12 Αυγ 2017

Ἀντέξαμε!

Γράφει ὁ π. Λάμπρος Χριπάτσιος
Ἀντέξαμε. Ὄχι 400 ἀλλὰ 500 καὶ πλέον χρόνια.
 Χωρὶς βασιλιὰ 
Χωρὶς ἄρχοντα 
Χωρὶς βουλὴ
Χωρὶς ἐφορίες
Χωρὶς δημοτολόγια
Χωρὶς τράπεζες 
Χωρὶς δάνεια
Μὲ ἕναν παπὰ
Μὲ ἕναν δεσπότη
Μὲ ἕναν πατριάρχη
Μὲ μιὰ καμπάνα
Μὲ ἕνα ὀκταήχι
Ἂπ αὐτὸ μας ἔμαθαν γραφὴ κ' ἀνάγνωση
Στὶς ἐκκλησίες κρυφτήκαμε
Μὲ τὰ κεριὰ διαβάζαμε
Ὀρθοδοξία βυζάξαμε
Τὴν ἱστορία μας σώσαμε...

Τοὺς ἀρχαίους ἀντιγράψαμε
Τίποτε δὲν ἀπωλέσαμε
Σ' αὐτὰ πατήσαμε
Ξεσηκωθήκαμε
Ἀναστηθήκαμε
Καὶ ὁ ἀναστημένος θάνατο δὲν λογαριάζει
Τὸν ἔχει πατήσει πρὸ πολλοῦ τὸν θάνατο
Ἔχει Χριστὸ
Θεὸ ἀθάνατο
Μιὰ ὁ Καποδίστριας 
Μιὰ ὁ Καλλικράτης
Οἱ κοινότητες ἔκλεισαν
Τὰ χωριὰ ρημάξανε
Τὰ σχολεῖα τὰ συγχώνευσαν
Ἀλλὰ ἕνας παπὰς ἔμεινε 
Καὶ θὰ μείνει 
Νὰ χτυπᾶ τὴν καμπάνα
Καὶ στὸ ποιὸ μακρινὸ χωριὸ
Νὰ λειτουργεῖ τοὺς πεθαμένους
Μιᾶς καὶ οἱ ζωντανοὶ μαζεύτηκαν στὰ κέντρα 
Καὶ ἡ Ὀρθοδοξία θὰ ζεὶ 
Ἡ Ἑλλάδα θὰ ζεὶ 
Γιατί ἔχει Χριστὸ
Θεὸ ἀθάνατο 
Δὲν φοβᾶται θάνατο.

9 σχόλια:

  1. Να ζήσεις παπά μου λεβέντη!
    Όσο το ράσο έχει τέτοιο παλμό, ας χτυπάνε!!! Εμείς όντως θα μείνουμε στα χωριά μας να λειτουργάμε τους κεκοιμημένους μας και να παρακαλούμε τον Κύριο της Δόξης να χαρίζει σε μας τους ζωντανούς μετάνοια.
    +ι.Π.
    Αρναία Χαλκιδικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός"
    Φοίβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω από που αντλείτε αυτή τη βεβαιότητα. Πάμε από το κακό στο χειρότερο, όχι μόνο σε υψηλά ιστάμενους στο έθνος αλλά και στο λαό. Και έχω μεγάλες αμφιβολίες αν είμαστε καλύτεροι από μη χριστιανούς ή αιρετικούς λαούς. Βέβαια έχουμε κάποια παράδοση, όπου ΙΣΩΣ επιστρέψουμε κάποτε, αλλά προς το παρόν την έχουμε πετάξει χάμω και την πατάμε (μέχρι να μας βρει καμιά μεγάλη συμφορά και να συνέλθουμε). Και το κάναμε για πολύ καιρό αυτό (δεκαετίες ολόκληρες) με την ανοχή του Θεού και της Παναγιάς... Εκτός αυτού, οι αιρετικοί και οι αντίθεοι αλωνίζουν στην χώρα και ίσως και αυτή η παράδοση που έχουμε μείνει κτήμα κάποιας μειοψηφίας (αν δεν είναι ήδη...). Επομένως, δεν ξέρω...

      Διαγραφή
  4. Απίθανη ομολογία Χριστού!
    Αναδημοσιεύουμε...
    (και στο ιστολόγιό μας και στο fb...)
    https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/08/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως συγκλονιστική ομολογία πίστεως - διαφωνώ ωστόσο σε ένα σημείο: Χιλιάδες, πλέον, χωρια, δεν έχουν παπά... Στη Γορτυνία, στη Μάνη, στην Ευρυτανία, στην Πίνδο, στην ορεινή Φθιώτιδα, στα μικρονήσια, οι γέροντες τελευταίοι κάτοικοι δεν ακουσαν την καμπάνα να τους καλεί στην παράκληση φέτος τον Αύγουστο... Γνωρίζω έναν ήρωα παπά, 86 ετών, που τρέχει σε τρια χωριά στη μητρόπολη Μαντινείας - τρια χωρια! Παλιότερα έκανε τρεις επιτάφιους, ένα στις επτά, ένα στις δέκα και ένα στη μια τη νύχτα, και έβρισκε στη μια τη νύχτα γεμάτο το ναο! Ομως... Ειναι πια ογδονταεξι ετών, τα πόδια του γερασανε και δεν υπάρχει κανείς να τον αντικαταστήσει... Προσλήψεις ιερέων πλέον δεν γίνονται, λόγω των μνημονιων... Ποιος θα πάει άμισθος στα χωριά της ορεινή Ελλάδας αν έχει στόματα να θρέψει, γυναίκα, παιδιά... Σε ένα χωριό στο Δομοκό, ο παπας σκοτώθηκε επιστρέφοντας απο μια κηδεια, μαζι με τον ψάλτη του, ογδόντα ενος ετών... Ποιος να τον αντικαταστήσει; ποιος να πάει άμισθος σε αυτό το χωριό, για να ακουν την καμπάνα πενήντα γεροντες; δικαιολογημένα φωνάζει ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, αλλα ποιος τον ακούει... Του λένε να πάρει αμισθους, αλλα πως θα ζήσουν οι οικογένειες τους; να πάρει ανθρώπους που έχουν κι άλλη δουλειά, αλλά έτσι θα έχουμε παπά μόνο το Σαββατοκύριακο - αφήστε που, πλέον, δουλεύουμε και τις Κυριακές, τρομάρα μας... Θα ήθελα πολύ να δω πιθανό αντίλογο σε όσα γράφω εδώ. Μπορεί να κάνω λάθος, να μην έχω αντιληφθεί σωστά τα πράγματα... Επειδή ομως αγαπώ πάρα πολύ την ορεινή Ελλάδα, τη νοιάζομαι, και σας το λεω ξεκάθαρα: Περιμένω το χέρι του Θεού, μήπως ξαναζωντανευσει!
    (εκ Κυνουρίας, με εβδομήντα, περίπου, κενες θέσεις εφημεριων στην τοπική μητρόπολη...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαστε πολλοί, και ας ζούμε μες στη σιωπή! Έχουμε την ανάγκη να διαβάζουμε τέτοια άρθρα γιατί κρατάει η φλόγα μας εσωτερικά ενεργή! Η Παναγία μας να σκέπει την πατρίδα μας, να φέρει τους Έλληνες σε μετάνοια και ομόνοια, ώστε επιτέλους να απονέμουμε στον Θεό και Σωτήρα Χριστό μας την ομολογία Πίστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.