17 Μαρ 2020

«Ἀδυνατῶ νὰ λείψω δύο συνεχόμενες Κυριακὲς ἀπὸ τὴν ἐκκλησία, ἂς μὲ σκοτώσουν...»

Ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο, π.ημ. 27 Σεπτεμβρίου / ν.ημ. 9 Ὀκτωβρίου 1831) Ἕλληνας πολιτικὸς καὶ διπλωμάτης. Διετέλεσε Ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν τῆς Ρωσίας καὶ πρῶτος Κυβερνήτης τοῦ ἀνεξάρτητου Ἑλληνικοῦ Κράτους, τὸ ὁποῖο ἵδρυσε ἐκ θεμελίων καὶ μὲ τὴν προσωπική του περιουσία.
Εἰδοποιήθηκε πὼς θὰ τὸν σκοτώσουν ὅταν θὰ πάει στὴν ἐκκλησία, κάθε Κυριακὴ καθὼς πήγαινε. Ἔλειψε μιὰ Κυριακή. Πρὶν τὴν ἑπόμενη ξαναπληροφορείται πάλι πὼς ὅταν θὰ πηγαίνει στὴν ἐκκλησία γιὰ τὸν ὄρθρο, θά του τὴν ἔχουν στημένη, καὶ θὰ τὸν σκοτώσουν.

Ἡ ἀπάντηση τοῦ Καποδίστρια:

«Ἀδυνατῶ νὰ λείψω δύο συνεχόμενες Κυριακὲς ἀπὸ τὴν ἐκκλησία, ἂς μὲ σκοτώσουν...»
Στὶς 5:35 τὸ πρωὶ τῆς 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονικὴ ἐπίθεση ἀπὸ τὸν Κωνσταντῖνο καὶ τὸν Γεώργιο Μαυρομιχάλη ἔξω ἀπὸ τὴν ἐκκλησία τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνα, ὅπου μετέβαινε γιὰ νὰ ἐκκλησιασθεῖ καὶ ἔπεσε νεκρός. Ὁ μόνος ποὺ τὸν συνόδευε ἦταν ὁ...
μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ὀνόματι Κοκκώνης.

Ὁ Κωνσταντῖνος Μαυρομιχάλης ἐφονεύθη ἐπὶ τόπου ἀπὸ τοὺς προστρέξαντες, οἱ ὁποῖοι κυριολεκτικῶς τὸν λυντσάρισαν. Ὁ Γεώργιος Μαυρομιχάλης ζήτησε προστασία στὴ Γαλλικὴ Πρεσβεία. Κατόπιν ἐπιμόνου ἀπαιτήσεως τοῦ συγκεντρωμένου πλήθους, ποὺ ἀπείλησε ὅτι θὰ κάψει τὴν πρεσβεία, ὁ αντιπρεσβευτής βαρόνος Ρουάν τον παρέδωσε στὶς ἀρχές. Ὁ Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάσθηκε σὲ θάνατο ἀπὸ στρατοδικεῖο καὶ ἐθανατώθη δια τουφεκισμοῦ τὸ πρωὶ τῆς 10ης Ὀκτωβρίου 1831.

Ἡ ἑλληνικὴ πολιτεία τίμησε τὸν Κυβερνήτη, δίνοντας τὸ ὄνομά του σὲ δημόσιους χώρους καὶ ἱδρύματα, ὅπως στὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν, ὁ ἐπίσημος τίτλος τοῦ ὁποίου εἶναι Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν. Ἀκόμη, ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας ἀπεικονίζεται στὸ κέρμα των 20 λεπτῶν τῆς ἑλληνικῆς ἔκδοσης τοῦ εὐρώ.
Λυγερός 60ο Γυμνάσιο Αθηνών, 19/03/2019

18 σχόλια:

  1. Φυσικά και είναι εξοργιστικό αυτό που γίνεται. Θέλω να σας πω όμως και κάποια πράγματα που ίσως δεν τα έχετε βιώσει εσεί όλοι οι Χριστιανοί που έχετε δίπλα σας ενορίες και μοναστήρια που λειτουργούν καθημερινά. Ξέρετε υπάρχουμε και εμείς οι Χριστιανοί σε μικρά χωριά και νησιά, ή σε περιοχές που οι ιερείς δεν λειτουργούν συχνά. Είμαι και εγώ μια τέτοια Χριστιανή που ενώ ο πνευματικό μου, μου έχει πει αν μπορώ να κοινωνάω κάθε μέρα, αλλά έχω βρεθεί λόγω επαγγέλματος σε νησί που έρχεται ιερέας κάθε μήνα μόνο να λειτουργήσει ή και σε περιοχές που ενώ υπάρχουν ιερείς δεν λειτουργούν συχνά. Αυτά εμείς τα καταπίνουμε χρόνια. Για ψάλτες δε ούτε λόγος. Καμιά γιαγιά που σου παίρνει τ' αυτιά. Μιλάμε για μαρτύριο δεκαετιών. Όταν είπα κάποτε σε νέο ιερέα που έψαχνε ενορία γιατί δεν πάει σε χωριό, με αγνόησε. Λυπάμαι για ότι γίνεται τώρα, αλλά είναι κάτι παροδικό. Μη διογκώνουμε το πρόβλημα. Υπακοή στην εκκλησία και μη γινόμαστε ψευτοεπαναστάτες.
    Γεωργία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το να υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία που περιγράφετε από το να λες ότι μεταδίδει ασθένειες η Θεία Κοινωνία και άρα τη σταματάω. Αυτό το δεύτερο είναι άρνηση.
      Όπως π.χ. είναι διαφορετικό να τρως κρέας την ημέρα του Πάσχα από το να τρως τη Μ. Παρασκευή.

      Διαγραφή

    2. O υ δ ε π ο τ ε ακούστηκε η δημοσιεύτηκε είδηση για μετάδοση νοσηματος από τη θεία ευχαριστια , στη θεία ευχαριστια βρίσκεται ο I δ ι ο ς ο Χριστός , ο I δ ι ο ς ο Θεός , ο οποίος είναι π υ ρ κ α τ α ν α λ ι σ κ ο ν όπως γράφει στην επιστολή προς Eβρ. ο Aποστολος των εθνών . Ο άρτος και ο οίνος μ ε τ α β α λ λ ο ν τ α ι από το Aγιο Πνεύμα σε μ α τ ω μ ε ν ε ς σ α ρ κ ε ς του Kυριου και Θεού και Σωτήρος ημών Iησου Xριστου , είναι μ υ σ τ η ρ ι ο A σ υ λ λ η π τ ο για την A v θ ρ ω π ι ν η λογική , δ ε το κατανοεί το π ε π ε ρ α σ μ ε ν ο μυαλό μας . O μ ω ς από τη σ υ γ κ ε ν τ ρ ω σ η ανθρώπων - O π ο υ δ η π ο τ ε - είναι δυνατή η μετάδοση νοσημάτων .

      Διαγραφή
    3. Είμαι 89 ετών ιερέας.Κατά τη διάρκεια της ιερατικής μου διακονίας κοινώνησα πολύ κόσμο και με σοβαρές μεταδιδόμενες ασθένειες.Τον καιρό που το ειτς ήταν στο αποκορύφωμά του,μια Κυριακή ήλθε ένας νέος στο Ιερό και μου είπε:πάτερ έχω έιτς και θέλω να κοινωνήσω,έφερα και κουταλάκι.Εγώ του είπα,φύλαξε το κουταλάκι και να πάς να σταθείς τελευταίος στη σειρά και θα σε κοινωνήσω όπως τους άλλους.Έτσι έγινε και εγώ κατελυσα το περίσευμα της Θείας Κοινωνίας και όπως βλέπετε όχι μόνο δεν έπαθα τίποτα,άλλά ζω και πλησιάζω τα 90 με καθαρό νου και διαύγεια πνεύματος.
      Αυτός ο θόρυβος που γίνεται τώρα με τον κορονοϊό είναι αποτάλεσμα άγνοιας και απιστίας το λιγότερο που θα πω.
      Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου,είναι η τροφή της ψυχής για να ζήσει,σύμφωνα με τον ίδιο τον Κύριο.Διαβάστε το έκτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννου για να καταλάβετε την αλήθεια.Oσοι δε κοινωνούν έχουν ψυχή νεκρή όχι ζωντανή,γιατί από ζωντανό οργανισμό όταν λείψει η τροφή πεθαίνει δεν είναι έτσι;

      Διαγραφή
  2. Ὑπακοὴ στὴν Ἐκκλησία ναὶ, ὄχι ὅμως στοὺς προδότες καὶ Μασόνους, στοὺς προσκυνημένους στὰ κελεύσματα τῆς Ν.Τ.Π.

    Ὅσο γιὰ τὸ «ψευτοεπαναστάτες» καλή μου Χριστιανή, ἄλλη ἔχουν διογκώση τὸ πρόβλημα καὶ ὄχο ἐμεῖς, ἀλλὰ καὶ μόνο ἀπὸ αὐτὸν τὸν χαρακτηρισμό ποὺ δίνης σὲ ὅσους ἀντιδροῦν στὴν κατάπτυστη καὶ ἐξωφρενικὴ ἀπόφαση τῆς Δ.Ι.Σ. καὶ τῆς κυβερνήσεως, μᾶλλον «ψευτοχριστιανὴ» γιὰ τοῦ λόγου σου πρόκειται.

    Γιὰ τὴν εὐλογία δέ, νὰ κοινωνεῖς κάθε μέρα, καλὰ εἶναι νὰ πᾶς νὰ δεῖς καὶ κανέναν ἄλλον πνευματικό, διότι ἡ πνευματική σου κατάσταση, σύμφωνα μὲ αὐτὸ ποὺ ἔγραψες, δὲν συνάδει μὲ τόσο συχνὴ Θεῖα Κοινωνία, ἐκτὸς καὶ μᾶς δουλεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια λόγια, αγαπητέ. Το ορθόδοξο είναι η συχνή Θεία Κοινωνία, βλέπω-έβλεπα στην εκκλησία και άλλους να κοινωνούν καθημερινά και τους ξέρω ότι έχουν πνευματικό.

      Διαγραφή
    2. Καλά τα λέει ο Πάνος 2:30 μμ.
      Η θεία Κοινωνία δεν λαμβάνεται συχνά, εκτός και αν κάνει κάποιος πιστός πολύ προσεκτική και σεμνή ζωή και έχει πολλή ορθή πίστη.

      Διαγραφή
    3. Τα σαρκικά αμάρτηματα και άλλα μεγάλα αμάρτηματα είναι απαγορευτικά όχι μόνο για τη συχνή θεία Μετάληψη, αλλά και γενικά για τη θεία Μετάληψη.

      Διαγραφή
  3. Συγχαιρω και συνυπογραφω με τους σχολιαστες που αποστομωσαν την μπερδεμενη [τουλαχιστον...] Γεωργια κ. Καλη μετανοια της ευχομαι γιατι κινδυνευει να κολαστει φρικτα διασπειροντας τους λογισμους που ο εχθρος του ανθρωπινου γενους της υποβαλλει. Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αξέχαστος π. Γεώργιος Μεταλληνός είπε για τον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια ότι ήταν ο μόνος Ορθόδοξος Κυβέρνητης της Ελλάδας.
    Εννοούσε με όλη τη σημασία της λέξης. Αυτό τα λέει όλα.

    Ρωμιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ ΑΔΕΛΦΕ.
      ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΑ.
      ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚ-ΛΕΙΨΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ κ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ.
      Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

      Διαγραφή
  5. κλείσαν οι ναοί; Στις κατακόμβες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απορία μου είναι,δε διάβασαν αυτοί οι θεολόγοι και οι αρχιερείς Παλαιά Διαθήκη και δε κατάλαβαν ότι η ιστορία του Εβραϊκού λαού είναι η ιστορία και του Xριστιανισμού;Όταν οι Εβραίοι απομακρύνονταν από το Θεό και συμπορεύονταν με τα έθνη τα ειδωλολατικά,είχαν ασθένειες,θανάτους και υποδουλώνονταν στους εχθρούς τους,μέχρι και τα Iερά και τα Oσια τους και η Κιβωτός του Μαρτυρίου έπεσε στα χέρια των εχθρών τους.Και όταν ενθυμούνταν τοv Θεό και μετανοούσαν, ερχόταν η ηρεμία,η ησυχία και η γαλήνη στα σπίτια τους.Αντί να κηρύξουν μετάνοια ταπείνωση και αποχή από την αμαρτωλή ζωή,αντί να καταφύγουν στοv Κύριο με παρακλήσεις και δεήσεις προς τον δυνάμενο να μας σώσει από την ασθένεια,απαγορεύουν τη θεία λειτουργία και τις ακουλουθίες της Εκκλησίας, καταργούν τα όπλα πού μπορούν να πολεμήσουν κάθε κακό!
      Η απιστία και η αποστασία στο αποκορύφωμά της!ΚΡΙΜΑ,ΚΡΙΜΑ

      Διαγραφή
  6. πῆγε ἕνας χριστιανός στόν π. Παϊσιο ὅταν ζοῦσε καί τοῦ εἶπε ὅτι ἐντυπωσιάστηκε μέ τά θαύματα τοῦ Ἄγ. Ἀρσενιου τοῦ καπαδόκη πού περιέγραφε στό βιβλίο του ὁ π. Παϊσιος, σταύρωνε τούς τούρκους καί ἔμεναν ἀκίνητοι! καί ὅτι αὐτόν ἔπρεπε νά εἴχαμε γιά ἀρχιστράτηγο στήν μικρασιατική ἐκστρατεία!
    ἀπάντησε ὁ π. Παϊσιος ὅτι «ἄν βρεθῆ κανένας καλός θά τόν σκοτώσουν ὁ Καποδιστριας πού ἦταν καλός τόν σκότωσαν»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ !
    ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ !
    ΤΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΙΪΚΟ,ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ !!
    Καλλιόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ...!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ "ωραία" είναι αυτά που λέτε στην αδελφή μας Γεωργία Κ. Φαίνεται οτι είμαστε αδέρφια. Οτι "χωράμε" ο ένας τον άλλο, και τον στηρίζουμε στον αγώνα του. Αλλά κυρίως οτι δεν κάνουμε κατάκριση βρε παιδιά!!

    Πολλά είπα, ας αφήσω λίγο το Ευαγγέλιο να μιλήσει και τις Παροιμίες για να δούμε τον πήχη.

    Χριστός:
    "Με αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε δικοί μου μαθητές, αν αγάπη έχετε ο ένας για τον άλλο"
    "Υποκριτά, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα ίδης καθαρά, ώστε να βγάλης με προσοχήν και αγάπην το αχυράκι από το μάτι του αδελφού σου."
    "Όποιος από εσάς είναι αναμάρτητος, πρώτος να ρίξει τον λίθον σε αυτήν"
    Παροιμίες 18.19."ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ καὶ ὑψηλή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ "Κωνσταντίνε" 7:48 μμ. εάν προσπαθείς να κατηγορήσεις άλλους, διάβασε το για τον εαυτό σου πρώτα το:
      "Υποκριτά, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα ίδης καθαρά, ώστε να βγάλης με προσοχήν και αγάπην το αχυράκι από το μάτι του αδελφού σου."

      Διαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.