2 Ιαν 2010

Κύπρος: Πολιτικοί κατά Εκκλησίας


Μείζον ζήτημα με έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχει προκληθεί από την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να αγοράσει, για διανομή από τους ιερούς ναούς, 10.000 αντίτυπα του βιβλίου «Τα Οικονομικά της Ομοσπονδίας, του Σχεδίου Ανάν και του Κυοφορούμενου Νέου Σχεδίου Λύσης» του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αλλά και από τις θέσεις για το.....


Κυπριακό, τις οποίες ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου διατύπωσε στην Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, ανακοίνωσε ότι μετά τις γιορτές θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η περιουσία της Εκκλησίας να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο ενός ανεξάρτητου οργάνου. Όπως επισήμανε, τα μέλη του ανεξάρτητου αυτού οργάνου δεν θα διαχειρίζονται την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά θα ελέγχουν τη διαχείρισή της από τους Ιεράρχες, ενώ ο διορισμός τους θα γίνεται από τους αιρετούς αντιπρόσωπους των Ελληνοκυπρίων και όχι από την Ιερά Σύνοδο. Κύριο επιχείρημα της πρότασης, θα είναι η διασφάλιση της λελογισμένης χρήσης δημόσιων χρημάτων.

«Ένας οργανισμός δημόσιας ωφελείας, όπως είναι η Εκκλησία, έχει καθήκον να μην κατασπαταλά την περιουσία της κατά το δοκούν, πόσω μάλλον για τη χρηματοδότηση εκδόσεων αλλότριου περιεχομένου, από τους σκοπούς της. Οι δαπάνες της Εκκλησίας πρέπει να γίνονται για τους σκοπούς της Εκκλησίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, απέφυγε να σχολιάσει την πρόθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί, αφού κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέδωσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά το Άγιον Όρος, «αθεϊστικά αισθήματα».

«Ως βουλευτής, ο κ. Πουργουρίδης μπορεί να εισηγηθεί την αλλαγή του Συντάγματος», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το έκαναν. Μπορούν να το ξανακάνουν και ακόμα μπορούν να επιβάλουν και δικτατορία. Η Εκκλησία έζησε κατά τη χιλιόχρονη πορεία της πολλές δικτατορίες, πολλούς άθεους αυτοκράτορες, που την πίεζαν, και επέζησε γιατί δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά θείο δημιούργημα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε έτοιμος να δώσει «και όλη την περιουσία της Εκκλησίας για τη σωτηρία της πατρίδας», λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο κ. Πουργουρίδης να μας λέει ότι σπαταλούμε την περιουσία της Εκκλησίας».

Ο κ. Χρυσόστομος επικρίνεται, επίσης, και για το περιεχόμενο της Χριστουγεννιάτικης εγκυκλίου του σχετικά με το Κυπριακό.

«Τις μέρες αυτές, η Εκκλησία θα έπρεπε να είναι κήρυκας ενότητας και αγάπης και όχι ο,τιδήποτε άλλο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καλώντας την Εκκλησία «να χειρίζεται τους πόρους της με μεγαλύτερη φειδώ και περισσότερη προσοχή». Παράλληλα, επισημαίνοντας την ηθική πτυχή της χρηματοδότησης από τον κ. Χρυσόστομο, ενός βιβλίου συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «τα λεφτά που δίνουν οι πιστοί στην Εκκλησία, δεν μπορεί ο καθένας να τα χειρίζεται με τον τρόπο, που ο ίδιος επιθυμεί ή για οποιονδήποτε σκοπό επιδιώκει».

Επικριτικός είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης , ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι πράξεις και οι λόγοι του Αρχιεπισκόπου, αντί της αγάπης, καλλιεργούν το μίσος, απωθώντας τον κόσμο αντί να τον φέρνουν κοντά στην εκκλησία».

Πρόσθεσε ότι αντί να βρει γαλήνη στην Εκκλησία , φεύγει «με ταραχή μεγάλη, κάθε Χριστούγεννα και Ανάσταση από τις ανοησίες, που περιέχονται στις εγκυκλίους του Αρχιεπισκόπου».

Ο πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, υποστήριξε ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ελέγχει τα οικονομικά της Εκκλησίας. Ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι «η Εκκλησία είναι ένας ιστορικός θεσμός, ο οποίος έχει και εθνικό και πνευματικό καθήκον». Υπερασπιζόμενος την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να χρηματοδοτήσει πολιτικές απόψεις, ο κ. Καρογιάν κατέληξε λέγοντας ότι «η Εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες και σύμφωνα με αυτούς δικαιούται να λαμβάνει τις αποφάσεις, που κρίνει ως σημαντικές για το ποίμνιό της».

ΠΗΓΗ:ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.