30 Οκτ 2009

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ Ζ΄

Γράφει ο Ἀρχ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος Ἱεροκήρυκας - Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης
Μας ρωτούν αρκετοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την ουσία των πραγμάτων και δεν αρέσκονται να μένουν στα όσα επιφανειακώς παρουσιάζονται, μας ρωτούν, γιατί οι οπαδοί της εταιρείας «Σκοπιά», αυτοαποκαλούνται «Μάρτυρες του Ιεχωβά», και ποια η σημασία του ονόματος αυτού;

Με το θέμα λοιπόν του ονόματος θα ασχοληθούμε στο άρθρο μας αυτό.

Οι «Μ.τ.Ι.» διακηρύττουν ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά και αν δεν αποκαλεί ο άνθρωπος τον Θεό με το σωστό του όνομα, δεν πρόκειται ποτέ να σωθεί. (Με την θεωρία αυτή είναι γεμάτα όλα τα βιβλία της εταιρείας).

Είναι όμως έτσι;

Ας ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή.

Οι Εβραίοι, λόγω υπερβολικής ευλάβειας, και κατά παρεξήγησιν του Λευϊτικού ΚΔ,16: «Ονομάζων δε το όνομα Κυρίου, θανάτω θανατούσθω…τελευτάτω». Δηλ. Αυτός που θα βλασφημήσει το όνομα του Κυρίου, πρέπει οπωσδήποτε να θανατωθεί. Ολόκληρη η κοινότητα θα τον λιθοβολήσει, είτε είναι ξένος είτε Ισραλίτης. Αφού βλασφήμησε το όνομα του Κυρίου πρέπει να θανατωθεί. Κατά παρεξήγησιν λοιπόν απέφευγαν να προφέρουν το προσωπικό Όνομα του Θεού, το περίφημο τετραγράμματο. Αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως ἠταν να λησμονηθεί η προφορά του ονόματος του Θεού. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, πολύ αργότερα, οι Μασορίτες Ιουδαίοι λόγιοι (Μασόρ στα εβραϊκά θα πει παράδοση), κατά το β΄ ήμισυ της α’ χιλιετίας μ.Χ., στα σύμφωνα του ονόματος του Θεού, πρόσθεσαν τα φωνήεντα άλλου ονόματος του Θεού, του ονόματος Αδωνάϊ, και έτσι προήλθε το νόθον όνομα Ιεχωβά.(Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα Εβραϊκά γράφονταν μόνο με τα σύμφωνα και από τα δεξιά προς τα αριστερά. Οι Εβραίοι γνώριζαν μέσω της παραδόσεώς τους τα φωνήεντα και τα πρόσθεταν όταν διάβαζαν τα σύμφωνα των λέξεων και των φράσεων. Αυτό ακριβώς έκαναν οι Μασορίτες λόγιοι Εβραίοι , όπως είπαμε και πιο πάνω. Πρόσθεσαν στο τετραγράμματο των συμφώνων , τα φωνήεντα του ονόματος Αδωνάϊ).

Όμως, αποδείχθηκε αργότερα ότι κατά την αρχική ορθή ή ως έγγιστα ορθή προφορά, το όνομα στα Εβραϊκά δεν είναι Ιεχωβά, αλλά Γιαχβέ.

Με την «λογική» τώρα της εταιρείας , απευθυνόμαστε προς τους ιθύνοντες και «ποιμένες»

της Σκοπιάς και τους ρωτούμε:
Αφού όποιος δεν ονομάζει ορθά το όνομα του Θεού, είναι αδύνατον να έχει σχέση με το Θεό, πώς η εταιρεία μπορεί να έχει σχέση με τον Θεό αφού τους οπαδούς της τους ονομάζει «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και όχι του Γιαχβέ, όπως είναι το ορθόν;

Αλλά να συνεχίσουμε στο θέμα μας και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το όνομα του Θεού.

Όπως κατανοεί ο κάθε λογικός άνθρωπος που θέλει να είναι ελεύθερος και να στοχάζεται ελεύθερα και σωστά (κατά τον ποιητή) , ο Θεός βεβαίως δεν έχει όνομα καθ’ εαυτόν . Ούτε φυσικά στον ουρανό ο Θεός με τους Αγγέλους, τους Αγίους και όλα τα μακάρια πνεύματα, ομιλεί τα Εβραϊκά!

Και τότε πώς έχει Εβραϊκό όνομα ο Θεός θα ρωτήσει κανείς;

Το θέμα έχει ως εξής. Όταν ο Θεός αποκαλύφθηκε στον Μωυσή έδωσε στον εαυτόν του , συμβατικώς το Εβραϊκό αυτό όνομα , το οποίο , για όσους γνωρίζουν, παραδόξως είναι σε ρηματική μορφή και στα Ελληνικά μεταφράζεται «ο Εστί».

Με το συμβατικό και παράδοξο αυτό όνομα ο Θεός θέλησε να εκφράσει την αλήθεια, ότι αυτός είναι ο Ων, ο υπάρχων, το όντως Ον, ο αυθύπαρκτος , ο αληθινός Θεός , ενώ οι άλλοι «θεοί», δεν είναι , δεν υπάρχουν, είναι ψευδείς.(Έξοδος Γ΄ 13-15).

Εάν ο Θεός εμφανιζόταν στον Σωκράτη , ασφαλώς δεν θα έδινε Εβραϊκό όνομα , αλλά Ελληνικό. Παρόλα αυτά οι Μ.τ.Ι. επιμένουν ότι όλοι οι άνθρωποι , ανεξαρτήτως της εθνικής και μητρικής τους γλώσσας, είναι υποχρεωμένοι να ονομάζουν τον Θεό με την Εβραϊκή λέξη Ιεχωβά , διαφορετικά δεν σώζωνται.

Όπως βλέπουμε όμως , τελείως ανατρέπει τον ισχυρισμό αυτό των Μ.τ.Ι. η ίδια η Καινή Διαθήκη! Το γεγονός ότι οι Απόστολοι που έγραψαν στην ελληνική γλώσσα την Καινή Διαθήκη , απολύτως καμμία φορά δεν ονομάζουν τον Θεό με την εβραϊκή λέξη Ιεχωβά ή Γιαχβέ, αποδεικνύει ξεκάθαρα την πλάνη και την άγνοια της εταιρείας και σ’ αυτό το θέμα.

Οι Απόστολοι , όπως επίσης και οι Εβδομήκοντα μεταφραστές (Ο΄) που μετέφρασαν την Παλαιά Διαθήκη στην κοινή ελληνική, ως επί το πλείστον ονομάζουν τον Θεό με την ελληνική λέξη «Κύριος», η οποία σημαίνει «ο έχων κύρος», «ο έγκυρος», «ο πραγματικός», «ο αληθινός», ό,τι δηλαδή σημαίνει και η εβραϊκή λέξη Ιεχωβά ή Γιαχβέ. Επιπλέον δε, η ελληνική λέξη «Κύριος», η οποία είναι πλουσιότερη σε έννοια από την εβραϊκή , σημαίνει τον Κύριο του ουρανού και της γης. Τον Παντοκράτορα.

Θα κλείσουμε και το άρθρο μας αυτό , όντας βέβαιοι ότι οι Μ.τ.Ι. (τουλάχιστον οι απλοϊκοί οπαδοί της Σκοπιάς), ουδέποτε άφησαν τη σκέψη τους να οδηγηθεί στα όσα παραπάνω αναφέρθηκαν, και θα απευθύνουμε δύο ερωτήματα προς την ηγεσία της Σκοπιάς και τους τοπικούς «ποιμένες» των Μ.τ.Ι.

α)Αφού όποιος δεν επικαλείται ορθά το όνομα του Θεού, δεν έχει σωτηρία (πάντοτε βέβαια με τη λογική της εταιρείας), γιατί επιμένουν σε ένα λανθασμένο τύπο ονόματος όπως το Ιεχωβά; Μήπως για να μην έχουν όντως ουσιαστική σχέση με τον Θεό; (Τι τραγική ειρωνεία).

β)Αν το όνομα του Θεού («Ιεχωβά» που επιμένουν , καίτοι αποδείχθηκε ότι είναι λάθος), έχει τόσο ουσιαστική σημασία για την σωτηρία των ανθρώπων , για ποιον λόγο οι Ιεροί Ευαγγελιστές και όλοι γενικώς οι συγγραφείς της Κ.Δ. δεν αναφέρουν ούτε μία φορά τον Θεό με το όνομα Ιεχωβά ή έστω Γιαχβέ;

Μήπως έκαναν λάθος οι Απόστολοι και αποκατέστησε την αλήθεια μετά από 19 ολόκληρους αιώνες η Αμερικανική εταιρεία Σκοπιά;

Δεν είναι καθόλου απίθανο και τούτο να το ακούσουμε από τους οπαδούς της εταιρείας.

Το λοιπόν Κύριοι της Σκοπιάς, αναμένουμε και στα νέα αυτά ερωτήματα τις απαντήσεις σας.

(Συνεχίζεται).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.