28 Ιαν 2012

Σὰν σήμερα «ἔφυγε» ὁ ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος


Ἀκοῦστε ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸν ἐπιβατήριο λόγο του ποὺ «σπάει» καρδιές!

9 σχόλια:

  1. Εσπασε καρδιές πριν τον γνωρίσαμε αργότερα έγινε παράδειγμα προς αποφυγή.

    Ευτυχώς η Εκκλησία προσφέρει καλύτερα πρότυπα όπως ο Χρύσανθος, ο Χρυσόσοτμος β΄, ο Ιερώνυμος Α'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Παναγιώτη,
      όταν ενθυμούμαστε έναν άνθρωπο που έχει φύγει αναπολούμε τις θετικές γι' αυτόν στιγμές. Άλλωστε ποιος άνθρωπος δεν έχει κάνει λάθη. Ας σταματήσουμε να γινόμαστε κριτές των πάντων και ας βλέπουμε στα πρόσωπα των διπλανών μόνο τα προτερήματά τους.Ο Θεός δεν θα μας κρίνει για τις πράξεις μας αλλά για τα κίνητρα που μας οδήγησαν σε αυτές. Τα κίνητρα του καθενός είναι εσωτερική υπόθεση που κανείς πέραν του πνευματικού δεν μπορεί να γνωρίζει. Μπορεί να κάνουμε λάθη από αγαθά κίνητρα.

      Γιώργος, Νάουσσα

      Διαγραφή
    2. Δηλάδη αγαπητέ Γιώργο από τη Νάουσα η αξιολόγηση της Αρχιεπισκοπίας του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αποτελεί αμαρτία;

      Ουδόλως μας ενδιαφέρουν τα κίνητρά του που μόνον ο Θεός μπορεί να εξιχνιάσει.

      Δεν υπεισέρχομαι ΠΟΤΕ στα κίνητρα ούτε των ζώντων - όχι μονον των κεκοιμημένων - αλλά η η ορθότητα των πράξεων τους ή των απόψεων τους ασφαλώς ασφαλέστατα και είναι υπό κρίση.

      Ολων μας η ορθότητα των ενέργειων και των απόψεων είναι υπό κρίση.

      Αλάθητους Πάπες και ιερές αγελάδες των Ινδιών ή Δαλάι Λάμα η Ορθοδοξία δεν έχει ούτε και πρέπει να αποκτήσει.

      Αφού λοιπόν όλοι είμαστε υπό κρίση προπαντός τα δημόσια πρόσωπα η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έβλαψε μεγάλως την Εκκλησία (πρόσκληση Πάπα στην Αθήνα, μετάβαση στο Βατικανό, σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εμπλοκή στο παραδικασιτκό κύκλωμα, μη αποκατάσταση του Κανονικού Μητροπολίτη Αττικής, προκλητικά χλιδάτη ζωή, συμφυρμός με μεγιστάνες του πλούτου και της μάταιης δόξας, χειροτονία επισκόπων που διαιρούν την Εκκλησία, και άλλα πολλά τα οπία αν γράψω θα γέμιζα βιβλίο).

      Διαγραφή
    3. κ.Παναγιώτη
      Ξεκινάμε από τελείως διαφορετική αφετηρία γι αυτό και δεν πρόκειται να συμπέσουν οι απόψεις μας. Εύχομαι πραγματικά να είμαι εγώ λάθος. Απλά με θλίβει πολύ η τάση ανθρώπων της Εκκλησίας να επιμένουν στην παρουσίαση μόνο των αρνητικών όψεων γεγονότων και προσώπων. Θεωρώ ότι η εποχή των ερίδων και των εμφυλίων έχει τελειώσει και σήμερα είναι αναγκαία όσο τίποτε άλλο η ΕΝΟΤΗΤΑ. Και δεν εννοώ φυσικά την ισοπέδωση των πάντων αλλά την αντιμετώπιση των πραγμάτων με ΔΙΑΚΡΙΣΗ. Είναι ίσως το στοιχείο που μας λείπει όσο τίποτε άλλο.
      Ο καταγγελτικός λόγος που έχετε όπως και πολλοί άλλοι σχολιαστές είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε παλαιότερες εποχές (βλέπετε Καντιώτη). Σήμερα απαιτείται να βρούμε μια κοινή συνισταμένη πάνω στην οποία θα στηριχθούμε στις δύκολες τούτες στιγμές που διανύουμε.

      Γιώργος, Νάουσσα

      Διαγραφή
    4. Κύριε, δεν γνωρίσατε τον Χριστόδουλο ως Δημητριάδος,μάλλον, γιατί δεν θα λέγατε ότι ζούσε πλουσιοπάροχα κλπ.
      Αιδώς Αργείοι
      Μας αξίζουν όσα περνάμε σαν λαός
      Θεός σχωρέστον

      Διαγραφή
  2. Τι πύρινος λόγος! Επαναστατικός, εμπνευσμένος...

    Διάφανος ήρωας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκουσα ο Τελεβάντος κατεβαίνει για βουλευτής. Ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς αντί να κοιτάμε πως θα γίνουμε πιο πνευματικοί, ταπηνόφρονες και καλύτεροι Χριστιανοί ως προς την καταπολέμηση των πάθων μας, ο καθένας (όχι όλοι βέβαια) κοιτάει πως με τις διάφορες πανεπιστημιακές και μη γνώσεις,ή την μακροχρόνια "πείρα του" θα βρει "ένα θέμα να αναδειχθεί" ή να αποδείξει με κάθε τρόπο και θυσία ότι αυτός ξέρει περισσότερα...Είναι πραγματικά κρίμα!!!

    Χωρίς να ξέρω "σε βάθος" την ζωή (όποια κ να ήταν!!) του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας Χριστοδούλου εύχομαι να του χαρίσει(όπως και όλων των επισκόπων μας και του κλήρου μας) ο δίκαιος Κριτής την αιώνια ζωή γιατί πάνω από όλα ξέρω (και αυτό μου αρκεί προσωπικά) ότι πάλεψε για το καλό-για το Χριστό, πρώτα σαν άνθρωπος και μετά ως επίσκοπος-αρχιεπίσκοπος όσο τον είδα και τον έζησα σαν χριστιανός.

    Από κει και πέρα εννοείτε πως ο καθένας εκφράζει την άποψή του και είναι απολύτως σεβαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟ ΘΕΟ,ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ,ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ,ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΛΟΙΔΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΘΙΞΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΄΄ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ¨¨Η ΕΡΓΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.