13 Οκτ 2014

Καὶ ὁ μονοφυσίτης ἀρχιεπίσκοπος παρὼν στὸν Ἅγιο Δημήτριο κατὰ τὴν χειροτονία τοῦ νέου ἐπισκόπου Γρεβενῶν


Μὲ μεγάλη μας λύπη, ὅσα ἔφθαναν τελευταῖες μέρες στὰ αὐτιά μας καὶ δὲν μπορούσαμε σὲ καμία περίπτωση νὰ φανταστοῦμε ὅτι μπορεῖ νὰ ἰσχύουν, διαπιστώνουμε ὅτι γίνονται πράξη -καὶ μάλιστα μὲ τὴν μορφὴ "προφορικῆς ἐντολῆς". Ὡς ἐκπαιδευτικοὶ -ἀλλὰ καὶ ὡς θεολόγοι ποὺ εἴμαστε ἀρκετοὶ ἀπὸ ἐμᾶς- ἔχουμε ἠθικὸ χρέος πρὸς τὸ λειτούργημά μας, νὰ ὁμολογοῦμε τὴν ἀλήθεια. Τα τελευταία χρόνια, ἡ κατάσταση μὲ τις συμπροσευχές με τοὺς κάθε εἴδους αἱρετικοὺς ἔφτασε στὸ ἀπροχώρητο. Ἐκτὸς ἀπὸ τοὺς Παπικούς, ἐσχάτως ἐμφανίστηκαν καὶ οἱ μονοφυσίτες. Μέχρι προτινὸς βλέπαμε αἱρετικοὺς νὰ παρίστανται σὲ κάθε σχεδὸν χειροτονία ἐπισκόπου ποὺ γίνεται στὴν Σερβία. Δυστυχῶς, ἡ νέα "μόδα", ἔφθασε καὶ στὴν Ἑλλάδα καὶ μάλιστα καὶ σὲ μητροπόλεις ποὺ δὲν μᾶς εἶχαν συνηθίσει σὲ....
τέτοιες κραυγαλέες προκλήσεις.
Εἶναι αὐτονόητο ὅτι ὡς πιστοί θα σταθοῦμε δίπλα σε κάθε ἀγωνιστῆ ἱερέα ποὺ ἀρνεῖται νὰ ἀποδεχθεῖ τὴν ἐπιβαλλόμενη νέα πανθρησκεία. Η "ὑπακοὴ" μὲ τὴν ὁποία μᾶς ἔχουν ἀποκοιμίσει τόσα χρόνια προϋποθέτει ὅτι ὁ ἐπίσκοπος ἀγρυπνᾶ καὶ πονάει γιὰ τὸ ποίμνιό του. Προϋποθέτει ὅτι ὁ ἐπίσκοπος δὲν διαπραγματεύεται τὶς ἀλήθειες τῆς Ὀρθόδοξης πίστης μας. Ὅταν ὅμως ὁ ἴδιος ὁ ἐπίσκοπος πέφτει,ἔχουμε χρέος ὡς πνευματικὴ ἠγεσία να τοῦ ὑποδεικνύουμε τὸ παράπτωμά του νὰ διατυπώσουμε εὐθαρσὼς καὶ δημοσίως τὴν πτώση του καὶ νὰ ὑποστηρίξουμε κάθε ἀδικημένο ἀδερφό μας. Ὡς πιστοὶ μὲ συνείδηση δεν ἔχουμε καμία διαφορετικὴ ἐπιλογή. 
Τὶς ἑπόμενες ἡμέρες θὰ ἀνανεώνουμε διαρκῶς τὸ ἰστολόγιό μας πληροφορώντας σας γιὰ κάθε ἐξέλιξη. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουμε ὅτι πέρα ἀπὸ τὴν ψυχική μας στήριξη, ἡ φυσική μας παρουσία θὰ εἶναι δεδομένη σὲ κάθε εἰρηνικὴ καὶ νόμιμη διαμαρτυρία.
Ἰστολόγιο ὁ Παιδαγωγὸς

77 σχόλια:

  1. Δηλαδή, θα πρέπει εσάς τους δήθεν εκπαιδευτικούς, να ρωτήσουνε το ποιος θα παραβρεθεί ή δεν θα παραβρεθεί μέσα στην Εκκλησία; Αυτός ο άνθρωπος μονοφυσίτης, που τόσο απαξιωτικά τον περιφρονείτε,σαν να έχει χολέρα, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε, ότι είναι ένας άνθρωπος και χρειάζεται τη βοήθεια μας.Είναι αιρετικός το ξέρουμε, για πες τε μου τώρα, θα του κλείσουμε την πόρτα της εκκλησίας;Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλλέτο.Αδέρφια, κάπου έχετε μπερδευτεί, η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία της αγάπης και εσείς σας παρακολουθώ μονάχα αγάπη δεν δείχνετε προς τον πλησίον.Όποιος έρθει στην Ορθοδοξία θα τον διώχνουμε; μην προσπαθείτε να τραβήξετε τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τη μισαλοδοξία.Το άνοιγμα δεν το κάνουμε στον πάπα τον αιρετικό,πότε θα το διαπιστώσετε;αλλά στα εκατομμύρια των πιστών του, που αυτός εκπροσωπεί.Μην είστε τόσο πορωμένοι και φανατικοί, αλλά όχι με τον Χριστό που σημαίνει αγάπη,άρα θα δώσω στον συνάνθρωπό μου.Εσείς αγαπάτε μόνο τον εαυτό σας και είστε και πολύ εγωιστές,με στενά μυαλά για αυτό και στην εκκλησία δεν πατάει ψυχή.Αγαπήστε τον συνάνθρωπο σας,η Ορθοδοξία δεν φοβάται τις αιρέσεις των μονοφυσιτών και των παπικών, άλλα τους δήθεν Ορθοδόξους με τους μεγάλους σταυρούς που δεν μπορούνε να δούνε πέρα από τη μύτη τους.tamystikatoubaltou.blogspot.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου το να παρευρίσκεται μέσα σε ορθόδοξο ναό προσκεκλημένος ένας αιρετικός σε συμπροσευχή κλπ κλπ δεν βοηθιέται στο να απαλαγεί απο την πλάνη του.Ίσα ισα τον στηρίζουν στην πλάνη του αυτοί που τον προσκαλούν!Είναι σαν να του λένε..''έλα κι εσυ μαζί μας, αφου κι εσύ κατέχεις την αλήθεια''.Δυστυχώς αγαπητέ μου έτσι είναι.Τα έχεις μπερδέψει αρκετά και εύχομαι αυτό το μπέρδεμα σου να μην προέρχεται απο πνευματικό!Αυτό που γίνεται σήμερα είναι εσκεμμένη κατ'εμέ λάθος αντίληψη της αγάπης.Όλοι ανεξαιρέτως οι πατέρες της εκκλησίας μας μας έμαθαν να αγαπούμε τους αιρετικούς ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ!!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι τι είναι η Θεία Λειτουργία. Πάντως σίγουρα δεν είναι αίθουσα υποδοχής ή κοσμικών δεξιώσεων των δεσποτάδων. Αν θέλουν να πανηγυρίσουν για την εκλογή τους -εκλογής που σχεδόν πάντα έχει προηγηθεί άθλιο αλισβερίσι, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση- έχουν αρκετά πολυτελή μητροπολιτικά μέγαρα και εξίσου πολυτελή αυτοκίνητα, ας βάλουν μέσα σε αυτά τους αιρετικούς να τους δεξιωθούν εκεί.
      Φυσικά και θα κλείσουμε την πόρτα. Όπως κλείνει την πόρτα κάθε θρησκεία όταν τελεί ιεροπραξίες. Δεν είναι παιδική χαρά ο ναός και τα μυστήρια.

      "Το άνοιγμα δεν το κάνουμε στον πάπα τον αιρετικό,πότε θα το διαπιστώσετε;αλλά στα εκατομμύρια των πιστών του,"
      Μάλιστα, ενημέρωσέ με σε παρακαλώ μετά από 70 χρόνια "ανοίγματος" από τον Αθηναγόρα μέχρι σήμερα, πόσους Καθολικούς ξέρεις που να έχουν γίνει Ορθόδοξοι; Εγώ, οι ελάχιστοι που ξέρω, έγιναν επειδή γνώρισαν στην ζωή τους το αυθεντικό Ορθόδοξο πνεύμα. Κανέναν δεν γνώρισα που να έγινε Ορθόδοξος βλέποντας αυτά τα καραγκιοζλίκια.

      Διαγραφή
    3. χθεσινέ ανώνυμε 8:34 μμ δεν σε πιστεύουμε ότι έχεις σχέση με το μπλογκ tamystikatoubaltou.blogspot.gr.
      Ο καθένας μπορεί να βάλει ένα μπλογκ που δεν έχει σχέση με αυτόν. Υπόγραψε το σχόλιο με την ταυτότητα του μπλογκ αυτου για να σε πιστέψουμε.

      Διαγραφή
    4. http://www.diakonima.gr/2014/10/18/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7/

      Διαγραφή
    5. "Αυτός ο άνθρωπος μονοφυσίτης, που τόσο απαξιωτικά τον περιφρονείτε,σαν να έχει χολέρα, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε, ότι είναι ένας άνθρωπος και χρειάζεται τη βοήθεια μας."

      " Ότι πολλοὶ πλάνοι εἰσῆλθον εἰς τὸν κόσμον, οἱ μὴ ὁμολογοῦντες Ἰησοῦν Χριστὸν ἐρχόμενον ἐν σαρκί· οὗτός ἐστιν ὁ πλάνος καὶ ὁ ἀντίχριστος." ( Β Ιω. 1,7 )

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    6. To σχόλιο στις 13 Οκτωβρίου 2014, δεν είναι δικό μου αλλά συμφωνώ με το συγγραφέα, σας λέει την αλήθεια, όπως έχει, όσο και αν δε σας αρέσει. Περίμενα, λοιπόν, λίγο μήπως και σας απαντήσει αυτός, αλλά μάλλον δεν ασχολείται, άλλο μαζί σας εφαρμόζοντας τη ρήση του αποστόλου Παύλου, για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους αιρετικούς και νομίζω πολύ καλά κάνει. Τώρα για τη χρήση του στίχου της Β καθολικής επιστολής Ιωάννου, απλά θα ρωτήσω αφού δεν τα καταλαβαίνεται και ούτε μετάφραση δεν ξέρετε να κάνετε, γιατί τα λέτε; Τι είδους ανάγκη ικανοποιείτε; Εδώ παρερμηνεύετε τα χωρία του Αποστόλου Ματθαίου, που είναι πιο απλά και θα ερμηνεύσετε σωστά τα χωρία του Αποστόλου και Ευαγγελίσου Ιωάννου που διακρίνονται για το ύψος της θεολογίας τους; Χωρίς να αφιερώσετε χρόνο και να μελετήσετε όσα οι πατέρες τις εκκλησίας μας αναφέρουν και ομιλώ για πατέρες σαν τον ιερό Χρυσόστομο, το Μέγα Βασίλειο το Γρηγόριο Θεολόγο, κ.α. όχι αυτούς που διαβάζεται στα φασιστικά εγχειρίδια που σας μοιράζουν, δεν πρόκειται να κατανοήσετε τίποτα, εκτός αν ο Θεός σας λυπηθεί και κάνει κάποιο θαύμα για χάρη σας, πράγμα το οποίο εύχομαι, ολόψυχα.

      Διαγραφή
    7. Δεν μπορεί στο σχόλιο ότι ο μονοφυσίτης έχει την ανάγκη της ορθόδοξης εκκλησίας να απαντάς με αυτό το χωρίο, εκτός αν θέλεις να περιγράψεις τον εαυτό σου και την κατάσταση πλάνης την οποία βιώνεις. Θυμήσου λίγο το Β κεφάλαιο του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, δες τους στίχους «16 καὶ οἱ γραμματεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι ἰδόντες αὐτὸν ἐσθίοντα μετὰ τῶν τελωνῶν καὶ ἁμαρτωλῶν ἔλεγον τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· τί ὅτι μετὰ τῶν τελωνῶν καὶ ἁμαρτωλῶν ἐσθίει καὶ πίνει; 17 καὶ ἀκούσας ὁ ᾿Ιησοῦς λέγει αὐτοῖς· οὐ χρείαν ἔχουσιν οἱ ἰσχύοντες ἰατροῦ, ἀλλ᾿ οἱ κακῶς ἔχοντες· οὐκ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν.» και σκέψου πόσο κοντά είσαι στα λόγια του Ιησού Χριστού;

      Διαγραφή
    8. Είναι γνωστό πως οι επιστολές του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου γράφτηκαν στην Έφεσο στα τέλη του πρώτου αιώνα μετά Χριστό. Η πρώτη επιστολή αποτελεί εγκύκλιο που απευθύνεται σε πολλές εκκλησίες,(τοπικές) και έχει στόχο να καταπολεμήσει αιρετικούς όπως ο Κήρινθος που αρνούνται την ενανθρώπιση του λόγου του Θεού. Ο Ιωάννης προβάλλει τη βεβαιότητα της ενανθρώπισης και αποκαλεί αντίχριστους, όσους την αρνούνται. Τη Β καθολική επιστολή του ο Ιωάννης την απευθύνει σε μια μόνο τοπική εκκλησία την οποία μάλιστα πρόκειται να επισπευτεί, γράφει για να προσέξουν όσους κηρύττουν πως ο Ιησούς Χριστός δεν έγινε άνθρωπος, για να προστατεύει τα μέλη της τοπικής εκκλησίας από τη δράση ψευδοδιδασκάλων. Και στις δύο όμως επιστολές όπως και στο ευαγγέλιο του ο Ιωάννης παρουσιάζει έντονα την εντολή της αγάπης, για το λόγο αυτό μάλιστα ονομάζεται από την εκκλησία και μαθητής της Αγάπης. Ξεκάθαρα όμως οριοθετεί την αίρεση την οποία, προτρέπει τους πιστούς να μη τη δέχονται, ούτε και όποιον έρχεται να τους διδάξει αυτήν. Άλλο όμως να μη δέχεσαι την αίρεση και να μην καλωσορίζεις αυτόν που θέλει να σε διδάξει αιρετικά πράγματα και άλλο να μισείς τον άνθρωπο. Σχετικά με αυτό σου παραθέτω από την Ά καθολική επιστολή του Ιωάννου τους στίχους 8-11 του δευτέρου κεφαλαίου «8 Πάλιν ἐντολὴν καινὴν γράφω ὑμῖν, ὅ ἐστιν ἀληθὲς ἐν αὐτῷ καὶ ἐν ὑμῖν, ὅτι ἡ σκοτία παράγεται καὶ τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν ἤδη φαίνει.
      9 Ὁ λέγων ἐν τῷ φωτὶ εἶναι, καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῶν, ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶν ἕως ἄρτι.
      10 Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει, καὶ σκάνδαλον ἐν αὐτῷ οὐκ ἔστιν•
      11 ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶ καὶ ἐν τῇ σκοτίᾳ περιπατεῖ, καὶ οὐκ οἷδε ποῦ ὑπάγει, ὅτι ἡ σκοτία ἐτύφλωσε τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτοῦ.»

      Διαγραφή
  2. Μονοφυσίτης ;; Πάλι καλά.....Σε λίγο θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι μουλάδες των Τζιχαντιστών, ώστε να ευλογεί και ο ....Αλλάχ τις λειτουργίες μας.

    Ο λαός έχει μια σχετική ρήση:

    Μπάτε σκύλοι αλέστε, κι αλεστικά μην δίνετε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου φαίνεται ορισμένοι δε χωνεύεται ούτε τα άντερά σας.Περαστικά!Ούτε εσείς αντιλαμβάνεστε τι είναι η Θεία λειτουργία, από την οποία μάλλον φεύγετε αλειτούργιτοι και έχωντας κοινωνήσει φωτιά, που σας καίει. Γιατί ενώ δε γνωρίζεται ούτε τα πρόσωπα, ούτε έχετε καμία σχέση με τις συνθήκες και τις καταστάσεις τις εκκλησίας, ούτε και με το Θεό φυσικά, ξέρετε να ρίχνετε λάσπη.Σας προκαλώ ,λοιπόν, δειλεί και άνανδροι, ευτελείς και ψεύτες να φανερώσετε τα στοιχεία που έχετε, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι έγινε αλισβερίσι.Και πάλι περαστικά και καληνύχτα. Ο Θεός να σας απαλέινει την κόλαση στην οποία ζείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που ζεις αδερφέ, που ζεις ...
      αναρωτιέμαι που ζεις.
      Ή είσαι τόσο αγαθός (που θέλεις να ονειρεύεσαι ότι οι μητροπολίτες είναι τίποτε άγιοι άνθρωποι γεμάτοι Άγιο Πνεύμα και αγαθοσύνη) ή είσαι πολύ πονηρός και προσποιείσαι ότι δεν καταλαβαίνεις.

      Δεν άκουσες τίποτε για την εκλογή πχ του Ιωαννίνων, για την παρέμβαση του Οικ/κού Πατριαρχείου κλπ. Δεν άκουσες ότι ο Άνθιμος ήθελε και σε προηγούμενες εκλογές να εκλεγεί ο π.Δαυϊδ αλλά δεν τα κατάφερε και έτσι αναγκάστηκαν να τον εκλέξουν τώρα για να κρατάνε τις ισορροπίες. Δεν είχες διαβάσει ΠΡΙΝ την εκλογή που θα εκλεγεί ο καθένας.
      Στο ξαναγράφω: ή πολύ αγαθός είσαι -και δεν με πειράζει καθόλου να μείνεις έτσι- ή μας δουλεύεις.

      Διαγραφή
  4. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ 'Η ΤΟ ΧΩΡΟ..... ΝΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...
    ΟΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ,''ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΑΡΚΩΘΕΝΤΑ ΙΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΓΕΓΟΝΑΣΙ''
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΣΩΣΤΗ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΥΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ,ΑΛΛΑ ''ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥ '' ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΡΑΤΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!
    -ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ !

    ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

    Απφίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΣΜΟΣ.
    ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ .
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ στους αγαπητούς αναγνώστες του Ρωμαίκου Οδοιπορικού
    Κωνσταντίνος Βαρδάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ιεροί κανόνες, συντάχθηκαν και ψηφίστηκαν από επισκόπους που απάρτισαν συνόδους Οικουμενικές ή μη, συνεργεία του Αγίου Πνεύματος.Δεν προδίδουμε κανένα κανόνα, ούτε αποδεχόμαστε τους πάντες, αποδεχόμαστε τον ξένο, το διαφορετικό με όλο το μεγαλείο της ορθοδοξίας, με τη λεβεντιά και την αγάπη του Χριστού. Δεν θα συλειτουργήσουμε μαζί του, ούτε θα αλάξουμε την πίστη μας για να του αρέσουμε αλλά δε θα γίνουμε τέρατα μόνο και μόνο επειδή τον είδαμε. Τώρα για το που ζω,η απάντηση είναι στην ιερή ελληνική γή της Μακεδονίας ζω, σήμερα και πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν κινούνται ανάμεσα στην αγαθοσίνη και την πονηρία, ανάμεσα στο άσπρο και το μάυρο όπως το εννοείς αλλά μπορούν να βρίσκονται και σε άλλα χρώματα. Οι μητροπολίτες είναι και αυτοί άνθρωποι και προέρχονται από την κοινωνία μας, ίσως τελικά αυτοί μας αξίζουν, αλλά αν κοιτάξεις ανάμεσά τους θα δεις ορισμένους που είναι μεγάλα διαμάντια και θα καταλάβεις, ότι "Οὗ δὲ ἐπλεόνασεν ἡ ἁμαρτία, ὑπερεπερίσσευσεν ἡ χάρις". Αλλά και κανένας να μην ήταν καλός πάλι, τα μυστήρια που τελούν είναι έγγυρα στο όνομα του Ιησού Χριστού και όπου αποφασίζουν ειδικά συνοδικώς έχουν το δικαίωμα να το κάνουν και οι αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές για λόγους εκκλησιαστικής ενότητας. Στην εκκλογή του Ιωαννίνων το οικουμενικό πατρειαρχείο άσκησε το νόμινο δικάιωμά του να προτείνει πρόσωπο, αφού η μητρόπολη Ιωαννίνων ανήκει στις λεγόμενες μητροπόλεις των νέων χωρών τις οποίες, η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει παραχωρήσει "επιτροπικώς" στην εκκλησία της Ελλάδος σύμφωνα με τη Συνοδική Πράξη του 1928. Η εκκλησία της Ελλάδος είχε την ελευθερία να αρνηθεί και να επιλέξει άλλο πρόσωπο, όπως έκανε, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη άστοχα, γιατί υποβαθμίζοντας το οικουμενικό πατρειαρχείο υποβαθμίζει και τη δική της θέση και ιστορία, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας τώρα, ο καθένας ας πιστεύει ότι θεωρεί σωστό. Ναι άλλη μια φορά έθεσε υποψηφιότητα ο πατέρας Δαβίδ για να εκλεγεί μητροπολήτης,με την υποστήριξη του Ανθίμου Θεσσαλονίκης,(και διάκονος να θέλεις να γίνεις χριάζεται κάποιος να δώσει συμμαρτυρία),αλλά τότε δεν εκλέχθηκε και η μητρόπολη που διεκδικούσε ήταν αυτή της γενέτηράς του.Αυτό δείχνει πως η διαδικασία είναι ανοιχτή, δημοκρατική και ελέυθερη. Άν ο Θεσσαλονίκης έλεγχε τη σύνοδο θα τον είχε εκλέξει από την προηγούμενη φορά, αν πάλι ο ίδιος διαπλέκονταν όπως υπονοείτε θα το είχε πετύχει από την πρώτη φορά. Σας διαφεύγει εντελώς η περίπτωση να ήταν όντως μια καλή υποψηφιότητα, και με τη χάρη του Θεού να ήρθε δεύτερη την προηγούμενη φορά αλλά τώρα να ήταν όντως ο πλέον κατάλληλος και τελικά να πήρε τη Θέση αυτή, συνεργεία του Αγίου Πνεύματος.Σε προκαλώ και πάλι αν έχεις στοιχεία δώσε τα να πάμε μαζί στον εισαγγελέα, αλλά αν δεν έχεις μην κατηγορείς με υποθέσεις, αυτό κάνει ζημιά στην εκκλησία. Τώρα αν νομίζεις πως σας δουλεύω αυτό δεν μπορώ να στο βγάλω από το μυαλό,αλλά να ξέρεις πως με τέτοια επειχηρήματα θα βρεθούν πολλοί που θα γελάσουν ή θα δακρύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανωνυμε 15 Οκτωβριου 2014-12.13πμ
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΗ
    -ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πράγματα είναι απλούστατα: Απαγορεύεται ακόμη και η ΠΑΡΟΥΣΙΑ αιρετικών εντός του Ιερού Ναού. Πόσο μάλλον και η συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία. Ο εν λόγω μόνο στον νάρθηκα είχε το δικαίωμα να βρίσκεται. Αυτό επιτάσσουν πολύ ΑΥΣΤΗΡΑ οι ιεροί κανόνες. Ισχύει ακόμη και η καθαίρεση κληρικού που συμπροσεύχεται με αιρετικό. Όλα τα άλλα περί του πνεύματος της αγάπης και λοιπά, τα οποία έχουν γραφτεί παραπάνω ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΟΥΣΙΑ. Ο μονοφυσίτης αρνείται τις δύο φύσεις του Χριστού και δεν μπορεί να τον συνδέσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Όποιος δεν δέχεται τον Χριστό (ως Θεάνθρωπο), δεν δέχεται και τον Πατέρα. Και τότε καμμία αγάπη δεν τον σώζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον νάρθηκα επιτρέπεται να βρίσκονται οι κατηχούμενοι ή οι Ορθόδοξοι που έπεσαν σε σκάνδαλο και μόνο .
      Οι αιρετικοί δεν επιτρέπεται ούτε στον νάρθηκα να βρίσκονται , διότι δεν είναι κατηχούμενοι .

      Διαγραφή
  10. Αδερφέ apollon888, θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου αναφέρεις ποιοί ιεροί κανόνες ακριβώς απαγορεύουν την παρουσία των αιρετικών και των ετεροδόξων και ετεροπίστων εντός του Ιερού Ναού;Για να μπορέσω να τους μελετήσω και να αντιληφθώ, συν Θεώ, το πνεύμα με το οποίο έχουν συνταχθεί.Γιατί μου φαίνεται παράξενο που κάποτε έβαλαν τους αβάπτιστους τότε Ρώσους στην Αγία Σοφία, Κωνσταντινουπόλεως εν ώρα Θείας Λειτουργείας και σήμερα λόγω αυτής της μη κανονικής πράξης, καμαρώνουμε 300 εκατομύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς.Ρωτάω εσένα γιατί σίγουρα έχεις διαβάσει όλους τους κανόνες,τους έχεις κατανοήσει και τους εφαρμόζεις εις το ακαίραιο και πιστεύω πως αν περνούσε από το χέρι σου θα έλεγες να μην μπει (τότε) η Ρώσικη αποστολή στην Αγία Σοφία, μη μας μολύνουν.Φυσικά και αυτά περί του πνεύματος της Αγάπης δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα της περίπτωσής σας, και είναι παντελώς ανούσια για εσάς,ευτυχώς όμως έχουν Σχέση με την Καινή Διαθήκη και αποτελούν την ουσία της διδασκαλείας του Κυρίου μας.Η αγάπη του Χριστού σώζει των άνθρωπο, όχι ο φόβος του νόμου. Η αγάπη έξω βάλει το φόβο. Ο μονοφυσιτισμός είναι αίρεση, αλλά ο μονοφυσίτης μπορεί να επιστρέψει στην ορθή δογματική διδασκαλεία της εκκλησίας μας, μην τον λιθοβολείς. (Υ.Γ. Περιμένω ακόμα εκείνα τα στοιχεία για το αλισβερίσι.Αν υπάρχουν να κατατεθούν για να κάνουμε καταγγελία, διαφορετικά αυτός που χρησημοποίησε κάτι τέτοιο αφθαίρετα ας έχει το ορθόδοξο χριστιανικό θάρρος που χρειάζεται για να ζητήσει συγνώμη, για την αμέλεια ή το δόλο του.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό μυαλό σου ἔχει κάνει δικές του θεωρίες ἀμετακίνητες...
      Μεῖνε μέ τίς ἰδέες σου λοιπόν.....ἀφοῦ τόσα σοῦ λένε καί δέν καταλαβαίνεις σημαίνει πώς δέ θέλεις νά καταλάβεις...(στήν κρεβατοκάμαρά σου πού κοιμᾶσαι μέ τήν γυναῖκα σου,πόσους βάζεις μέσα νά σέ βλέπουν;;)
      Καλλιόπη

      Διαγραφή
  11. Έχω παραθέσει ήδη τον πίνακα με τις Οικουμενικές Συνόδους και τους καταδικασθέντες μονοφυσίτες, παρέθεσα και το Ιερό Πηδάλιον με τους ιερούς κανόνες. Αν κάποιοι δεν μπορούν να συγκρίνουν και να εντοπίσουν την διαφορά της επίσκεψης της Ρωσσικής αποστολής (με σκοπό την κατήχησή τους που οι ίδιοι ζήτησαν) με την παρουσία ενός μονοφυσίτη με την ιδιότητα του επισκόπου εντός Ιερού Ναού κατά την διάρκεια χειροτονίας, αυτό είναι πρόβλημά τους. Μήπως ο μονοφυσίτης μετανόησε; Έρχεται στο μυαλό μου το ρηθέν του γ. Παϊσίου: ''Ο διάβολος πολεμάει τους φτωχούς με τον κομμουνισμό, τους πλούσιους με την μασσονία και τους χριστιανούς με τον οικουμενισμό''. Ο εχθρός έκανε την εμφάνισή του με τον συγκρητισμό, τον οικουμενισμό και την μεταθεολογία. Κάποιοι θέλουν να μελετήσουν το πνεύμα με το οποίο οι πατέρες της Εκκλησίας συνέταξαν τους Κανόνες. Μάλιστα να μπορούσαν να τους διόρθωναν κιόλας. Να κρίνουν την επιφοίτιση του Αγίου Πνεύματος (Πεντηκοστή), αν έπρεπε να γίνει, αν το Άγιο Πνεύμα την έκανε με τον σωστό τρόπο ή όχι, κλπ. Αν αυτό δεν είναι μεταπατερική ''θεολογία'', τότε τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αδερφέ, apollon888, χαίρομαι που σου τελειώνουν τα επιχειρήματα, γιατί όταν το καταλάβεις θα κάτσεις να σκεφτείς.Όχι δε σου ζήτησα τον πίνακα με τις οικουμενικές συνόδους, ούτε το Πηδάλιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγειορείτου, αυτά τα ξέρουν όλοι, σου ζήτησα ποιός κανόνας συγκεκριμένα, απαγορεύει,ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.(Μην απογοητεύεσαι, είναι πολλοί οι κανόνες και ξέρω πως είσαι αδιάβαστος, αλλά να ξέρεις υπάρχουν όντως κανόνες που απαγορεύουν,οπότε πριν τους χρησιμοποιείς γενικά διάβασέ τους και πες μου και εμένα, να δω τι διάβασες.Μη χρησιμοποιείς ως επιχείρημα κάτι που δεν έχεις διαβάσει καλά, γιατί μπορεί να βρεθείς εκτεθειμένος).Φυσικά και δεν κρίνω το Άκτιστο, ούτε την Πεντηκοστή ούτε το Άγιο Πνεύμα, αυτό δε χρειάζεται καν απάντηση και το ξέρεις, απλά το λες γιατί δεν έχεις τι να πεις.Εκπλήξη μου προκαλείς που λες πως καλως μπήκαν οι Ρώσσοι στην Αγία Σοφία,ήταν αβάπτιστοι, έπρεπε να σταθούν στο νάρθηκα, σύμφωνα με τους κανόνες.Αν έχεις βρει κάποιον άλλο κανόνα στείλε μου τον.Ο μονοφυσίτης δε μετανόησε ως τώρα, αλλά να ξέρεις προσευχόμαστε και τον περιμένουμε, μη λυπηθείς αν το κάνει, σε παρακαλώ.Το να εξετάζει κανείς πότε γράφτηκε ένας κανόνας, δεν είναι μεταθεολογία αλλά ιστορικοφιλολογική έρευνα. Δεν ξέρω τι ορίζεις μεταθεολογία, πάντως όπως με πληροφόρησαν και εμένα Θεολογία είναι ζωή και ζωή δεν είναι κάτι που διαμορφώθηκε στο χθες, αλλά κάτι που ζει στο σήμερα και προχωράει στο αύριο. Ξέρω αυτό σε τρομάζει, δεν εννοώ ότι σβήνουμε ως εκκλησία τα βήματα που κάναμε μέχρι χθες και αλλάζουμε πορεία και δόγματα, αλλά ότι γνωρίζοντας τον εαυτό μας, ως εκκλησία διαγράφουμε νέα βήματα στην πορεία μας, βασισμένα στις βάσεις του λάβαμε από αυτούς που προηγήθηκαν και άνοιξαν το δρόμο μας.Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της αποστολικής διαδοχής.Προσωπικά δε μπορώ και δε θέλω να διορθώσω κανέναν κανόνα, αν η εκκλησία ήθελα να κάνει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει αν το αποφάσιζει συνοδικά συνεργεία του Αγίου Πνεύματος.
    Καλλιόπη συγχαρητήρια για το ωράιο παράδειγμα,είναι αλήθεια πως δεν είχα ποτέ πρόταση από κάποιον να παρεβρεθεί στην κρεβατοκάμερά μου, επίσης όταν κάποιος σας πει την αλήθεια και την τεκμηριώσει, αφού δεν έχεται επιχειρήματα που να αντέχουν χαρακτηρίστε τον αμέσως αμετακίνητο. Εσείς που επιλέγετε το δρόμο του ζηλωτισμού και πηγαίνεται ενάντια στην Καινή Διαθήκη, ομοιάζοντας στο φανατισμό των Γραμματέων και των Φαρισαίων, καθυβρίζοντας επισκόπους,ιερές συνόδους,Πατρειάρχες για να μη χαλάσει το γράμμα του νόμου που δήθεν διαφυλάτετε, είστε χριστιανοί;Είστε μια κατηγορία μόνοι σας, οι υπερορθόδοξοι, καθαροί και σεσωσμένοι;Τι είστε; Ο Ιερέας ή ο Λευίτης;Γίνετε μια φορά ο καλός Σαμερείτης και ζητήστε το σώμα του Χριστού όπως ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, λέλοντας "Δος μοι τούτον τον ξένον"...Αν δεν μπορέιτε να αγαπήσετε κάποιο ξένο και διαφορετικό από εσάς,τότε τουλάχιστον μην κρίνεται όσους προσπαθούν να το κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαοδικεία 364 μ.Χ. Κανών ΣΤ΄: «Περί του μή συγχωρείν τοις αιρετικοίς εισιέναι εις τόν οίκον του Θεού, επιμένοντας τη αιρέσει»
      Κανών ΛΓ΄: «Ότι ου δει αιρετικοίς ή σχισματικοίς συνεύχεσθαι».

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι μόνο οι κανόνες αλλά και η Αρχαία Παράδοση της Εκκλησίας μας αγαπητέ 3:19 μ.μ.
      Η Θεία Λειτουργία γίνεται καθαρά για αυτούς που έχουν κοινή πίστη . Κοινό φρόνημα .
      Διάβασε το βιβλίο "εις την Θείαν λειτουργίαν" του μακαριστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου και θα πάρεις πολλές πληροφορίες για αυτό το θέμα .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
  13. Διορθώσεις: ...αν η εκκλησία ήθελΕ να κάνει κάτι τέτοιο...
    ..., αφού δεν έχετΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΓΑΠΗΤΕ Ανωνυμε 17 Οκτωβριου 2014-3,39μμ

    ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ 'Η ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΠΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ. Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
    Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΤΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ.
    ΔΕΧΤΗΚΕ ΩΣ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ .ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ. ΤΟΥΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΧΙ.ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΟΤΑΝ. 'Η ΜΗΠΩΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ?
    Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΔΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΕΓΕΛΑΣΜΑ ''ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ,ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ''..........ΦΙΛΙΚΑ
    -ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κοίτα μην προσευχηθείς για κανένα ετερόπιστο και σε κάψει ο Θεός 7:55, αλλά με τέτοια διαβάσματα δεν περίμενω κάτι καλύτερο. Όσο για τον Τρικυμία εν κρανίω, μη σταματάς το ψάξιμο έχει και άλλους κανόνες, μην απαντήσω τώρα και μου λες μετά και άλλα, βρες τους καλό θα σου κάνει, ούτε οι δικηγόροι δεν τεκμηριώνουν τις θέσεις τους σε ένα νόμο. Ευκαιρία να διαβάσεις λίγους κανόνες, έτσι να τους φρεσκάρεις βρε αδερφέ.
    Αδερφέ, δεν επικαλούμε αμαρτωλώτητα όλων ούτε λίγων. Θερμά συγχαρητήρια που ξέρεις πως έκανε τις συναναστροφές του ο Ιησούς.Πιστεύω να καταλαβαίνεις πως τον υποβιβάζεις σε απλό άνθρωπο με αυτό τον τρόπο, γιατί είναι σα να λες πως η μόνη αλήθεια, ο Χριστός δίσταζε να μιλήσει μπροστά στην αμαρτία, αλλά μιλούσε μόνο σε όσους ήταν έτοιμοι για μετάνοια. Θα σου θυμίσω το περιστατικό με τη Σαμαρείτιδα και το πόσο πολύ τη συγκλόνισε με τα λόγια Του, που άλλαξε ολόκληρη τη ζωή της και θα σου θυμίσω πως ακόμα και στους φαρισαίους είχε επίδραση το μύνημα του Ιησού. Α και δεν είπα ποτέ πως και αυτοί χριστιανοί είναι, αν το πω θα ξεκαθαρίσω τι είδους χριστιανοί και πότε αποκόπηκαν από το σώμα της εκκλησίας να είσαι σίγουρος.Φυσικά αποκόβονται από την εκκλησία και όσοι ξαφνικά δεν παραδέχονται τους επισκόπους τους, τον πατριάρχη, την ιερά σύνοδο κτλ, γιατί έτσι γίνονται πιο προτεστάντες από τους προτεστάντες και πιο καθαροί από τους καθαρούς.Τέλος θα ήθελα να σου πω, πως κάθε μέρα αμαρτάνω, αλλά ζητώ το έλεος του Θεού, δεν ξέρω αν μου το χαρίσει ελπίζω όμως αν και δεν αξίζω κάτι τέτοιο, αν εσύ είσαι αναμάρτητος, να προσεύχεσαι για μένα.Δεν ξέρω τι εννοείς βαρύτατο αμάρτημα, ολίγον έγγυος και πολύ έγγυος δεν έχει από ότι ξέρω, πάντως η αγάπη για τον πλησίον, πως οδηγεί σε αμαρτία είναι ένα αναπάντητο ερώτημα.Φιλικότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κοίτα μην προσευχηθείς για κανένα ετερόπιστο και σε κάψει ο Θεός 7:55,"

      Άλλο πράγμα να προσευχηθείς για έναν αιρετικό και άλλο πράγμα να προσευχηθείς με έναν αιρετικό .
      Το να ζητάς το έλεος Του Κυρίου για τους αιρετικούς αυτό δεν απαγορεύεται από την Εκκλησία μας , και το βλέπουμε από το παράδειγμα των γονέων του Οσίου Μάρτυρος Μείρακος που καταγράφεται στον Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου .
      Η προσευχή όμως με αιρετικό είναι κάτι που απαγορεύεται από τους Ιερούς Κανόνες .
      Για αυτό και η παρουσία του αιρετικού σε Θεία Λειτουργία και γενικά εντός Ορθόδοξου Ναού απαγορεύεται από την Αρχαία Παράδοση .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    2. Μήπως είσαι αυλικός του Φαναρίου; Πάντως είσαι μεγάλος χασομέρης.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ apollon888

      Δεν είναι αυλικός του Φαναρίου . Απλώς πιστεύει στο ΈΝΑ .
      Για αυτό και δέχεται τους αιρετικούς εντός του Ιερού Ναού . Αυτοί που πιστεύουν στο ΈΝΑ τους δέχονται όλους στο ναό διότι δεν αναγνωρίζουν δόγμα . Αποφεύγουν την ταύτιση τους με δόγμα , επικεντρώνοντας μόνο στο πρόσωπο του Χριστού . Ότι δηλαδή κάνουν οι οικουμενιστές προκειμένου να πετύχουν την ένωση με ετεροδόξους . Προσοχή σε αυτούς τους ανθρώπους .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    4. Ποιό Ένα; και 2; Αγαπητέ Λ.Κ. σου αρέσει να βάζεις ταμπέλες που δεν ισχύουν, απλά γιατί σε βολεύει. Αν διαβάσεις όλο το διάλογο θα δεις πως διαχωρίζω τη θέση μου, και από τον οικουμενισμό αλλά και από την αίρεση των καθαρών.Κάθε άνθρωπος μπορέι να είναι Χριστός, κάθε άνθρωπος αξίζει το σεβασμό και την εκτίμησή μας. Πραγματικά λυπάμαι, για τις ελιτίστικες αντιλήψεις σας. Πάντως δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα βάζοντας λόγια στο στόμα μου. Ανοίκω στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, την οποία πληγώνεις με τέτοιες απόψεις. Ίδια αντίληψη είχαν και οι Ιουδαίοι για τους Σαμαρείτες.Τόσος φανατισμός δεν είναι για καλό πάντως. Τι σας είπα τότο τραγικό;Διαβάστε το προτότυπο είπα, μελετήστε τους κανόνες είπα, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, αλλά αυτά είναι πράγματα που προυποθέτουν ηθική και αξιπρέπεια,λυπάμαι.

      Διαγραφή
    5. ΦΙΛΕ,ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΕΔΩ ΟΠΑΔΟΥΣ.
      ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ''ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ''ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΔΟΞΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΙΑΝ!
      Καλλιόπη

      Διαγραφή
    6. Οπαδούς δεν ψάχνω, ούτε σκοπεύω να γίνω ο ίδιος. Αυτούς τους πατέρες όμως αυτής της εκκλησίας δεν τους διαβάζετε, αλλιώς δεν εξηγείται, τόσο μίσος και τόσο πάθος, ούτε εξηγείται το γεγονός ότι ρίχνεται λάσπη λέγοντας για "αλισβερίσι" και κανείς δεν έχει το θάρρος να πει "συγνώμη λάθος" απλά και μόνο γιατί, το έγραψε κάποιος του συναφιού, που γράφει εδώ μέσα. Ελεύθερος άνθρωπος είσαι αν νιώθεις πως τα ξέρεις όλα δικαίωμά σου, εγώ απλά προτείνω καλή μελέτη των πηγών, κάποια στιγμή θα καταλάβεις, πρώτα ο Θεός.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητή Καλλιόπη

      Οι θεωρίες του είναι οικουμενιστικές . Πρόσεξε τι λέει για να καταλάβεις :

      "Κάθε άνθρωπος μπορέι να είναι Χριστός"

      Με το παραπάνω τσουβαλιάζει αιρετικούς με Ορθοδόξους . Τους καθιστά ίδιους ανεξαρτήτου δόγματος .
      Ότι όλοι σώζονται ανεξαρτήτως φρονήματος . Ενώ Ο Κύριος τι μας λέει :

      " Ό πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται. " (Μάρκ.16, 16)

      Και κατακρίθηκε ο μονοφυσίτης στην συγκεκριμένη περίπτωση ως άπιστος , αιρετικός και αβάπτιστος όπως ακριβώς μας το επιβεβαιώνει ο ίδιος Ο Κύριος στο παραπάνω χωρίο . Το ίδιο κατακρίνεται και ο συγκεκριμένος ανώνυμος για τις οικουμενιστικές του ιδεολογίες .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    8. Αμάν ρε Λάμπρο παντρεύτηκες και μυαλό δεν έβαλες, πότε λες να σοβαρευτείς;

      "Μη κρίνετε, ίνα μη κριθείτε", αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στον πρώτο στίχο του ΄ζ κεφαλαίου, σε αυτό το στίχο δεν πιστεύεις εσύ δηλαδή; Είπα πουθενά πως δεν έχω βαπτιστεί ή πως σταμάτησα να πιστεύω, πάλι ταμπέλα πας να μου κολλήσεις, ελπίζοντας σε μια επαλήθευση αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αλλά δυστυχώς δεν ταιριάζει.
      Αν είχες λίγο καλή προαίρεση για να μάθεις την αλήθεια και όχι διάθεση να επικρατήσει η φανατισμένη γνώμη σου, θα διάβαζες ότι παραπάνω έχω αναφέρει τις εξής σκέψεις: "Δεν προδίδουμε κανένα κανόνα, ούτε αποδεχόμαστε τους πάντες, αποδεχόμαστε τον ξένο, το διαφορετικό με όλο το μεγαλείο της ορθοδοξίας, με τη λεβεντιά και την αγάπη του Χριστού. Δεν θα συλλειτουργήσουμε μαζί του, ούτε θα αλλάξουμε την πίστη μας για να του αρέσουμε αλλά δε θα γίνουμε τέρατα μόνο και μόνο επειδή τον είδαμε."Όσο για τη σωτηρία, αυτή τη δουλειά την αφήνω στο Θεό, ούτε είπα ποιός θα σωθεί ούτε ποιός δε θα σωθεί.
      Όσο για το ότι κάθε άνθρωπος είναι Χριστός σου παραθέτω από την Αγία Γραφή και τον ευαγγελιστή Ματθαίο, που μάλλον δεν πολυσυμπαθείς αλλά προτιμάς αβέβαιες γραφές του πρώην Φλωρίνης το ευαγγέλιο της κρίσεως εκεί ο ίδιος ο κύριος μας ορίζει πως πρέπει να βλέπουμε το συνάνθρωπο σαν τον ίδιο το Χριστό και μάλιστα αυτό είναι ταυτόχρονα και κριτήριο σωτηρίας, τοποθετημένο από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, τώρα εσύ άκουε όσο σου λένε οι φασίστες που συναναστρέφεσαι."Ματθ. κε’ 31-46

      31 Ὃταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, 32 καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, 33 καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων. 34 τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ• δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. 35 ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, 36 γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. 37 τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες• κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; 38 πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; 39 πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σε; 40 καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς• ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. 41 τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων• πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ. 42 ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, 43 ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με. 44 τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ καὶ αὐτοὶ λέγοντες• κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα ἢ διψῶντα ἢ ξένον ἢ γυμνὸν ἢ ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐ διηκονήσαμέν σοι; 45 τότε ἀποκριθήσεται αὐτοῖς λέγων• ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε. 46 καὶ ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον."
      Περαστικά και καλή φώτιση, από καρδιάς.

      Διαγραφή
    9. Το μην κρίνετε ινά μην κριθείτε αφορά τα αδέλφια όχι τους αιρετικούς . Για αυτό και Ο Κύριος με το χωρίο μας διαβεβαιώνει ότι ο άπιστος κατακρίνεται .Τους αιρετικούς θα τους αποστραφεί Ο Κύριος . Ούτε το πρόσωπο του θα γυρίσει να τους δει.!

      "αλλά προτιμάς αβέβαιες γραφές του πρώην Φλωρίνης"

      Μόνο που οι γραφές αυτές τεκμηριώνονται από τα χωρία της γραφής , από τα αποσπάσματα παραδειγμάτων του Ιερού Χρυσοστόμου και άλλων πατέρων που παραθέτει και που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας.
      Η παρακαταθήκη του είναι πολύ ποιο σημαντική από τις αγαπολογίες των οικουμενιστών .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    10. "και μάλιστα αυτό είναι ταυτόχρονα και κριτήριο σωτηρίας,"

      Το κριτήριο σωτηρίας είναι η Πίστη και το Βάφτισμα . Αυτό μας λέει Ο Κύριος με το παρακάτω χωρίο :

      " Ό πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται. " (Μάρκ.16, 16)

      Ο αιρετικός αποστρέφεται και περιφρονεί τον Κύριο .Δεν πιστεύει στην ενανθρώπιση του Θείου Λόγου .
      Και αυτός που περιφρονεί τον Κύριο θα περιφρονηθεί όταν έρθει η ώρα να τον κρίνει .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    11. Η συμπάθειά μου στην αφέλειά σας πλέον είναι δεδομένη. Αυθαιρετείς λέγοντας πως το μη κρίνετε αφορά τα αδέρφια, ούτε παραπέμπεις κάπου που να το τεκμηριώνεις, αλλά και έτσι να ήταν, που δεν είναι, κάποιος φιλαράκος σου, ομοϊδεάτης, κατέκρινε τη μισή σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος μιλώντας για "αλισβερίσι" αλλά δεν είδα να του απαντάς με τον ίδιο τρόπο. Η διοικούσα εκκλησία, όλοι αυτοί οι κατακριθέντες από εσάς δεν είναι αδέρφια μας; Ο Χριστός δε μιλούσε για ορισμένους αλλά για όλους, δεν ήρθε για τους λίγους αλλά για τους πολλούς ότι είπε ισχύει για όλους. Άλλο πράγμα να διαχωρίσεις τη θέση σου από αυτά που πιστεύει ένας ετερόδοξος και άλλο να τον κατακρίνεις.
      Το τι θα κάνει ο Χριστός με τους αιρετικούς δεν είναι ούτε δική σου δουλειά να το αποφασίσεις, ούτε δική μου, ας τον αφήσουμε να κάνει ότι θέλει Εκείνος και ας προσευχηθούμε για το έλεος και την αγάπη Του.
      Το χωρίο που αναφέρεις, υπάρχει αλλά το αναφέρεις ως σύνθημα που σου είπε κάποιος και εσύ επαναλαμβάνεις, χωρίς να μπεις στον κόπο να διαβάσεις τη συνάφεια του κειμένου. Ο ευαγγελιστής Μάρκος περιγράφει πως μετά την ανάσταση του ο Ιησούς Χριστός παρουσιάστηκε στους ένδεκα μαθητές ελέγχοντάς τους γιατί δεν πίστεψαν στα λόγια αυτών που τον είδαν αναστημένο και στη συνέχεια τους λέγει :"πορευθέντες εἰς τὸν κόσμον ἅπαντα κηρύξατε τὸ εὐαγγέλιον πάσῃ τῇ κτίσει.ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται."(Κατά Μάρκον 16,15-16).Η φράση "Πορευθέντες εἰς τὸν κόσμον ἅπαντα" πως σου φαίνεται; Τους στέλνει να κηρύξουν σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε ορισμένους, την ίδια αποστολή έχει και σήμερα η εκκλησία μας, ό,τι είναι γνωστό για σένα είναι άγνωστο για έναν ετερόδοξο, ή αλλόδοξο, αν δεν του το πει η εκκλησία από που θα το μάθει, από τους Ιαχωβάδες; Θα κατακριθούν όμως όσοι ακούσουν το κήρυγμα των αποστόλων και δεν πιστέψουν. Αφήστε, λοιπόν, την εκκλησία ήσυχη να διδάξει το αληθινό μήνυμα του Χριστού και αν οι αιρετικοί δεν το δεχθούν, θα κατακριθούν λόγω του ότι γνώρισαν και αρνήθηκαν, έχει όμως χρέος η εκκλησία να τους διδάξει. Μη σκανδαλίζεστε, λοιπόν, που τους μιλάει η εκκλησία και μη γίνεστε σαν τους εργάτες που δούλεψαν από την πρώτη ώρα και δυσαρεστήθηκαν που ο Κύριος έδωσε τον ίδιο μισθό και σε αυτούς που προσέλαβε την ενδεκάτη.

      Διαγραφή
    12. Σίγουρα ο πατέρας Αυγουστίνος παραθέτει χωρία που γνώριζε καλύτερα από τον καθένα σας, αλλά εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου για τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί, δεν τον κρίνω και δεν τον βγάζω άχρηστο, ο θεός θα τον κρίνει, αλλά αν τα λέει τόσο αναλυτικά και τεκμηριωμένα γιατί δε βρίσκεις την παραπομπή; Γιατί να μη δούμε αν ο ιερός Χρυσόστομος αναφέρει, αυτά που λες περί φρονήματος; Τώρα κάνεις λόγο και για άλλους πατέρες, ποιούς; Τι λένε; Που το λένε; Με τις αγαπολογίες των αιρετικών, καμιά σχέση δεν έχουν όσα σου γράφω και το ξέρεις, γιατί με τις αναφορές που σου παραθέτω μπορείς να κρίνεις, άσχετα πως μέχρι στιγμής δε θέλεις να το κάνεις, αλλά ταυτίζεσαι με τις αερολογίες των φανατικών.
      Κριτήριο σωτηρίας σαφέστατα είναι το "ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. " (κατά Ματθαίον κε,40β), γιατί ως τέτοιο ο όρισε ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός, στο ευαγγέλιο της κρίσεως, Με αυτό το κριτήριο θα κρίνει τον κόσμο, αν διαφωνείτε δε νομίζω να το αλλάξει τώρα. Όσο για το: " Ό πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται. " (Μάρκ.16, 16), σου εξήγησα πως το λέει για τη διδασκαλία των αποστόλων, φυσικά και ισχύει και αυτό το χωρίο, αλλά ούτε η πίστη από μόνη της θα σε σώσει, ούτε το βάπτισμα, αν δε βλέπεις στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου σου τον Κύριο πεινῶντα ἢ διψῶντα,ξένον ἢ γυμνὸν, ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ και αν δεν του δώσεις να φάει ή να πιεί, αν δεν τον αγκαλιάσεις ή αν δεν τον ντύσεις, αν δεν τον επισπευτείς και δεν τον στηρίξεις. Αν στο πρόσωπο του συνανθρώπου σου αντί να βλέπεις το Χριστό βλέπεις το διάβολο, τότε κάτι δεν πάει καλά, ή έχουν πρόβλημα οι οφθαλμοί σου, ή έχεις προνοήσει την ουσία των γραφών. Δε σου λέω να αλλάξεις την πίστη σου, ούτε να προδώσεις κανέναν κανόνα, αλλά να μη σκανδαλίζεσαι και να έχεις εμπιστοσύνη στο Χριστό και την εκκλησία Tου.

      Διαγραφή
    13. Από την Αρχαία Παράδοση υπήρχαν θυρωροί στις θύρες του Ιερού Ναού . Ώστε να επιβλέπουν μήν τυχών και μπει αιρετικός στον ναό . Η Θεία Λειτουργία χωριζόταν σε δύο μέροι . Στην Λειτουργία των Κατηχουμένων , και στην Λειτουργία των Πιστών . Οι κατηχούμενοι αποχωρούσαν έπειτα από το Θείο Κήρυγμα . Στην συνέχεια ξεκινούσε η Λειτουργία των Πιστών .

      Η αποχώρηση των κατηχουμένων γινόταν με την προσταγή του διακόνου ή του ιερέως :

      "Όσοι κατηχούμενοι προέλθετε. Οί κατηχούμενοι προέλθετε. Μή τις τών κατηχουμένων".

      Ενώ η Λειτουργία των Πιστών ξεκινούσε με τον διάκονο να απευθύνεται στους πιστούς :

      "Όσοι πιστοί, έτι και έτι, έν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν. Αντιλαβού , σώσον, ελέησον καί διαφύλαξον ημάς, ο Θεός, τή ση χάριτι".

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    14. Αλήθεια είναι αυτό που αναφέρεις, αλλά δεν αποτελεί επιχείρημα για το τί γίνετε σήμερα. Θα μπορούσε να πει κανείς, αφού αυτή είναι η αρχαία παράδοση γιατί δεν την επαναφέρουμε; Εγώ θα σου πω πως στην αρχαία παράδοση ήταν και ο θεσμός των διακονισσών, γιατί δεν τις επαναφέρουμε και αυτές; Μάλιστα είχαν και καθήκοντα θυρωρού, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό τώρα τι σημαίνει; Όταν κάτι καταργείται στην πράξη και δεν εφαρμόζεται, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονταν ο Χριστιανισμός ήταν αφιλόξενο, και η λατρεία, με όλη την ιερότητά της, έπρεπε ευλαβικά vα προφυλαχθεί, στην πορεία όμως όταν η εκκλησία έφτασε να υπάρχει μέσα σε ένα αμιγώς χριστιανικό περιβάλλον, η συνήθεια αυτή καταργήθηκε στην πράξη, σε αυτό βοήθησε και η επικράτηση του νηπιοβαπτισμού. Σήμερα θα μπορούσε να τεθεί θέμα επαναφοράς αυτής της συνήθειας, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει η ιερά σύνοδος. Πολλοί κάνουν λόγο για το αν θα πρέπει να διαβάζονται τα κατηχούμενα στη θεία λειτουργία ή αν θα πρέπει να παραλείπονται για οικονομία χρόνου. Λέγοντας από τη μια πως δεν είμαστε μια νεκρή εκκλησία, πως μπορεί να μην έχουμε κατηχούμενους όπως παλιά, αλλά έχουμε ιεραποστολή και τα παιδιά που ουσιαστικά μαθαίνουν και κατηχούνται στην πίστη. Αυτοί οι προβληματισμοί φανερώνουν ξεκάθαρα την κατάσταση την οποία ζούμε. Τυχαίνει να γνωρίζω μια ενορία που ασκεί κατήχηση σε άτομα που θέλουν να βαπτιστούν, και έτσι έχει κατηχούμενους στην πράξη, το ίδιο έχω ακούσει και για μερικές άλλες, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες ενορίες δεν ασκούν οργανωμένο κατηχητικό έργο, ούτε για τα παιδιά που είναι ήδη βαπτισμένα και απλά χρειάζεται να μάθουν, για την πίστη μας, αλλά ούτε και σε όσους έρχονται να βαπτιστούν ως ενήλικες. Και φυσικά υπάρχουν και οι πιο φανατικοί, που εννοείται δεν κάνουν κάποιο έργο κατηχητικό, απλά εθελοτυφλούν παραβλέποντας ότι ο κανόνας σήμερα έχει μετατεθεί στο να μην επιτρέπεται να κοινωνήσουν ετερόδοξοι και ετερόπιστοι και ψάχνουν αφορμές να πουν πως δήθεν μολύνεται η πίστη, κάνοντας φυσικά πως δε γνωρίζουν την κατάντια μας ως εκκλησία να μην έχουμε κατηχητικό έργο οργανωμένο.

      Διαγραφή
    15. Από την άλλη υπάρχουν και όσοι λένε ότι αφού έχουμε νηπιοβαπτισμό, δεν έχουμε κατηχούμενους, άρα καλώς παραλείπονται τα κατηχούμενα. Εγώ προτείνω τη λύση να τη δίνει ανά περίπτωση ο οικείος επίσκοπος, ώστε να γίνεται κάθε φορά αυτό που είναι καλύτερο, για την εκκλησία.

      Διαγραφή
    16. "Όταν κάτι καταργείται στην πράξη και δεν εφαρμόζεται, κάποιος λόγος θα υπάρχει."

      Ο Λόγος του Θεού όμως δεν καταργείται . Όπως δεν καταργείται και η μνημόνευση της τέταρτης Οικουμενικής Συνόδου από την Εκκλησία μας που καταδίκασε τον μονοφυσιτισμό . Από την στιγμή που η Εκκλησία αναγνωρίζει και μνημονεύει την τέταρτη Οικουμενική Σύνοδο που καταδίκασε τους μονοφυσίτες , σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τους αποδεχτεί διά της παρουσίας τους εντός του ιερού ναό . Διότι πολύ απλά οδηγείται σε άτοπο .
      Οι αποφάσεις των οικουμενικών συνόδων δεν καταργούνται , ούτε οι καταδίκες αναιρούνται .

      Ο Κύριος επίσης έδωσε στους μαθητές του την εξής εντολή :

      "Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς." ( Ματθ. 7,6 )

      Και εξηγεί ο μακαριστός Αυγουστίνος ότι οι χοίροι είναι οι αιρετικοί . Οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα λόγια τού Ευαγγελίου και τα ιερά μυστήρια πού αστράφτουν σαν διαμάντια. Σ' αυτούς τούς ανθρώπους δεν πρέπει να εκτίθενται τα ιερά δόγματα και τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Θα τα περιφρονήσουν.

      Επίσης μας αναφέρει "τα άγια στους αγίους", και όχι στους απίστους.

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    17. Συνθηματολογείς, σου λένε τα συνθήματα και τα αναπαραγάγεις, άκριτα. Αυτό το λέω γιατί αναφέρεις χωρία των οποίων την ερμηνεία, αγνοείς ή δεν αντιλαμβάνεσαι. Αλλά ας μιλήσουμε πρώτα για τις συνόδους. Όταν ήσουν παιδάκι, μετά που βαπτίστηκες, έτυχε μια φορά και λίγο είχες κρυολογήσει και μετά λίγο έκανε πολύ κρύο και κάτι άλλο είχε τύχει και οι γονείς σου δε σε πήγαν στην εκκλησία τρείς συνεχόμενες Κυριακές, αν οι αποφάσεις των συνόδων δεν καταργούνται τότε λυπάμαι που θα στο πω αλλά σύμφωνα με τον 80ο Κανόνα της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου καθαιρείται ο κληρικός που απουσιάζει 3 συνεχόμενες Κυριακές από την Εκκλησία και αφορίζεται αντίστοιχα ο λαϊκός. Πριν κάνεις χαρακίρι να σου θυμίσω, πως οι κανόνες τις εκκλησίας, ερμηνεύονται από την εκκλησία, με την άσκηση της ακρίβειας και της οικονομίας. Δεν είπα ότι καταργείται ο λόγος του Θεού, ούτε ο Θεός είπε πουθενά να έχουμε θυρωρούς στις πόρτες των ναών. Η εκκλησία αναγνωρίζει την Δ οικουμενική σύνοδο, που αγνοείς πως συγκλήθηκε στη Χαλκηδόνα το 451μ.Χ.,και επειδή ακριβώς την αναγνωρίζει δεν επιτρέπει να κοινωνήσουν άτομα που πιστεύουν σε ομολογίες τις οποίες καταδίκασε η Δ οικουμενική σύνοδος. Αφού όμως στην πράξη έχουν καταργηθεί οι θυρωροί, ανέχεται την είσοδο στο ναό, αλλά δεν επιτρέπει τη Θεία Κοινωνία, έως ότου τα άτομα αυτά αρνηθούν την αίρεση και επιστρέψουν στη μητέρα εκκλησία. Κανένα άτοπο, λοιπόν για την εκκλησία. Επίσης μάθε πως οι κανόνες τις εκκλησίας κανονίζουν τη ζωή των μελών της δεν έχουν τη μορφή που έχουν οι νόμοι του κράτους, μην συγχέεις ανόμοια πράγματα.

      Διαγραφή
    18. Όσο για την ερμηνεία του μακαριστού Αυγουστίνου, αφού μόνον αυτόν διαβάζεις, για να μπορείς να φανατίζεσαι αρκετά και αφού λες ότι στηρίζει τις απόψεις του στον ιερό Χρυσόστομο, ας δούμε μαζί τι αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος στο, Υπόμνημα εις τον άγιο Απόστολο και ευαγγελιστή Ματθαίο, (ομιλία Ά εις το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο), του οποίου φυσικά αγνοείς την ύπαρξη, μια και δεν είναι έργο που μπορεί να θρέψει το φανατισμό σου. Αφού, λοιπόν, αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος πως θα έπρεπε να μην έχουμε ανάγκη από γραπτό νόμο αλλά να έχουμε καθαρότητα βίου και να είναι γραμμένος ο νόμος του Θεού στις καρδιές μας. Στη συνέχεια κάνει λόγο για τα ιερά ευαγγέλια και τη συγγραφή τους, καταλήγει στο «Ὅσα ἄν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι καί ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς. Οὗτος γάρ ἐστιν ὁ νόμος καί οἱ προφῆται»(Ματθ. 7,12) και στο «ἐν δυσίν ἐντολαῖς ὁ νόμος καί οἱ προφῆται κρέμονται»(Ματθ. 22, 40), δηλαδή τήν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καί τοῦ πλησίον. Τώρα μέσα στο φανατισμό σου μπορείς να ορίσεις ποιόν μπορούμε να θεωρούμε πλησίον και ποιόν όχι.

      Διαγραφή
    19. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί το χωρίο που βλακωδώς πιστεύεις πως έχει γραφτεί για τους λόγους που αναφέρει ο μακαριστός Αυγουστίνος. Στο σημείο αυτό ο ιερός πατέρας αναφέρει «Ἄν σᾶς ἰδῶ δηλαδή νά ἐνδιαφέρεσθε καί νά ἐπιθυμῆτε νά μάθετε, θά προσπαθήσω νά σᾶς δώσω καί τήν λύσιν.
      Ἄν ὅμως χασμᾶσθε(11) καί δέν προσέχετε, θά ἀποσιωπήσω καί τά ζητήματα καί τήν λύσιν των, τηρῶν τήν ἐντολήν τοῦ Θεοῦ· διότι μᾶς λέγει, «Μή δῶτε τά ἅγια τοῖς κυσί, μηδέ ρίψητε τούς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, ἵνα μή καταπατήσωσι τοῖς ποσίν αὑτῶν»(Ματθ. 7, 6). Ποῖος εἶναι αὐτός πού καταπατεῖ; Αὐτός πού δέν τά θεωρεῖ πολύτιμα καί ἄξια σεβασμοῦ.
      Καί ποῖος εἶναι τόσον ἄθλιος, ἐρωτᾷ, ὥστε νά μή τά θεωρῇ ἄξια σεβασμοῦ καί πολυτιμότερα ἀπό ὁ,τιδήποτε ἄλλο;
      Αὐτός πού δέν τούς ἀφιερώνει μήτε τόσην ὥραν ὅσην εἰς τάς πόρνας εἰς τά σατανικά θέατρα. Ἐκεῖ οἱ περισσότεροι περνοῦν καί ὁλόκληρον τήν ἡμέραν των καί παραμελοῦν πολλά οἰκογενειακά ζητήματα, διά τήν ἄκαιρον αὐτήν ἀπασχόλησιν, διατηροῦν προσεκτικά ὅ,τι ἀκούουν, μολονότι ἡ διατήρησις αὐτή βλάπτει τήν ψυχήν των. Ἐνῷ ἐδῶ πού ὁμιλεῖ ὁ Θεός, δέν κάμνουν ὑπομονήν νά παραμείνουν οὔτε δι' ὀλίγον χρόνον.
      Απευθύνει δηλαδή ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τους χαρακτηρισμούς αυτούς όχι σε ξένους και αιρετικούς, όπως πολύ εύκολα, βολικά και ακούραστα προσπαθείς να μας πείσεις ότι αυτοί υπονοούνται, αλλά αναφέρει ότι αυτοί οι άθλιοι είναι αυτοί που ενώ θεωρητικά είναι μέλη της εκκλησίας, πρακτικά αφιερώνουν παραπάνω ώρα στις πόρνες και στα άσεμνα θεατρικά θεάματα και δεν έχουν την υπομονή να ακούσουν το λόγο του Θεού. Στους δήθεν πιστούς, στους βαπτισμένους, προσδίδει λοιπόν ο ιερός Χρυσόστομος αυτούς τους χαρακτηρισμούς, και θα μπορούσε να τους απευθύνει και σε εσάς που χωρίς αγάπη για τον πλησίον, ψάχνεται παντού αιρέσεις και αιρετικούς, βλάπτοντας έτσι την ψυχή σας αλλά και άλλους αναστατώνοντας την εκκλησία και διασπώντας την ενότητα του άραφου χιτώνα του Ιησού Χριστού. Πριν αρχίσεις να με υβρίζεις πάλι και να μου βάζεις ταμπέλες, διάβασε το κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου.

      Διαγραφή
    20. Τέλος θα σου παραθέσω τους προηγούμενους στίχους που γράφει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, μιλώντας για την κατάκριση, για να δεις από πού ξεκινά και πως φτάνει στο στίχο που αναφέρεις, μήπως και αναρωτηθείς γιατί διάλεξες μόνον αυτό το στίχο αποκομμένο και δε σε συγκίνησαν οι προηγούμενοι στίχοι τους οποίους παρέβλεψες εντελώς: Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε· 2 ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν. 3 τί δὲ βλέπεις τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου, τὴν δὲ ἐν τῷ σῷ ὀφθαλμῷ δοκὸν οὐ κατανοεῖς; 4 ἢ πῶς ἐρεῖς τῷ ἀδελφῷ σου, ἄφες ἐκβάλω τὸ κάρφος ἀπὸ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ ἰδοὺ ἡ δοκὸς ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σου; 5 ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου. 6 Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ρήξωσιν ὑμᾶς. (Ματθαίου ΄ζ, 1-6).

      Διαγραφή
    21. "και επειδή ακριβώς την αναγνωρίζει δεν επιτρέπει να κοινωνήσουν άτομα που πιστεύουν σε ομολογίες τις οποίες καταδίκασε η Δ οικουμενική σύνοδος. Αφού όμως στην πράξη έχουν καταργηθεί οι θυρωροί, ανέχεται την είσοδο στο ναό, αλλά δεν επιτρέπει τη Θεία Κοινωνία, έως ότου τα άτομα αυτά αρνηθούν την αίρεση και επιστρέψουν στη μητέρα εκκλησία."

      Δεν είναι μόνο η Θεία Κοινωνία αλλά όλο το θείο δράμα που παρακολουθούν οι πιστοί την ώρα της Θείας Λειτουργίας . Η Θεία Λειτουργία είναι μια σειρά Θείων νοημάτων και συμβολισμών . Οι ίδιοι πιστοί συμμετέχουν με την απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως . Οι ίδιοι πιστοί επιβεβαιώνουν μετέπειτα με το αμήν αυτά που δογματίζει το Σύμβολο της Πίστεως . Υπάρχει ενεργεί συμμετοχή των πιστών στην τέλεση της Θεία Λειτουργίας . Για αυτό και το ποίμνιο εκείνη την στιγμή και σε ολόκληρη την Θεία Λειτουργία επιτρέπεται να είναι κοινού φρονήματος και μόνο . Να πιστεύει δηλαδή αυτά που συντελούνται την κάθε στιγμή μέσα στην Θεία Λειτουργία . Να πιστεύει αυτά που ανταπαντά ο ιεροψάλτης εκ μέρους του ποιμνίου προς τον Κύριο .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    22. Εν Χριστώ αδερφέ, επέτρεψέ μου σε παρακαλώ να συμπληρώσω, ορισμένα ασαφή σημεία. Η Θεία Λειτουργία αποκαλύπτει το Θείο δράμα και παρατυπώνει την πορεία προς τα έσχατα, σ' αυτήν συμμετέχουν οι πιστοί ενεργά, άλλωστε η λέξη λειτουργία, θα πει έργο του λαού και χωρίς έστω και έναν λαϊκό, που θα κοινωνήσει, δεν μπορεί να τελεστεί Θεία λειτουργία. Είναι μια προσφορά του λαού προς τον Θεό, προσφέρουμε τα δικά Του από τα δικά Του, σ' Αυτόν που μας προσφέρει τα πάντα, και το ομολογούμε με το, «Τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα». Ασφαλώς και υπάρχουν Θεία νοήματα και συμβολισμοί, που εν πολλοίς γίνονται αντιληπτά από τους μυημένους. Απαγγέλουμε το σύμβολο της πίστεως, για να φανερώσουμε, ξεκάθαρα ποιός είναι ο Θεός στον οποίο Πιστεύουμε. Σίγουρα, πάντως, υπάρχει ενεργή συμμετοχή των πιστών στην τέλεση της θείας Λειτουργίας. Την οποία δεν παρακολουθούμε, αλλά συμμετέχουμε, λειτουργούμε, συλλειτουργούμεθα και συλλειτουργούμε. Στα αρχαία χειρόγραφα τις Θείας Λειτουργίας, βλέπουμε να ορίζεται τι λένε οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι διάκονοι τι λένε οι ψάλτες και τι λέει ο λαός. Το ποίμνιο ,λοιπόν, είναι ενεργό και συμμετέχει ή έτσι θα έπρεπε να είναι. Κάποιος που δεν πιστεύει στον ίδιο Θεό δε νομίζω να ήθελε να συμμετάσχει, αν κάποιος παρευρεθεί τυπικά, δε συμμετέχει και στο μυστήριο. Εσύ μπορεί να χρειαστεί να παραβρεθείς σε ένα γάμο ετεροδόξων, σε ναό ή σε δημαρχείο, κατανοώ ότι θα μου πεις πως δε θες να πας ή δε θα πας, αλλά αν δε γίνεται αλλιώς και εξ’ ανάγκης βρεθείς εκεί, σημαίνει πως συμμετέχεις στο μυστήριο; Ασφαλώς και δε συμμετέχεις απλά παραβρίσκεσαι για να τιμήσεις αυτούς που σε κάλεσαν. Το ίδιο ισχύει και για τους βαπτισμένους και ορθοδόξους χριστιανούς, που νομίζουν πως με το που μπήκαν στο ναό λειτουργήθηκαν με τρόπο μαγικό, απλά διά της παρουσίας. Αν το είχαμε ξεκαθαρίσει αυτό δε θα κάναμε αυτή την κουβέντα τώρα. Θα καταλαβαίναμε ότι κανενός είδους εξασφάλιση κοινού φρονήματος, δεν μας οδηγεί στην εξασφάλιση της ιερότητας της λατρείας, περισσότερο από την κοινή και προσεκτική συμμετοχή μας σε αυτήν. Χρειάζεται, λοιπόν, να μάθουμε ξανά τι είναι Θεία Λειτουργία για να μπορέσουμε ενεργά να συμμετέχουμε σ’ αυτήν και να μη νομίζουμε πως κάναμε το καθήκον μας απλά δια της παρουσίας μας. Η φυσική παρουσία μας στο ναό είναι απαραίτητη, αλλά δεν ολοκληρώνει την αποστολή μας, πηγαίνουμε για να συμμετάσχουμε. Η θεία Λειτουργία είναι μια γιορτή έχει αναστάσιμο χαρακτήρα, μας γεμίζει ελπίδα και δύναμη, σ’ αυτήν Κοινωνάμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αλλά τίποτα δε γίνεται μαγικά, χωρίς τη δική μας θέληση και προσπάθεια. Αυτό προϋποθέτει μια εκκλησία δραστήρια που κατηχεί τα μέλη της και τα οδηγεί στο δρόμο της Αγάπης του Χριστού, χωρίς να τα φοβίζει και να τα απειλεί κατά το «18 φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ᾿ ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον, ὅτι ὁ φόβος κόλασιν ἔχει, ὁ δὲ φοβούμενος οὐ τετελείωται ἐν τῇ ἀγάπῃ. »(Επιστολή Ιωάννου Ά 4,18)

      Διαγραφή
    23. Πάνω από την αγάπη υπάρχει η Πίστη . Και αγάπη χωρίς Πίστη δεν υφίσταται .
      Όλοι οι οικουμενιστές προτάσσουν την αγάπη πάνω από την πίστη .
      Αποδέχονται τους πάντες στα ιερά μυστήρια χωρίς οι πάντες να είναι άξιοι παρουσίας .
      Αν ο ποιμένας άφηνε τον λύκο να μπει μέσα στο μαντρί , το μαντρί σήμερα δεν θα υπήρχε .
      Αν ο επιστάτης της αμπέλου Του Κυρίου άφηνε τον οποιονδήποτε να μπει στην άμπελο , η άμπελος Του Κυρίου δεν θα υπήρχε .

      Για αυτό και ο απόστολος παραγγέλνει :

      «Στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις ἃς ἐδιδάχθητε εἴτε διὰ λόγου (προφορικώς) εἴτε δι’ ἐπιστολῆς (γραπτώς) ἡμῶν» (Β΄ Θεσσαλ. β΄ 15) .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
    24. Σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό αδικείς το εαυτό σου. Είναι αμαρτία από το Θεό, δε θα απαντήσω, δε θα πω τίποτα απλά θα παραθέσω τον ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου, αυτός απαντάει καλύτερα, πιστεύω πως μπορείς να καταλάβεις, διάβασέ τον και διάβασε και όσα σου έγραψα ως τώρα και ψάξε τα κείμενα, αν κάτι δεν είναι έτσι, ή αν κάπου έχεις διαφωνία πες και με τη βοήθεια του Θεού θα βρούμε την απάντηση, πάντως προβληματίσου, και εσύ και όλοι οι άλλοι που υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις. Επειδή κάποια στιγμή θα σου πουν να μη μου απαντάς και θα με χαρακτηρίσουν το λιγότερο αιρετικό και θα το κάνεις γιατί τους πιστεύεις, θέλω τώρα που μιλάμε ακόμα να σου πω, μην πιστέψεις εμένα, διάβασε τα κείμενα, την Καινή Διαθήκη, τους πατέρες τις εκκλησίας μας από το πρωτότυπο με τη βοήθεια μετάφρασης, αν χρειάζεσαι ή με λεξικό, σκέψου τα και κάνε το σταυρό σου να σε φωτίσει ο Θεός να καταλάβεις. Δε δηλώνω οικουμενιστής, ούτε θα ήθελα να προδώσουμε την πίστη μας και να την αλλοιώσουμε για να ταιριάζουμε με κάποιους άλλους, αλλά πιστεύω, πως αφού έχουμε την αλήθεια, δε φοβόμαστε τους άλλους και αν τους αγαπήσουμε, μπορεί με τη βοήθεια του Θεού να τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας και να τους φέρουμε πιο κοντά και ίσως μπουν στον ορθόδοξο δρόμο. Άντε πολλά είπα, διάβασε τον ύμνο της Αγάπης και διάβασε τι λέει για την πίστη και στο στίχο 2 και στο στίχο 13. " Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. 2 καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. 3 καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι. 4 ῾Η ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, 5 οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, 6 οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· 7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει. 8 ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει. εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται· εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις, καταργηθήσεται. 9 ἐκ μέρους δὲ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν· 10 ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται. 11 ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου. 12 βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην. 13 νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.

      Διαγραφή
    25. Εύχομαι Ο Κύριος να σε ελεήσει προκειμένου να βγεις αργά η γρήγορα από τον οικουμενιστικό κατήφορο .

      Λ.Κ


      Διαγραφή
    26. Να έυχεσαι να με ελεήσει γενικά, για τις αμαρτίες μου, αυτά που σου είπα δεν ήταν οικουμενισμός, ήταν Καινή Διαθήκη, δες το.

      Διαγραφή
    27. Εκτός αν εννοείς ότι η Αγία Γραφή και οι πατέρες τις εκκλησίας, γράφουν αιρετικά πράγματα, οπότε δεν μπορώ κάνω κάτι για αυτό. Άσε τα θεολογικά επιχειρήματα με τα οποία απάντησα σε όλα τα σημέια που διαφωνούσες, άσε ακόμα και τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, ας πούμε πως δεν τον κατάλαβες, άσε που έχω διαχωρίσει τη θέση μου, από συμβιβασμούς, την Ά Προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου το κεφάλαιο 13 και ιδιαίτερα οι στίχοι 2 και 13 πιστεύω να καταλαβαίνεις πως λένε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μου έγραψες.Κάνουν λάθος; Γράφουν αιρετικά πράγματα μέσα στην Αγία γραφή; Τι συμβαίνει;

      Διαγραφή
  16. "Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου." το έχεις ακούσει αυτό Λ.Κ 7:55; πως σου φαίνεται; Αιρετικό;Να το αφαιρέσουμε;Τι λένε τα βιβλία που διαβάζεις; Καθαρά για εμάς τους καθαρούς ε; Σκέψου το λίγο.
    Επίσης δεν ξεχνώ πως κάποιος έριξε λάσπη πολύ παραπάνω μιλώντας για αλισβερίσι, περιμένω ακόμα τα στοιχεία ή τη συγνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ 12:48 π.μ.

      Κατά την Αρχαία Παράδοση ο ιερέας την ώρα που οι ψάλτες ψέλνουν τους μακαρισμούς συντελεί την Κοινή Προσευχή . Δηλαδή στέκεται μπροστά από την Αγία Τράπεζα και υπενθυμίζει στον Κύριο ότι όπου δύο , τρείς ή και περισσότεροι εκεί βρίσκεται και Ο Ίδιος Ο Κύριος .
      Αυτοί όμως οι δύο , τρείς ή και περισσότεροι πρέπει να είναι της ίδιας πίστεως , του ίδιου φρονήματος .
      Για αυτό και εκείνη την ώρα προσεύχονται από κοινού και για αυτό ονομάζεται Κοινή Προσευχή.
      Αν ανάμεσα τους παρευρίσκεται ένας αιρετικός , τότε με την παρουσία του και μόνο έχουμε την αποδοχή του αιρετικού στην Κοινή Προσευχή μας , και η προσευχή από κοινή μετατρέπεται σε συμπροσευχή με ετερόδοξο .
      Αυτό απαγορεύεται ρητά από τους Ιερούς Κανόνες .

      Λ.Κ

      Διαγραφή
  17. Ε λοιπόν ναι είμαι μεγάλος χασομέρης αφού απαντάω σε αυτά που γράφεις appollon888 αλλά λέω να συνεχίσω για λόγους αποκατάστασης της αλήθειας. ;Έτσι είναι ο φανατισμός όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα αρχίζουν οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί. Είναι πιο εύκολα πράγματα από τη μελέτη. Ποιός διαβάζει τώρα ε; Ειδικά εσύ που τα ξέρεις πολύ καλά. Τα θερμά μου συγχαρητήρια είσαι στο σωστό δρόμο. Αυλικός του Φαναρίου δεν είμαι, άλλωστε η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν ενδιαφέρεται για δημιουργία αυλής. Αντιθέτως διδάσκει σε όλους το μήνυμα του Ιησού Χριστού, και εκφράζει την ενότητα και την ορθόδοξη πίστη, κάνοντας πράξη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Ά κορ. 1.10-17 "10 Παρακαλῶ δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, διὰ τοῦ ὀνόματος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἵνα τὸ αὐτὸ λέγητε πάντες, καὶ μὴ ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δὲ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοῒ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ. 11 ἐδηλώθη γάρ μοι περὶ ὑμῶν, ἀδελφοί μου, ὑπὸ τῶν Χλόης ὅτι ἔριδες ἐν ὑμῖν εἰσι. 12 λέγω δὲ τοῦτο, ὅτι ἕκαστος ὑμῶν λέγει· ἐγὼ μέν εἰμι Παύλου, ἐγὼ δὲ Ἀπολλώ, ἐγὼ δὲ Κηφᾶ, ἐγὼ δὲ Χριστοῦ. 13 μεμέρισται ὁ Χριστός; μὴ Παῦλος ἐσταυρώθη ὑπὲρ ὑμῶν; ἢ εἰς τὸ ὄνομα Παύλου ἐβαπτίσθητε; 14 εὐχαριστῶ τῷ Θεῷ ὅτι οὐδένα ὑμῶν ἐβάπτισα εἰ μὴ Κρίσπον καὶ Γάϊον, 15 ἵνα μή τις εἴπῃ ὅτι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα ἐβάπτισα. 16 ἐβάπτισα δὲ καὶ τὸν Στεφανᾶ οἶκον· λοιπὸν οὐκ οἶδα εἴ τινα ἄλλον ἐβάπτισα. 17 οὐ γὰρ ἀπέστειλέ με Χριστὸς βαπτίζειν, ἀλλ' εὐαγγελίζεσθαι, οὐκ ἐν σοφίᾳ λόγου, ἵνα μὴ κενωθῇ ὁ σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ."Η ενότητα είναι πολύ σημαντική στην εκκλησία, περισσότερο και από τους κανόνες.
    Λ.Κ. καλή η θεωρεία σου αλλά δε στέκει. Ο Χριστός αν ήθελε να πει κάτι επιπλέον θα το έλεγε, νομίζω το καταλαβαίνεις. Διευκρινίσεις περί της ιδίας πίστεως και φρονήματος είναι δικές σου κακές προσθήκες που δεν αναφέρονται πουθενά. Οι κανόνες υπάρχουν και απαγορεύουν, θεσπίστηκαν για προστασία και όχι για κριτήριο καθαρότητας. Συμπροσευχή με ετερόδοξο έχουμε μόνο αν και οι δύο πλευρές φορέσουν ιερατικά άμφια. (Ο μανδύας είναι αυτοκρατορικό ένδυμα, όχι ιερατικό, την παρένθεση την κάνω για να μη σας μπαίνουν ιδέες). Μέσα στο ναό ήταν η μισή σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος, πόσο εγωιστικό είναι να λέει κάποιος πως ξέρει καλύτερα από αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Διευκρινίσεις περί της ιδίας πίστεως και φρονήματος είναι δικές σου κακές προσθήκες που δεν αναφέρονται πουθενά."

    Και όμως αναφέρονται στο βιβλίο "εις την Θείαν λειτουργία" Τεύχος Α , του πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη και παραθέτει και παράδειγμα του Ιερού Χρυσοστόμου .

    Φαίνεται όμως πως εσύ αγαπητέ ανώνυμε 12.56 π.μ. τα γνωρίζεις "καλύτερα" από τον Ιερό Χρυσόστομο .

    Λ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΧΩΡΙΟ 18,20

    "Οὗ γάρ εἰσιν δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν."

    Λ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το χωρίο του κατά Ματθαίον ευαγγελίου είναι ακριβές και σωστά το αναφέρεις Λ.Κ. η ερμηνεία του πατρός Αυγουστίνου δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα κατά τη γνώμη μου, αλλά αν δεν τη δω δεν μπορώ να κρίνω. Τώρα όσο για τον ιερό Χρυσόστομο, δεν είπα ότι γνωρίζω καλύτερα από αυτόν, αλλά σίγουρα δεν αναφέρει αυτό που λες. Aν όμως το βρεις πες μου που είναι να το διαβάσω και το συζητάμε.
    Υ.Γ. Να μην ξεχνάμε πως κάποιος ξεκίνησε σ' αυτή τη σελίδα τη γλοιώδη λασπολογία, για το "αλισβερίσι", αλλά ούτε στοιχεία ανέφερε όπως ζήτησα, ούτε συγνώμη. Ας του πούμε ένα μπράβο για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και για το χριστιανικό του φρόνημα. Θα περιμένω το ένα από τα δυο και πιστεύω δεν είμαι ο μόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε 10:22 μ.μ.

      Και πάλι κάνεις λάθος .
      Ανάφερα ότι ο μακαριστός Αυγουστίνος παραθέτει παράδειγμα του Ιερού Χρυσοστόμου που ο ίδιος ο Ιερός Χρυσόστομος ερμηνεύει το συγκεκριμένο χωρίο με το συγκεκριμένο παράδειγμα .

      " Aν όμως το βρεις πες μου που είναι να το διαβάσω και το συζητάμε."

      Σου λέω που είναι . Θα το βρείς στο βιβλίο "εις την Θείαν λειτουργίαν" , Τεύχος Α΄, Εκδόσις Δ' , Κεφάλαιο "Κοιναί προσευχαί" σελ.211 του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου.

      Διαγραφή
  21. Αν μπορέις πες μου που το αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος, αυτό θέλω.Άσε τον πατέρα Αυγουστίνο. Μη βιάζεσαι να μου πεις πως έχω λάθος ξέρω πως αυτός είναι ο σκοπός σου αλλά μην προτρέχεις, γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση να εκτεθείς. Το Κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου θα ήθελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Καινή Διαθήκη αγαπητέ 10:01 μ.μ. μας αναφέρει το εξής :

      " κἀγὼ ὑμῖν λέγω, αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν·"
      (Βλ. Κατά Λουκάν χωρίο 11,9)

      Ζήτησες που θα βρεις το συγκεκριμένο παράδειγμα του Ιερού Χρυσοστόμου για να το διαβάσεις , και σου απάντησα ακριβώς που το διάβασα και που θα το βρείς .
      Από εκεί και πέρα από εσένα εξαρτάται αν θα πάρεις το συγκεκριμένο βιβλίο να διαβάσεις στην σελίδα που σου υπέδειξα . Έπειτα για περισσότερες διευκρινήσεις και για την επίλυση των αποριών σου επί του συγκεκριμένου παραδείγματος του Ιερού Χρυσοστόμου επάνω στην ερμηνεία του συγκεκριμένου χωρίου , να απευθυνθείς σε αυτούς που βοήθησαν τον πατέρα Αυγουστίνο στην συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου .

      "Το Κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου θα ήθελα!"

      Αν παραθέταμε το κάθε απόσπασμα από το κάθε βιβλίο , τότε δεν θα είχε νόημα η αγορά του .
      Εσύ ψάχνεις να μάθεις την Αλήθεια . Δεν θα σου έρθει η Αλήθεια έτοιμη στο πιάτο .

      Διαγραφή
    2. Ώστε υπεκφεύγεις! Ζήτησα να μου αναφέρεις τι λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για να το διαβάσω, γιατί πολύ απλά δε λέει αυτό που εννοείς ότι διάβασες στο κείμενο του πατρός Αυγουστίνου. Επίσης από τη στιγμή που ο πατέρας Αυγουστίνος χρησιμοποιεί για να στηρίζει τη θέση του αυτή τον ιερό Χρυσόστομο, έχουμε νομίζω χρέος να ελέγξουμε αν όντως ο ιερός Χρυσόστομος λέει αυτά τα πράγματα. Είναι πιστεύω κατανοητό ότι πάντα ανατρέχουμε στο πρωτότυπο και στην πηγή, και εξετάζουμε να βρούμε την αλήθεια των πραγμάτων. Όχι δε με καλύπτει η αναφορά στον πατέρα Αυγουστίνο, γιατί κάποιος άλλος μπορεί να παραπέμψει σε άλλο πατέρα που να ερμηνεύει και αυτός τον ιερό Χρυσόστομο και να λέει το αντίθετο. Ψάχνουμε, λοιπόν, το κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου, που αναφέρει για το φρόνημα των συνηγμένων στο όνομα του Ιησού Χριστού επί τω αυτώ. Έτσι και αλλιώς δεν θα αγόραζα το βιβλίο του πατρός Αυγουστίνου, όσο για την αλήθεια, η όντως Αλήθεια ήρθε "έτοιμη στο πιάτο" της ανθρωπότητας, με τη γέννηση Ιησού Χριστού, η αλήθεια που έχεις βρει εσύ ίσως δεν καταδέχεται να πέσει τόσο χαμηλά, αλλά σίγουρα δεν είναι η ίδια. Καλά κάνεις και αναφέρεις το χωρίο του ευαγγελιστή Λουκά αλλά δες αν έχεις την καλοσύνη και το επόμενο κεφάλαιο 12,49"Πῦρ ἦλθον βαλεῖν ἐπὶ τὴν γῆν, καὶ τί θέλω εἰ ἤδη ἀνήφθη! "

      Διαγραφή
    3. "Έτσι και αλλιώς δεν θα αγόραζα το βιβλίο του πατρός Αυγουστίνου"

      Άρα καταλήγουμε στο ότι δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να βρεις αυτό που αναζητάς .
      Ένας καλοπροαίρετος που ψάχνει να βρει απαντήσεις , τρέχοντας θα έπαιρνε το βιβλίο προκειμένου να διαβάσει εκεί που τον υποδεικνύουν .
      Ακόμα και εάν αναζητούσε το πρωτότυπο κείμενο δεν θα ρωτούσε τους αναγνώστες του βιβλίου , αλλά τους συγγραφείς . Εκείνους δηλαδή που βοήθησαν τον πατέρα Αυγουστίνο στην συγγραφή του βιβλίου προκειμένου να τον κατατοπίσουν .

      "γιατί κάποιος άλλος μπορεί να παραπέμψει σε άλλο πατέρα που να ερμηνεύει και αυτός τον ιερό Χρυσόστομο και να λέει το αντίθετο."

      Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση . Το παράδειγμα που αναφέρεται στο βιβλίο του πατρός Αυγουστίνου δεν δίνει κανένα δικαίωμα διαφορετικού συμπεράσματος του συγκεκριμένου χωρίου .! Διότι πολύ απλά το αυτό συμπέρασμα το βγάζει ο ίδιος ο Ιερός Χρυσόστομος .!

      Λ.Κ

      Διαγραφή
  22. Επίσης η φράση "και πάλι" που χρησιμοποιείς δεν είναι καθόλου αθώα. Και δεν έχω σκοπό να αφήσω την εντύπωση, ότι μπορείς να κερδίσεις αξιοπιστία με τέτοιο τρόπο. Το κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου θα ήθελα σε παρακαλώ, που μιλάει για το φρόνημα τον συνηγμένων στο όνομα του Ιησού Χριστού επί τω αυτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν υπάρχει το υπερπαράδειγμα στο συγκεκριμένο βιβλίο, που δε χωρά αμφισβήτηση και το συμπέρασμα όμως το βγάζει ο ιερός Χρυσόστομος, τότε γιατί να διαβάσω το βιβλίο αυτό και όχι απευθείας τον ιερό Χρυσόστομο; Κάτι δε μου ταιριάζει, μάλλον κάποιος έβαλε λόγια στο στόμα του ιερού Χρυσοστόμου και τώρα δυσκολευόμαστε. Ρωτάω τους αναγνώστες του βιβλίου του πατρός Αυγουστίνου, γιατί οι αναγνώστες αυτοί χρησιμοποίησαν αυτό το βιβλίο για να αποδείξουν, πως έχουν δίκιο. Αν το χρησιμοποιούσαν οι συγγραφείς- βοηθοί του σεβάσμιου πατρός, θα ρωτούσα αυτούς. Άραγε οι αναγνώστες ρώτησαν τους συγγραφείς τι εννοούν; Τρέχοντας να διαβάσω τον ιερό Χρυσόστομο, αν ποτέ μου στείλεις την παραπομπή, αλλιώς αν το συναντήσω από μόνος μου, για να δω αν λέει ή όχι για το φρόνημα των συνηγμένων, αλλά να τρέξω κιόλα για να διαβάσω κάτι που δεν είναι και σίγουρο, και να το αγοράσω κιόλα πάει πολύ. Αν είναι τόσο καλό κάνε μου το δώρο, αλλά να είσαι σίγουρος πως δε γράφει ανακρίβειες, γιατί θα τις σχολιάζω.
    Βιάζεσαι πολύ όμως να καταλήξεις κάπου να μου βάλεις μια ταμπέλα. Γιατί; Είπα δεν αναζητώ την αλήθεια; Η μήπως φοβάσαι πως στην προσπάθειά σου να μου απαντήσεις χρειαστεί να ερευνήσεις τα κείμενα του ιερού Χρυσοστόμου και τελικά αναγκαστείς να αναδομήσεις τη βεβαιότητά σου. Μεγάλες διαδικασίες, και δεν υπάρχει χρόνος για έρευνα, διάβασμα, αναδόμηση. Όταν μάλιστα η βεβαιότητα στηρίζεται σε ένα "ευαγγέλιο" όπως αυτό που επικαλείσαι δεν τίθεται λόγος για σκέψη πέρα από αυτό.
    Μέχρι στιγμής έχουμε ένα διάλογο και με εσένα και με άλλους εδώ μέσα που γίνεται με σχετική ευπρέπεια, διαφωνούμε αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, βλέπω ότι οι απαντήσεις που λαμβάνω δεν είναι ολοκληρωμένες αλλά δεν περίμενα και κάτι καλύτερο. Αλήθεια όμως ένας από εσάς που διαφωνείται μαζί μου, γιατί δε σχολιάζει για τη χυδαιότητα της φράσεως "αλισβερίσι"; Την αποδέχεστε; Δε σας ενόχλησε; Μα το "Ου ψευδομαρτυρήσεις" ,γιατί πρόκειται για εξόφθαλμο ψέμα, δεν είναι κανόνας αλλά εντολή. Μόνο τους κανόνες ευλαβείστε; "Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε 3.51 μ.μ. παραιτούμε από τον διάλογο μαζί σου διότι αυτό μας λέει να κάνουμε ο Απόστολος Παύλος όταν βλέπουμε αιρετικό άνθρωπο που μετα πρώτης και δευτέρας νουθεσίας δεν πείθετε .

      «Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ» (Τιτ. 3,10)

      Λ.Κ

      Διαγραφή
  24. Όχι φίλε δεν παραιτήσαι, απλά δεν έχεις κάποιο επιχείρημα να πεις, εύχομαι ο Θεός να σου δώσει και άλλες ευκαιρίες, για να καταλάβεις την κατάστασή σου, και να καταλάβεις πως δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιον χωρίς αποδείξεις.Ξέρω δε θα βάλεις μυαλό τώρα αλλά μπορέι στο μέλον να έρθεις σε μετάνοια.Αν κάποιος πρέπει να κάνει χρήση του ρητού του αποστόλου Παύλου είμαι εγώ, γιατί αντιμετωπίζω την αναβίωση της αίρεσης των καθαρών, μέσα σε αυτή τη σελίδα.Ένας σας δεν βρέθηκε να διαχωρίσει τη θέση του από την κατηγορία για "αλησβερίσι". Ούτε που ίδρωσε το αυτί σας αν αυτό είναι ψέμα, αρκεί που το είπε κάποιος που έχει ίδιο φανατισμό με εσάς και που ωρύεται πως φυλάει κανόνες και είναι υπερορθόδοξος. Όχι φίλε μου, δε νοιώθεις αγάπη για κανένα, ούτε είσαι στο δρόμο που άνοιξε ο Χριστός,αν θες διάβασε όλη τη συζήτηση ξανά και κρίνε, δες πόσα πράγματα ρωτάω και μένουν αναπάντητα, ούτε πρώτη νουθεσία δεν κάνατε, ούτε δεύτερη, απλά αναμασήσατε λάσπη, συνθήματα και φανατισμό.Μακάρι να σας φωτίσει ο Θεός.Περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. /Η ΕΙΣΑΙ ΠΟΡΩΜΕΝΟΣ /Η ΔΑΣΚΑΛΕΜΕΝΟΣ.ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΑ,ΔΕΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ.ΠΡΟΣΒΑΛΕΣ ,ΕΠΕΜΕΙΝΕΣ,/Ε ΛΟΙΠΟΝ,ΜΕΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ....
      Καλλιόπη

      Διαγραφή
    2. Πορωμένος και δασκαλεμένος είναι αυτός που δεν τεκμηριώνει, εγώ στα θεολογικά επιχειρήματα έφερα αντίστοιχα παραδέιγματα από την Αγία Γραφή, αλλά δεν θελήσατε καν να τα εξετάσετε, γιατί δε σας βολεύουν.Ποιά είναι η πόρωση μου που ζήτησα το κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου; Καθόλου άγονη και στείρα η επιμονή μου γιατί αν κάποιος διαβάσει το διάλογο αυτό και ανατρέξει στις πηγές, θα καταλάβει και θα ξέρει ποιός είναι ο φανατισμένος και ο επικίνδυνος. Δασκαλεμένος από ποιόν;Μη νομίζεις πως όλοι ακολουθούν τις δικές σας πρακτικές.Διαβάστε ιερό Χρυσόστομο και δέιτε πόσο πολύ απέχει από αυτά που λέτε.Όταν μας πουν την αλήθεια και μας κρίνουν για κάποιο λάθος, δεν είναι πολύ ευχάρισο, αλλά αν εκτιμάμε την αλήθεια κατανοούμε πως δεν είναι προσβολή. Δε νομίζω να πρόσβαλα κανένα, αντίθετα κάποιοι μίλησαν για "αλισβερίσι" προσβάλοντας πολλούς.Επέμεινα για να μη με περνάτε και χαζό και για να μην έχετε την αίσθηση πως αυτά που λέτε είναι θεολογικός λόγος.Όσο για τις ιδέες μου ο Θεός θα με κρίνει, προσεύχομαι να με φωτίζει και να φωτίζει και εσάς που οι δικές σας ιδέες είναι εξόφθαλμα εσφαλμένες.Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    3. ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !!
      ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΛΕΚΕΣΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ;;;;
      ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ;;
      ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΟΠΑΔΩΝ;;
      Καλλιόπη

      Διαγραφή
    4. Ζητώντας να δούμε τις πηγές και να μη φανατιζόμαστε δεν ψάχνω οπαδούς σίγουρα, νομίζω το αντιλαμβάνεσαι. Η αλήθεια δεν κατέχεται ως κτήμα από κανέναν απλά αποκαλύπτεται. Η Αγία Γραφή και η ιερά παράδοση αυτή την αλήθεια αποκαλύπτουν, ο άλλος τρόπος αποκάλυψης είναι η Θεοπτία. Εμπλέκομαι σε διάλογο γιατί στεναχωριέμαι που εξόφθαλμα, έχετε πέσει θύματα φοβερού φανατισμού, αλλά και επειδή κατηγορήσατε τη μισή εκκλησία για "αλισβερίσι", το οποίο ήταν τουλάχιστο χυδαίο και κανείς δε διαχώρισε ακόμα τη θέση του. Το γεγονός αυτό είναι άκρως επισφαλές για την ενότητα της εκκλησίας και επειδή δε θα ήθελα να δω την εκκλησία διασπασμένη, τέτοιες ιδέες είναι καλό να τις αντικρούει κανείς από την αρχή. Δεν έχω την ψευδαίσθηση πως μπορώ να πείσω κάποιον που δε θέλει να πειστεί, αλλά μπορώ να προλάβω κάποιον άλλο να μην πέσει στην ίδια πλάνη.

      Διαγραφή
  25. “Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς” (Ἰω. η΄ 32)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.