30 Ιαν 2012

«Μεγάλοι δάσκαλοι θρησκειῶν τοῦ κόσμου» στὸ νέο πρόγραμμα σπουδῶν γιὰ τὰ Θρησκευτικὰ

«Μεγάλοι δάσκαλοι θρησκειῶν τοῦ κόσμου» στὸ νέο πρόγραμμα σπουδῶν γιὰ τὰ Θρησκευτικὰ
Πανθρησκειακὸς συγκρητισμὸς
Τὸ νέο πρόγραμμα σπουδῶν γιὰ τὰ Θρησκευτικὰ Δημοτικοῦ καὶ Γυμνασίου προβλέπει στὴν πρώτη κιόλας Θεματικὴ Ἑνότητα (ΘΕ) τῶν Θρησκευτικῶν της Ἐ΄ Δημοτικοῦ τὴν ἀναφορὰ στὸν «Ἰησοῦ ὡς δάσκαλο» μὲ παράλληλη ἀναφορὰ στοὺς «μεγάλους δασκάλους τῶν θρησκειῶν τοῦ κόσμου» δηλαδὴ «τὸν Μωάμεθ, τὸν Κομφούκιο καὶ τὸν Βούδα». Πρόκειται γιὰ ἕνα μόνο παράδειγμα τοῦ συγκρητιστικοῦ τρόπου μὲ τὸν ὁποῖο προσεγγίζονται ἡ Ἀλήθεια τοῦ Χριστοῦ σὲ σχέση μὲ τὶς ἄλλες θρησκεῖες ἀπὸ τοὺς συντάκτες τοῦ νέου προγράμματος σπουδῶν. Ὁ Ἰησοῦς δὲν εἶναι ὁ Ἕνας καὶ Μοναδικὸς Θεὸς ἀλλὰ ἕνας διδάσκαλος ὅπως ὁ Βούδας, ὁ Κομφούκιος καὶ ὁ Μωάμεθ! Ἡ κλήση τῶν Μαθητῶν ἢ ἡ Ἐπὶ τοῦ Ὅρους ὁμιλία χρησιμοποιοῦνται στὴν ΘΕ αὐτὴ ὡς δείγματα τῆς ἰδιότητος τοῦ Ἰησοῦ ὡς διδασκάλου...
Μία τέτοια προσέγγιση τῶν Θρησκειῶν καὶ...
παρουσίαση τῶν «δασκάλων τῶν θρησκειῶν» θυμίζει σὲ ὅσους ἔχουν μελετήσει σχετικὰ κείμενα τὸ βιβλίο «Μεγάλοι Μύστες» τῶν ἐκδόσεων «Ἰάμβλιχος» ποὺ στὴν συνοπτικὴ παρουσίαση σημειώνεται ὅτι πρόκειται γιὰ «ἕνα ἔργο ποὺ ἐνέπνευσε πολλὲς γενιὲς ἀναγνωστῶν, εἶναι προϊόν της ὥριμης συγγραφικῆς περιόδου τοῦ Ἐντουὰρ Σιρέ, κατὰ τὴν ὁποία προσπάθησε νὰ ἐπιδείξει τὴ βασικὴ ἑνότητα πίσω ἀπὸ ὅλες τὶς ἀνώτερες θρησκεῖες. Θρησκεῖες ποὺ λειτουργοῦν ὡς μέσα ἀποκάλυψης τοῦ ἑνὸς θείου κόσμου, μέσω τῆς ψυχῆς τῶν προφητῶν τους».
Μήπως σὲ κάτι τέτοιο στοχεύει πλέον καὶ τὸ νέο μάθημα Θρησκευτικῶν; Τί Χριστός, τί Βούδας, τί Μωάμεθ, τί Κομφούκιος, ὅλοι εἶναι διδάσκαλοι θρησκειῶν; Λοιπόν; Τὰ Θρησκευτικὰ στὴν ὑπηρεσία τῆς Πανθρησκείας καὶ τῆς Νέας Ἐποχῆς;

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των θρησκευτικών στο σχολείο σύμφωνα με εσάς, καθαρά ένα κατηχητικό μάθημα πρωώθησης της χριστιανικής θρησκείας; Το ότι αρκετοί θεολόγοι στην Ελλάδα είναι ιερείς και το ότι οι περισσότεροι θεολόγοι είναι ξεκάθαρα προκατειλημμένοι προς την κραταιά χριστιανική θρησκεία αποτελεί μάλλον ελληνική πρωτοτυπία και δεν έχει καμία σχέση με την θεολογία ως επιστήμη.

    Όχι, ο ρόλος του θεολόγου δεν είναι να πει στους μαθητές ότι "Ὁ Ἰησοῦς εἶναι ὁ Ἕνας καὶ Μοναδικὸς Θεὸς" (εύγε για τον πολυτονισμό σας παρεπιμπτόντως). Ο ρόλος του είναι να τους αναφέρει όλα τα στοιχεία για τον χριστιανισμό, αντικειμενικά και αμερόληπτα, και το παιδί να κρίνει μόνο του τι ήταν ο Ιησούς. Δεν πρέπει ούτε να τα κατηχήσει -τότε ποιος ο ρόλος των εκκλησιών;;- αλλά ούτε και να τους περάσει τις ενδεχόμενες αθεϊστικές του απόψεις.

    Όσον αφορά τις άλλες θρησκείες πάντα διδάσκονταν, αλλά πολύ συνοπτικά για προφανείς λόγους. Θυμάμαι από τα σχολικά μου χρόνια ότι όλες οι άλλες μαζί δεν έφταναν ούτε καν το μισό περιεχόμενο του χριστιανικού σκέλους. Αλλά θεολογία και θρησκευτικά δεν είναι μόνο ο χριστιανισμός έτσι; Υποθέτω πάντως ότι και πάλι, κατά την παράδοση, οι ένθερμοι χριστιανοί θεολόγοι θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και χρόνο στο χριστιανικό σκέλος των βιβλίων, και δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ανεξιθρησκεία, οπότε αν θες πιστεύεις, αλλά προβλέπει και επίσημη θρησκεία την Ορθοδοξία και την διαπαιδαγώγιση των παιδιών με τις αρχές της, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και μάλιστα παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί ότι το μάθημα της επίσημης θρησκείας το καταρτίζει ο υπουργός και όχι η Εκκλησία ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ! Μάλλον δεν γνωρίζεις φίλε μου τι γίνεται έξω που οι διοικούντες τα εκκλησιολογικά έχουν την ευθύνη για το μάθημα των θρησκευτικών και το περιεχόμενό του (πχ Ιταλία, Ισπανία κ.α.). Εννοείτε ότι αν ένας άνθρωπος πιστεύει στην ορθοδοξία δεν θα διδάξει στο παιδί του όλες της θρησκείες της γης. Το ίδιο ισχύει και για μια κοινωνία. Για αυτούς βέβαια που δεν πιστεύουν όλοι ξερουμε ότι ούτε τους αναγκάζει κανείς ούτε είμαστε σε Μουσουλμανική χώρα που θα τους κυνηγήσουν κιόλας! Επομένως εκτός του ότι υποστηρίζεις κάτι το οποίο δεν έχει λογική, είναι και αντισυνταγματικό.

      Διαγραφή
    2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ 'ΑΝΩΝΥΜΟ'(31 ΙΑΝ 2012 12:09).ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ,ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ,ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ,ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ,ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.ΚΥΡΙΟΙ,ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35-40 ΧΡΟΝΙΑ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΗΛΑΔΗ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ! ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ ΤΑ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ" ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΕΙΛΑ-ΔΕΙΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ,ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ,ΚΑΠΟΙΟΙ 'ΚΥΡΙΟΙ' Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ,ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ 'ΣΥΝΤΑΓΗ' ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥΣ.ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ,ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ,ΜΗΝ ΑΣΕΛΓΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ.ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΣΑΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΣΕΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!
      ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ!
      ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ! ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

      Διαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.