2 Δεκ 2019

Μόρφου Νεόφυτος γιὰ τὸ Οὐκρανικὸ ζήτημα


Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν ΣΤ΄ Πνευματικὴ σύναξη διαλόγου μὲ τὸν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο ποὺ πραγματοποιήθηκε στὶς 26 Νοεμβρίου, 2019 στὴν αἴθουσα πολλαπλῆς χρήσης τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Ἀκακίου. Ἡ ΣΤ΄ πνευματικὴ συνάντηση διάλογου «Ἀνάβοντας τῶν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων», θὰ ἀναρτηθεῖ ἐντὸς τῶν προσεχῶν ἡμερῶν.

13 σχόλια:

  1. Δοξολόγησα τον Θεό ακούγοντας τον Δεσπότη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΞΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ, μας χαροποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης, για το "καλή πρόθεση του πατριάρχη", εδώ ταιριάζουν πάρα πολύ τα λεγόμενα του Χριστού και Θεού μας :

    καὶ πρωΐ· σήμερον χειμών· πυῤῥάζει γὰρ στυγνάζων ὁ οὐρανός. ὑποκριταί, τὸ μὲν πρόσωπον τοῦ οὐρανοῦ γινώσκετε διακρίνειν, τὰ δὲ σημεῖα τῶν καιρῶν οὐ δύνασθε γνῶναι; (Ματθ. 16,3)

    Και για το "να δώσουμε χρόνο για να δούμε": Τι να δούμε; Αν θα μολυνθεί όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία από το κοινό ποτήριο με σχισματικούς και αιρετικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θες δον κιx ο τις;
      Να μπω στον χορό;
      Ούτε ξέρω πως γίνεσαι επίσκοπος, ούτε θέλω να μάθω.
      Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι πως σήμερα δεν γίνεσαι επίσκοπος με τις διαδικασίες που ορίζει η Εκκλησία μας.

      Αν δεν μπορείς να μου βρεις τρόπο να γίνω αύριο επίσκοπος, άσε με να κάνω αυτό που μπορώ: να λέω που είναι το λάθος. Αν όλοι έκαναν αυτό και δεν χάιδευαν τα αυτιά των λατρεμένων επισκόπων τους, δε θα ήμασταν σε αυτό το χάλι. Έχεις καμιά αμφιβολία για αυτό;
      Τι σε πειράζει λοιπόν;

      Διαγραφή
    2. Πάντως ο Αυγουστίνος
      Καντιώτης ενώ ως αρχιμανδρίτης μιλουσε για αποτείχιση
      ώς επίσκοπος ακολούθησε
      πιο μετριοπαθή οδό.

      Δεν μπορώ να πιστέψω οτι το έκανε από πολιτικάντικη σκοπιμότητα,

      αντιθέτως πιστεύω ότι
      είχε συνείδηση πως μπορούσε μια ακραία
      στάση να οδηγήσει ακόμη και σε σχίσμα.

      Διαγραφή
    3. ἄς ἀκοῦμε καὶ κανέναν,ποὺ καλλίτερα ἀπὸ μᾶς τὰ γνωρίζει...
      ὅλα τὰ ξέρουμε;;πρῶτοι στὴν κατηγόρια,πρῶτοι στὴν γκρίνια,
      πρῶτοι στὸν ζηλοτισμό;;ὅλα τὰ ξέρουμε καὶ ἀπὸ ὅλους καλλίτερα;;
      Καλλιόπη

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2019 - 9:17 π.μ.5 Δεκεμβρίου 2019 στις 9:29 μ.μ.

      @δον κιx ο τις
      Ο Αυγουστίνος Καντιώτης είχε να αντιμετωπίσει απλή κήρυξη αίρεσης από την μεριά του αθηναγόρα. Δεν είχε να αντιμετωπίσει κοινό ποτήριο της μισής διοίκησης της Εκκλησίας με σχισματικούς και αιρετικούς. Ούτε "σύνοδο" που κήρυξε την αίρεση. Ούτε υφιστάμενο σχίσμα παγκόσμιας κλίμακας.

      Επίσης, ο Καντιώτης, όσο καθυστερούσε την διακοπή μνημόνευσης, προέτρεπε τους ιερείς να διακόψουν την μνημόνευση [1]. Ο λόγος που δεν το έκανε και ο ίδιος ήταν γιατί φοβόταν μήπως το βάρος της ιδιότητάς του ως επίσκοπος οδηγούσε πιο γρήγορα σε σχίσμα [1]. Και, φυσικά, τελικά έκανε αποτείχιση! Σήμερα είμαστε ήδη σε σχίσμα [3]! Σχίσμα που δεν προκάλεσαν οι αποτειχισμένοι, αλλά οι αιρετικοί μας επίσκοποι, αλλά εμμέσως και οι μνημονεύοντες αυτούς -- θα τολμούσα να πω. Γιατί, δεν πιστεύω πως θα συνεχίζονταν οι ενέργειες του βοθρολομαίου αν έβλεπε πως είχε ολόκληρη την Εκκλησία απέναντί του. Τώρα, που μας βλέπουν να μην αντιδράμε, σαν "ευλαβείς βλαμμένοι", όπως θα μας αποκαλούσε ο άγιος Παϊσιος [2], προχωράνε στα αιρετικά τους ποθούμενα χωρίς φόβο.

      @Καλλιόπη
      Καλλιόπη, έχω σκάσει να ψάχνω πάνω σε αυτό το θέμα και να ρωτάω καθηγητές θεολογίας τους οποίους σέβομαι. Αυτοί που ρώτησα μου είπαν ότι το κοινό ποτήριο με σχισματικούς και αιρετικούς επιτάσσει αποτείχιση. Και είναι άνθρωποι που δεν δέχονταν την άποψη του π. Τρικαμηνά για υποχρεωτική αποτείχιση. Αλλά τώρα, με το κοινό ποτήριο, πάμε ενάντια σε Σύνοδο (αυτήν της Εκκλησίας της Ρωσίας που αναθεμάτισε τους σχισματικούς της Ουκρανίας). Επομένως, πετάμε τους εαυτούς μας εκτός Εκκλησίας! Και πολύ σωστά ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας μας λέει ξεκάθαρα σχισματικούς! Αυτό είμαστε πλέον!
      Εγώ δεν τα ξέρω όλα καλύτερα, αλλά ακούω αυτούς που όντως τα ξέρουν καλύτερα. Όχι έναν και δύο, αλλά πολλούς που συμφωνούν μεταξύ τους. Και δεν είναι διπλωμάτες ώστε να κερδίσουν την εύνοια κάποιου προκαθήμενου, ούτε έχουν κάποιο υψηλό πόστο για να προστατεύσουν.
      Επίσης, αν εσείς τα ξέρετε καλύτερα από εμένα, γιατί δεν μου λέτε τι ξέρετε; Γιατί αντί αυτού δέχομαι κατηγορίες, βρισιές και δεν αναρτούνται τα σχόλιά μου από τους διαχειριστές της σελίδας;
      Και ο ζηλωτισμός δεν είναι κακός! Ο "υπερζηλωτισμός" είναι κακός. Υπάρχουν ακόμα και τροπάρια που υμνούν αγίους χαρακτηρίζοντας τους ως ζηλωτές!
      Όσο για την γκρίνια, ναι, γκρινιάζω γιατί δεν μπορώ να το χωνέψω πόσο εύκολα πρόδωσε την πίστη του αυτός ο λαός. Γιατί περί προδοσίας πρόκειται [4]! Αλλά δε θα έπρεπε να ξαφνιάζομαι. Είναι εμφανές ότι το Άγιο Πνεύμα έχει εγκαταλείψει το έθνος μας. Οι "χριστιανοί" αυτού του έθνους δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στα πιο απλά εκκλησιαστικά πράγματα. Αντί διαλόγου έχουμε διαμάχες, βρισιές, φιμώσεις, συκοφαντίες, και η αγάπη μας είναι ανύπαρκτη. Δεν λυπόμαστε και δεν αγαπάμε ΚΑΝΕΝΑΝ, και ήταν φυσικό να μην λυπηθούμε και τους Ουκρανούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διωγμό και εκκλησιάζονται σε κατακόμβες, χάριν των δικών μας ανάξιων "επισκόπων".

      [1] https://www.ekklisiaonline.gr/ekklisisiaellados/episkopos-avgoustinos-kantiotis-peri-diakopis-mnimosynou-se-patriarxi/
      [2] http://opaidagogos.blogspot.com/2017/03/1821.html
      [3] https://el.wikipedia.org/wiki/Ορθόδοξο_σχίσμα_Μόσχας-Κωνσταντινούπολης
      [4] https://katanixi.gr/2019/11/23/αρχιμ-σάββας-αγιορείτης-προδοσία-τ/

      Ελπίζω κάποτε να σταματήσουν οι διαχειριστές της σελίδας να φιμώνουν σχόλια που δεν αρέσουν. Όλοι μας έχουμε αγαπητά πρόσωπα μέσα στην Εκκλησία, αλλά όλοι είναι επιρρεπείς σε λάθη. Και όταν κάνει λάθος ένας επίσκοπος οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές. Εξάλλου, "Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε αλήθεια".

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε 9:29 μμ Δεν μας τα λες καλά.
      Ούτε ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης μιλούσε για υποχρεωτική αποτείχιση, αυτά είναι πλάνες του π. Τρικαμηνά, ούτε και ο άγιος Παΐσιος!!!

      Είσαι βιαστικός και κρίνεις και επικρίνεις άδικα και καλά κάνουν οι διαχειριστές και σου κόβουν μερικά σχόλια. Πήγαινε στους αποτειχισμένους του π. Τρικαμηνά να πεις τα υπερζηλωτικά σου!!!

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ
    ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
    ΤΙ ΛΕΜΕ
    ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ
    ΤΟ ΛΕΜΕ.
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΜΕ.
    ΜΑΘΑΜΕ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ
    ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ
    ΠΙΟ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ.
    ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ-ΠΟΥ
    ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ-
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ.
    ΠΙΣΤΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
    ΣΤΟΝ ΘΕΟ.
    ΔΕΝ ΤΑΡΑΖΟΜΑΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΜΕΝΟΙ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΦΑΓΩΜΕΝΟΙ
    ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω να πιστεύω οτι ο επίσκοπος της Μόρφου
    ξέρει και να μιλάει,
    αλλα και να σωπαινει.

    Θέλουν και τα δύο την
    τέχνη τους.

    Ζούμε τραγικές στιγμές.
    Φοβάμαι, θα ζήσουμε και
    τα χειρότερα.

    Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο μεγάλος ψαράς όσιος γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης [ΒΙΝΤΕΟ 2019]:
    https://www.youtube.com/watch?v=5mLtAqkjggY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.