2 Μαρ 2019

Ἡ Κόρινθος «ἐν παχυλῇ ἀγνοίᾳ»;

Καταχειροκροτήθηκε χθὲς (28/02/2019) στὴν Κόρινθο ὁ π. Φιλόθεος Φάρος μιλώντας γιὰ τὴν «Τέχνη τῆς Ζωῆς». Ὁ λόγος; Ἀπομυθοποίησε, γιὰ ἀκόμα μία φορά, κάποια δεδομένα τῆς παραδοσιακῆς ἐκκλησιαστικῆς πράξης. Αὐτὴ τὴν φορὰ «τὴν μεσιτεία τῶν ἁγίων». Στὴν διαμαρτυρία νεαροῦ του ἀκροατηρίου γιὰ τὴν ὑμνολογία τῆς Ἐκκλησίας ποὺ μιλάει τόσο γιὰ τὴν μεσίτρια Παναγία ὅσο καὶ γιὰ τοὺς ἁγίους μὲ τὴν ἐπίκληση «πρέσβευε ὑπὲρ ἠμῶν», ἡ ἀπάντηση ἦταν ὅτι πρόκειται περὶ στραβῶν πραγμάτων ποὺ παραμένουν μέσα στὴν Ἐκκλησία, λὲς κι ἔχει ὁ Θεὸς ἀνάγκη νὰ ἐνημερωθεῖ ἀπὸ τοὺς ἁγίους ἢ νὰ ἐνδώσει σὲ μία μορφὴ ρουσφετιοῦ….
Ἡ περίπτωση τοῦ π. Φιλοθέου, (τοῦ «ἀναρχικοῦ ἱερέα» κατὰ τὴν sfedona.gr) ἐδῶ καὶ 43 χρόνια -ἀπὸ τὸ θεολογικὸ συνέδριο τῆς Λαμίας- παραμένει ἀναλλοίωτη: ἡ ἀδήριτη ἀνάγκη νὰ βρίσκεται στὸ προσκήνιο. Τότε μὲ φωνασκίες, σήμερα μὲ προκλητικὲς δηλώσεις, συγγραφὲς καὶ ἀπόψεις ψυχοπαθολογικοῦ χαρακτήρα κατὰ τὰ πρότυπα τῶν....
ἀμερικανῶν καθηγητῶν του τῆς ψυχοθεραπευτικῆς.
Παρόμοια φαινόμενα ὑπῆρχαν ἀνέκαθεν μέσα στὴν Ἐκκλησία καὶ δὲν θὰ πάψουν νὰ ὑπάρχουν. Δὲν βλάπτεται ἡ Ἐκκλησία ἀλλὰ ὁ ἴδιος ὁ ἄνθρωπος, ὅπως καὶ κάποιοι ποὺ τὸν ἀκολουθοῦν ὡς ὀπαδοί, δικαιώνοντας στὶς ἀπόψεις τοῦ τὶς δικές τους ἀδυναμίες. Καὶ γιὰ νὰ μὴ μπερδεύονται κάποιοι, θὰ θυμίσω, ὅτι ἡ Παράδοση δὲν θέτει τυχαία τους ἁγίους μὲ προεξάρχουσα τὴν Θεοτόκο ὡς τὴν μεγάλη μεσίτρια τῶν πιστῶν. Ὁ μεγάλος καὶ μοναδικὸς Μεσίτης, ὁ Χριστός, τὴν ὥρα τοῦ θανάτου Τοῦ πάνω στὸν Σταυρό, τῆς ἐμπιστεύεται μία μητρικὴ ἀποστολὴ ἀπέναντι στοὺς δικούς του, ποὺ ἀντιπροσωπεύονται ἀπὸ τὸν ἀγαπημένο μαθητή, τὸν Ἰωάννη. Κι αὐτὴ ἡ ἀποστολὴ τῆς Θεοτόκου δὲν τελειώνει μὲ τὴν ἐπίγεια ζωή της, ἀλλὰ συνεχίζει, ὅπως λέει στὸ τροπάριο τῆς Κοιμήσεώς της, καὶ δὲν ἐγκαταλείπει τὴν μεσιτεία της γιὰ τὸν κόσμο. Κανένας ἄνθρωπος, ὅσο ὑπολελυμένη κι ἂν ἔχει τὴν διάνοια, δὲν μπορεῖ νὰ βγάλει μέσα ἀπὸ τὴν συνείδηση τοῦ Ἕλληνα πιστοῦ, αὐτὸ ποὺ ἡ Ὀρθόδοξη Παράδοση δικαιολογημένα βλέπει, δηλαδὴ τὴν Θεοτόκο καὶ τὴν Ἐκκλησία μαζὶ ὡς «νέα Εὕα», ὅπως ἀκριβῶς καὶ ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς εἶναι ὁ «νέος Ἀδάμ».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Μπορεῖ σήμερα οἱ «μοντέρνοι πατέρες» μας νὰ μᾶς ταΐζουν τὰ τοξικὰ ἀποφάγια τῆς ἀμερικάνικης ψυχολογίας. Δὲν θ’ ἀργήσει ὡστόσο ἡ ὥρα ποὺ θὰ τὰ ἐμέσσουμε ὅλα αὐτά!
spyridon marinis

11 σχόλια:

  1. Στην Εκκλησία ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ την Θεόπνευστη Αγία Γραφή ΚΑΙ την ΟΜΟΦΩΝΙΑ των Αγίων της Εκκλησίας.

    Ο,τιδήποτε άλλο ΑΝΤΙΛΕΓΕΙ προς αυτά τα δυο, ακόμα και αν προέρχεται από ένα δήθεν "άγγελο του Θεού", το απορρίπτουμε αμέσως και χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα φίλε μου!!!!!Έτσι ακριβώς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί ὰ γίνει μὲ τὸν π.(;)Φ.Φ;;
    Ἔχει καταστρέψει ψυχὲς.........
    Καλλιόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κύριος που έγραψε το άρθρο για τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο είναι απογοητευτικός από τον φανατισμό του και τον στενό τρόπο σκέψης του. Και μιας και αναφέρθηκε σε τοξικά αποφάγια, είναι απίστευτο πόση τοξίνη εισέπραξα καθώς διάβασα το παραπάνω άρθρο, το οποίο γράφτηκε με επιθετικό πνεύμα και με κάθε άλλο παρά χριστιανικό πνεύμα. Ο φανατισμός και ο χριστιανισμός δεν συνάδουν. Προσωπικά, κανένας δάσκαλος δεν με έφερε πιο κοντά στον Λόγο του Χριστού και στην Αλήθεια Του, από τον χαρισματικό και σπάνιο πατέρα Φιλόθεο Φάρο. Είναι ένας μεγάλος δάσκαλος, πραγματικός πατέρας της Εκκλησίας μας και εύχομαι ο Θεός να του δίνει υγεία, δύναμη και πολλά χρόνια ακόμη γιατί στην εποχή που ζούμε των διαστρεβλώσεων, των παρανοήσεων, του σκοταδισμού και κατά συνέπεια του απίστευτου φανατισμού (σε κάθε τομέα) ο κόσμος έχει ανάγκη τα φώτα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σε έφερε κοντά στον λόγο του Θεού και στην Αλήθεια του κ. Ελένη. Ο κ. Φιλόθεος είναι ένας άψογος ψυχαναλυτής και ψυχοθεραπευτής με την έννοια της επιστήμης της ψυχολογίας. Απλά ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το ράσο του για να λέει κάποια πράγματα, γιατί κάποια από αυτά που λέει, μπερδεύουν και οδηγούν στην απομάκρυνση από την εκκλησία. Εμένα προσωπικά με μπέρδεψε αρκετά. Ίσως όμως και να φταίω εγώ που δεν είμαι και κανένας διαβασμένος. Δεν είναι καλός ο φανατισμός συμφωνώ, αλλά θέλει ψάξιμο το πράγμα. Να είστε καλά και συγχωρέστε με που σας απάντησα στο σχόλιο γιατί δεν με γνωρίζετε κιόλας.

      Διαγραφή
  5. Σε συνέχεια του προηγούμενού μου σχολίου, θα ήθελα να προσθέσω πως ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτά που είπαν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Όποιος μελετήσει καλά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Μεγάλο Βασίλειο, τον Μάξιμο τον Ομολογητή και άλλους, μπορεί να παρατηρήσει την συμφωνία των απόψεών τους με αυτές που πιστά ακολουθεί στο πνεύμα ο πατήρ Φιλόθεος. Φυσικά, θα εκπλαγώ εάν εγκριθεί το παραπάνω σχόλιό μου, όπως και αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι συγκρίνετε τον εισέτι, ελέω του μακαρίου ύπνου του μακαριωτάτου, (και γαρ " οι φυλάσσοντες απενεκρώθησαν"), ρασοφορούντα κ. Φάρο με τους πατέρες της εκκλησίας δέν είναι ούτε αστείο ούτε επιπόλαιο. Είναι απλά βλασφήμία!
      Οσο για την καραμέλα του "φανατισμού" έχω να σας πω απλά πως όποιος διαφωνεί μαζί σας δεν είναι κατ΄ανάγκην φανατικός. Αντιθέτως φανατικός είναι αυτός που όποιον διαφωνεί μαζί του, ελείψει επιχειρημάτων, τον βαπτίζει με κονσερβοποιημένες ύβρεις όπως "φανατικός" "φασίστας" "εχθροπαθής" και ἀλλα παρόμοια, μονότονα άστοχα αλλά υβριστικά από το "οπλοστάσιο" της νεοεποχίτικης προπαγάνδας.
      Για το ότι σας έφερε "κοντά στον Λόγο του Χριστού και στην Αλήθεια Του" θα μου επιτρέψετε οχι μόνο να αμφιβάλλω αλλά να είμαι σιγουρος μέσα από τα λίγα λόγια του σχολίου σας αλλά ταυτόχρονα και τόσο αποκαλυπτικά για την πνευματική σας κατασταση να συμπεράνω τό ακριβώς αντίθετο! Αλλιώς θα γνωρίζατε πως το χριστιανικό πνεύμα επιφυλάσει τιμωρίες βαρύτατες γία τους υβριστάς της χάριτος! " Ἃθετήσας τις νόμον Μωϋσέως χωρὶς οἰκτιρμῶν ἐπὶ δυσὶν ἢ τρισὶ μάρτυσιν ἀποθνήσκει· πόσῳ δοκεῖτε χείρονος ἀξιωθήσεται τιμωρίας ὁ τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ καταπατήσας καὶ τὸ αἷμα τῆς διαθήκης κοινὸν ἡγησάμενος, ἐν ᾧ ἡγιάσθη καὶ τὸ Πνεῦμα τῆς χάριτος ἐνυβρίσας; οἴδαμεν γὰρ τὸν εἰπόντα· ἐμοὶ ἐκδίκησις, ἐγὼ ἀνταποδώσω, λέγει Κύριος· καὶ πάλιν· Κύριος κρινεῖ τὸν λαὸν αὐτοῦ.φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν εἰς χεῖρας Θεοῦ ζῶντος."! Και πριν προλάβετε να κατηγορήσετε για "επιθετικό" "κάθε άλλο παρά χριστιανικό πνεύμα" και "έλειψη αγάπης" τον γράφοντα αυτές τις γραμμές, να σας πω οτι πρόκειται για τον απόστολο της αγάπης Παύλο (Εβρ.10, 28-31) τον οποίο και θα θερμοπαρακαλέσουμε μετα της Θεοτόκου και πάντων των αγίων, εις πείσμα αυτού του "λύκου με ένδημα προβάτου", να σας διαφωτίσουν περί του αληθούς νοήματος του χριστιανικού πνεύματος των ευαγγελίων και όχι αυτου από το σανοπωλείο της νέας εποχής που αφειδώς σερβίρει ο τετυφλωμένος από τα πάθη ρασοφόρος! Και να γνωρίζετε πως όταν τόσο άκριτα ακολουθείτε όποιον φοράει ράσο, χωρίς να εξετάζετε τον βίο του και τη συμφωνία του με το σύνταγμα της εκκλησίας, τα ευαγγέλια , ειδικά στην εποχή μας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς "τυφλὸς δὲ τυφλὸν ἐὰν ὁδηγῇ, ἀμφότεροι εἰς βόθυνον πεσοῦνται."(Ματθ.15,14)
      Μια τελευταία παρακληση: Σε συνάφεια με τον ανεκδιήγητο αυτόν "ιερωμένο" καλό θα είναι ν΄αποφεύγετε αναφορές στους πατερες και ειδικά στον Μεγάλο, για να μην πω Τεράστιο, Βασείλειο οχι μόνο επειδή η ουρανομίκης αντίθεση προκαλεί ιλίγγους, αλλά και επειδή συνειρμικά φερνει στο νου μας εκείνη την αχαρακτήριστη βλασφημία όπου ο συν τοις άλλοις αγράμματος (κομπογιαννίτης "ψυχοθεραπευτής") διαστρεβλώνοντας (είναι το κατάλληλο ρήμα οταν ο συγγεκριμένος "ερμηνέυει"τους πατέρες) το "γυναἰκα ού γινώσκω και παρθένος ούκ ειμί του θειοτάτου πατρός σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό κανάλι amen.gr ετόλμησε να ξεστομίσει ότι πρόκειται για ανοικτή ομολογία της ,Κύριε ελέησον, ομοφυλοφυλίας του!!!!!!!!!!!!!!
      Γι αυτό σας ικετεύω κρατήστε αυτόν τον αμερικανόφερτο φωτοσβέστη κ. Φάρο έστω και στα σχόλιά σας όσο μακρύτερα γίνεται από τους αγγελικής καθαρότητος και ουρανοβάμωνας φωστήρας της εκκλησίας. Παρακαλω πολύ, είναι θέμα της κατ΄άμφω υγείας των αναγνωστών!
      Ο Θεός να σας φωτίσει το συντομὀτερο εὐχομαι από καρδίας!

      Διαγραφή
  6. Σήμερα η ορθόδοξη γραφή παρεξηγείται σαν φανατισμός από όσους έχουν δεχτεί τις πνευματικές τοξίνες των μοντέρνων κληρικών και "θεολόγων".
    Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να μην μιλάμε ορθόδοξα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ορθόδοξα και όχι νικολαϊτικά και ας παρεξηγούμαστε από τους "μοντέρνους".

    Φιλούμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά την έκπληξή σου Ελένη για τη δημοσίευση του σχολίου σου, ετοιμάσου για μία έκπληξη ακόμα: οι άνθρωποι που με επιμονή, μεθοδικότητα και υπολογισμό διαβρώνουν την εκκλησιαστική ζωή και χριστιανική πίστη είχαν ανέκαθεν σταθερή αντιμετώπιση από την εκκλησία, η οποία στηλίτευε και το πρόσωπό τους και την πλάνη τους και μάλιστα με οξύτητα. Τα όσα διαβάζεις για τον "δάσκαλο" Φάρο δεν είναι φανατισμός. Φανατικός είναι ο εν λόγω ψευτοπαπάς και αν οι εκκλησιαστικοί μας ταγοί είχαν τα κότσια, θα εξέφραζαν ομού αυτό που όλοι εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα, ότι δηλαδή ο Φάρος πρέπει να καθαιρεθεί διότι είναι βόθρος πλανών και οδός απωλείας. Θα σε στεναχωρήσω πολύ -και τους αναγνώστες- αν αιτιολογήσω την μυστηριώδη σιωπή της Εκκλησίας μας, να είσαι σίγουρη όμως ότι "το θέμα περιπλέκεται", όπως λέμε.
    Γενικολογίες στην πίστη και τους Πατέρες δεν υπάρχουν, οπότε μπορείς να μας διαφωτίσεις περισσότερο αν θές στα περί "συμφωνίας" των πατέρων που αναφέρεις με τον Φάρο.
    Στο αναφερόμενο εδώ θέμα περί αγίων και των πρεσβειών τους, εάν ταυτίζεσαι μαζί του, ταυτίζεσαι ακουσίως με το έργο του να γκρεμίσει την Εκκλησία που οικοδομεί ο Κύριος.
    Άσε στην άκρη τις ευαισθησίες σου περί φανατισμών και χριστιανικού πνεύματος, και γκούγκλαρε να ανοίξεις τα μάτια σου από τα ντοκουμέντα σχετικά με την πώρωση αυτού του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακολουθούν μερικά μόνο από τα κείμενα που έγραψε ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, Μητροπολίτης Πενταπόλεως, αφιερωμένα στην Υπεραγία Θεοτόκο και στους άλλους Αγίους της Εκκλησίας:

    «Μελέτη περὶ τῆς Μητρὸς τοῦ Κυρίου
    τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας»:

    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/agios-nektarios/peri_theotokos.htm

    * * *

    Ο ύμνος του Αγίου Νεκταρίου για την Παναγία μας:

    http://lytrotis.blogspot.com/2009/03/blog-post_02.html

    * * *

    ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:

    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/agios-nektarios/peri_twn_agiwn_toy_8eoy.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο άλλος ο ανεκδιήγητος ο θέρμος μιλάει περιφρονητικά για τα παιδιά που έχουν τάσεις ομοφυλοφιλίας αλλά όταν ενδώσουν, τότε γίνονται φυσιολογικά (γι'αυτόν)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.