσουμε την επέτειο, αλλά αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες αξιολογότερες και σοβαρότερες.
    Μη ξεχνιόμαστε, απευθύνεται στα πιτσιρίκια.
    Για τους μεγάλους ας γίνουν ομιλίες, εκδόσεις βιβλίων, εκδηλώσεις κλπ κλπ
    Δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε. Ούτε προσβάλλει την Εθνική μνήμη, αλλά ούτε και διασώζει το Έθνος μας αυτή η κίνηση με τα Playmobil.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το θεωρώ σωστό. Τα playmobil είναι για παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία δεν πρόκειται να κατανοήσουν τίποτα σχετικό με ιστορία, της οποίας επιτρέψτε μου, αλλά αλλοιώνεται η ομορφιά της. Η τέχνη μας είναι αρκετά όμορφη και πλούσια για να οφεληθούν οι πάντες από αυτήν, ακόμα και τα μικρά παιδιά. Γιατί αντικαθίσταται από κακόγουστα παιχνίδια; Καραγκιοζιλίκι. Δεν θέλω να πιστέψω οτι απωλέσαμε πια κάθε αισθητική και αξία. Και υπάρχουν ευθύνες γι' αυτά. Οι υπεύθυνοι για τις συγκεκριμένες δράσεις πρέπει να κρίνονται για το έργο τους ή δεν πρέπει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΛΑΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΣΧΟΛΙΩΝ
    ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.
    ΝΑΙ,ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ,ΣΕ ΠΛΑΙΗ ΜΟΜΠΙΛ !
    ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;;
    Καλλιόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, κ. Καλλιόπη, η ανάλυση δεν θα ήταν και περιττή. Νομίζω αυτή η κίνηση με τα Playmobil με λεπτό τρόπο προσβάλλει την Εθνική μνήμη. Γιατί στο υποσυνείδητο των παιδιών στο μέλλον μπορεί να μείνει αυτή γελιοποιημενη εικόνα των ηρώων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά εκτός τόπου αυτά που λες. Ποια είναι ακριβώς η προσβολή; Το ότι επέλεξαν για τα μικρά παιδιά να παρουσιάσουν στιγμές της επανάστασης μέσω των παιχνιδιών τους;
      Γιατί συνεχώς πρέπει να έχουμε έναν αρνητισμό, καχυποψία και αριστερούς λογισμούς;
      Συνηθίσαμε μόνο να γκρινιάζουμε, αρνούμενοι να δούμε και κάποιες φορές ότι δεν είναι όλες οι προσπάθειες πονηρές.
      Έλεος με κάποιους κολλημένους. Κι εγώ είμαι πολλές φορές υποψιασμένος με την νέα τάξη πραγμάτων γιατί παρά πολλά έχουν αλλοιωθεί, όμως αντιλαμβάνομαι και μια καλή κίνηση...

      Διαγραφή
    2. Εγώ θα σου το θέσω αλλιώς:
      Πες πως έχεις παιδιά.
      Με τι θα ήθελες να παίζουν, με τον (ομοφιλόφιλο) Bob σφουγγαράκη, τον σουπερμαν, τον σπάιντερμαν, τον (μάγο) Χάρι Πότερ, την barbie και το λοιπό κακό συναπάντημα ή με τα παραπάνω playmobile;
      Εγώ δεν έχω δισταγμό στο να διαλέξω.

      Η εικόνα της Παναγίας σε παιχνίδι είναι αρκετά τραβηγμένο, γιατί δεν ξέρεις που θα καταλήξει μια μέρα, αλλά δεν το κρίνω, έχοντας γνώση για το πως συμπεριφέρονται άλλοι Έλληνες όταν πιάνουν στο στόμα τους την Παναγία... Είμαι βέβαιος ότι η Παναγία δε θα παρεξηγηθεί αν ένα παιδί πετάξει την εικόνα της στα σκουπίδια.

      Διαγραφή
  10. Κυρα καλλιοπη δεν πας να πλυνεις κανενα πιατο? αντε μπραβο,γινηκαμε ολοι ειδημονες και ταχουμε ισοπεδωσει ολα σ'αυτο τον τοπο,γι'αυτο "βουλιαζουμε"
    συνεχως...εχουμε καταντησει ο "σκουπιδοτοπος" της ευρωπης,να καταργησουμε το ενα να αλλαξουμε το αλλο,τετοια κατρακυλα ο τοπος μας δεν εχει ξαναγνωρισει σε ολη την ιστορια του απο ιδρυσεως ελληνικου κρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά.Νὰ πλύνω ἐγὼ κανένα πιάτο,
      νὰ μὴν σὲ ἐνοχλῶ ποὺ ὀκνεύεις
      μέσα στὴν κλάψα !
      Καλλιόπη

      Διαγραφή
  11. Ψόφιοι για καυγά
    και πάντα να φταίει ο άλλος.

    Θα μου πείτε
    απο
    σκέτοι ψόφιοι
    καλλίτερα.

    Τι να πει κανείς...
    Ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το να παίζει ένα παιδί "επανάσταση" με τα παιχνίδια του είναι φυσιολογικό.
    Το να οργανώνουν και να ξοδεύουν χρήματα σε έκθεση με θέμα (τάχα μου) την επανάσταση του 1821 με παιχνίδια, γελοιοποιεί την ιστορική μνήμη και δεν εχει καμία σχέση με παιδικό παιχνίδι.

    Πολλά πράγματα μπορούν να θεωρηθούν παιχνίδι. Παιδικό παιχνίδι μπορεί να γίνει και μία κορδέλα με ένα κλαδί και μερικούς βώλους. Εδώ όμως δεν είναι παιδικό παιχνίδι το θέμα της έκθεσης. Είναι η επανάσταση του '21 με πλέιμοπιλ το οποίο συνεπάγεται οτι δεν αφορά παιδιά, αλλά αποτελεί άποψη του δημιουργού της όσον αφορά την οπτική του για την ελληνική επανάσταση. Επομένως μιλάμε για μία γελοιότητα και προσβολή της ιστορικής μνήμης.. Τέλος. Όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει, αλλιώς ας παριστάνει τον υπεράνω και τον προοδευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δέχομαι πως ένα μουσείο δεν έχει καμιά δουλειά με την εταιρία playmobile και τα προϊόντα της.
      Και σίγουρα για τα λεφτά τα κάνουν όλα και οι μεν (του μουσείου) και οι δε (της εταιρίας).
      Και σίγουρα το όλο σκηνικό δεν είναι και πολύ σοβαρό, όπως και όλα σε αυτόν τον τόπο.
      Ωστόσο, από όσο καταλαβαίνω, η όλη κίνηση έγινε από συλλέκτες και μάλλον αναφέρεται σε αυτούς. Δεν ξέρω πως το βλέπουν το θέμα αυτοί. Μπορεί εμείς να θεωρούμε το όλο θέμα αστειότητα, αλλά κάποιοι αφιερώνουν την ζωή τους στο να μαζεύουν συλλεκτικά αντικείμενα. Μπορεί για αυτούς να είναι πιο σοβαρό σαν εκδήλωση, όσο παράξενο κι αν μας ακούγεται. Απλά, ίσως κάποιοι δεν μεγαλώνουν ποτέ.

      Πάντως, νομίζω ότι όσοι είναι θετικοί στο όλο θέμα κοιτάνε απλά το παιχνίδι (που λογικά απευθύνεται και σε παιδιά) και όχι το όλο σκηνικό.

      Όλοι ξέρουμε ότι το κράτος μας και οι οργανισμοί τους είναι γελοίοι και δεν σέβονται ούτε ιερό, ούτε όσιο. Αλλά ας κατηγορήσουμε αυτούς, όχι την εταιρία και τους Έλληνες του μουσείου που βοήθησαν στην παραγωγή του παιχνιδιού. Μπορεί τα κίνητρα των εμπλεκόμενων ανθρώπων να μην ήταν κακά, άσχετα αν βγαίνει μια υποτιμητική χροιά από το όλο ζήτημα.

      Διαγραφή
  13. Εξαιρετική έμπνευση, πραγματικά ευχάριστη είδηση που θα κινητοποιήσει την γνώση για το Γένος, στα παιδιά μας!

    Γεώργιος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πηγαινε παιξε με το κουβαδακι σου...πιο περα...με τα "καραγκιοζιλικια"...
    θα κινητοποιηθει η γνωση στα παιδια μας
    Κουνια που σε κουναγιε...ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.