4 Μαΐ 2020

«Εἶναι ἡ βαρβαρότητα. Τή βλέπω νὰ ‘ρχεται μεταμφιεσμένη κάτω ἀπὸ ἄνομες συμμαχίες...»

Ἤδη, σᾶς τὸ εἶπα. Εἶναι ἡ βαρβαρότητα. Τή βλέπω νὰ ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω ἀπὸ ἄνομες συμμαχίες καὶ προσυμφωνημένες ὑποδουλώσεις. Δὲν θὰ πρόκειται γιὰ τοὺς φούρνους τοῦ Χίτλερ ἴσως, ἀλλὰ γιὰ μεθοδευμένη καὶ οἱονεὶ ἐπιστημονικὴ καθυπόταξη τοῦ ἀνθρώπου. Γιὰ τὸν πλήρη ἐξευτελισμό του. Γιὰ τὴν ἀτίμωσή του.

Ὁπότε ἀναρωτιέται κανείς: Γιὰ τί παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στὰ ἐργαστήριά μας; Παλεύουμε γιὰ ἕνα τίποτα, ποὺ ὡστόσο εἶναι τὸ πᾶν. Εἶναι οἱ δημοκρατικοὶ θεσμοί, ποὺ ὅλα δείχνουν ὅτι δὲν θ' ἀντέξουν γιὰ πολύ. Εἶναι ἡ ποιότητα, ποὺ γι' αὐτὴ δὲν δίνει κανεὶς πεντάρα. Εἶναι ἡ ὀντότητα τοῦ ἀτόμου, ποὺ βαίνει πρὸς τὴν ὁλική της ἔκλειψη. Εἶναι ἡ ἀνεξαρτησία τῶν μικρῶν λαῶν, ποὺ ἔχει καταντήσει ἤδη ἕνα γράμμα νεκρό. Εἶναι ἡ ἀμάθεια καὶ τὸ σκότος. Ὅτι οἱ λεγόμενοι «πρακτικοὶ ἄνθρωποι» -κατὰ πλειονότητα, οἱ σημερινοὶ ἀστοί- μᾶς κοροϊδεύουν, εἶναι χαρακτηριστικό.
Ἐκεῖνοι βλέπουν τὸ τίποτα. Ἐμεῖς τὸ πάν. Ποὺ βρίσκεται ἡ ἀλήθεια, θὰ φανεῖ μιὰ μέρα, ὅταν δὲν θὰ μαστε πιὰ ἐδῶ. Θὰ εἶναι, ὅμως, ἐὰν ἀξίζει, τὸ ἔργο κάποιου...
ἀπ' ὅλους ἐμᾶς. Καὶ αὐτὸ θὰ σώσει τὴν τιμὴ ὅλων μας -καὶ τῆς ἐποχῆς μας.»
Δήλωση τοῦ Ὀδυσσέα Ελύτη στὶς 19 Ὀκτωβρίου 1979, μὲ ἀφορμὴ τὴν ἀναγγελία γιὰ τὴ βράβευσή του μὲ τὸ Νόμπελ Λογοτεχνίας.

29 σχόλια:

  1. Αυτά τα έχουν πει καλύτερα οι άγιοι μας και ενάρετοι κληρικοί και ιεροκήρυκες και δεν χρειαζόμαστε τους Ελύτηδες και άλλους κοσμικούς λογοτέχνες.

    Συκεώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΣΤΟΝΠΟΙΗΤΗ ΜΑΣ;;

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι περιφρόνηση Καλλίοπη. Η αλήθεια είναι. Ξύπνα κοσμικιά Καλλιόπη! Ξύπνα!

      Διαγραφή
    3. Να τον χαίρεσαι τον ποιητή σου Καλλιόπη!!

      Διαγραφή
  2. Κανένας δεν θεωρειται λιγοτερο διορατικος σε σχεση με τον άλλον,πόσο μάλλον όταν εχει βραβευθεί κ τιμηθεί για την προσφορά του στο Γενικό καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένα σκέφτεσαι κοσμικά πολύ. Πάρα πολύ κοσμικά σκέφτεσαι.
      Ο Ελύτης ήταν κοσμικός και βραβεύθηκε απο κοσμικούς με κοσμικό σκεπτικό. Τα ανακατεύει όλα στα ποίηματα του τα ανθρώπινα και τα θεία χωρίς διάκριση.
      Δεν λέει τίποτα η βράβευση του αν τον κρίνουμε με πνευματικά μέτρα.

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό όμως δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να είναι οξυδερκής.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Αυτό όμως δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να είναι οξυδερκής.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    4. Αυτό όμως δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να είναι οξυδερκής...
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    5. Δεν σου είπαν Λένα ότι δεν είναι οξυδερκής μήτε ότι δεν τα λέει καλά. Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν τον χρειαζόμαστε γιατί έχουμε τους αγίους. Αυτό είπαν.

      Διαγραφή
    6. Καλά τα λέει εδώ ο Ελύτης. Αλλού τα λέει κακά και άσχημά!!!

      Διαγραφή
    7. Αφού δεν τον χρειάζεστε τότε γιατί ασχολειστε??

      Διαγραφή
    8. Αφού δεν τον χρειάζεστε τότε γιατί ασχολειστε??

      Διαγραφή
    9. Δεν ασχολούμαστε με τον Ελύτη. Με αφορμή την ανάρτηση με την σωστή κρίση εδώ του Ελύτη για την βαρβαρότητα, κάνουμε σύγκριση με τους αγίους μας και λέμε ότι δεν μας χρειάζεται καθόλου.

      Διαγραφή
  3. ΘΕΩΡΗΣΑΙ ΕΥΣΕΒΗΣ
    ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ.
    ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Καλλιόπη είσαι πολύ κοσμικιά και τόσο καταλαβαίνεις απο Χριστιανισμό...ώστε έμπλεξες την κοσμική ποίηση με την Χριστιανικότητα!!!

      Διαγραφή
    2. Τί μπράβο; Καλά μυαλά να της ευχηθείς.

      Διαγραφή
    3. Μια χαρα είναι τα δικά της, αλλονων είναι κολλημένα....

      Διαγραφή
    4. Κολλημένα στην κοσμικότητα είναι τα δικά σου μυαλά Λένα... Κοίταξε να διορθωθείς.

      Διαγραφή
  4. Αφού ζω σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, μυρωδιές, εικόνες,πληροφορίες, ενημέρωση, φυσικά και είμαι κοσμικια!!!!Ειμαι μια χαρά κ αισθάνομαι μια χαρά με το πώς ζω κ σκέφτομαι!
    Καλημέρα σας, Κύριε Ανώνυμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένα τα έχεις μπερδέψει. Ο κοσμικός τρόπος που σκέφτεσαι σε κάνει κοσμικιά. Δεν φταίει ο κόσμος που ζεις γιατί σ' αυτόν ζουν και άνθρωποι που σκέπτονται με ξεκάθαρα χριστιανικό τρόπο.
      Ο Χριστιανός είναι το αντίθετο του κοσμικού.
      Στο χέρι σου είναι να πάψεις να είσαι κοσμικιά χωρίς ν' αλλάξεις τόπο.

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Ορθοδοξε Ελλην,ποιος σας είπε ότι θελω να πάψω να είμαι κοσμικια!
    Μού αρεσει έτσι όπως είμαι κ έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τον κοσμο χωρις απαραίτητα να υπάρχει πάντα κ παντού ο Χριστιανισμός στη ζωή μ!πιστεύω στον Θεο όμως η θρησκεια δεν καθορίζει τη ζωή μου.Το να σκέφτεσαι με τρόπο χριστιανικό είναι ξεκάθαρη επιλογη του καθενός να το κάνει,δεν είναι εκ γενετής έμφυτο,μαθαίνεις να ζεις η οχι χριστιανικα. Και το ότι δεν σκέφτομαι η ζω έτσι δε σημαινει οτι δεν ειμαι το ίδιο "καλη" με κάποιον που πιστευει όπως εσείς για παράδειγμα.
    Πιστεύω να έχετε πια πιστεί πως δεν είμαι ΚΑΘΌΛΟΥ μα ΚΑΘΟΛΟΥ μπερδεμένη,απλά πρέπει να αποδεχτείτε ότι έχω μια άλλη οπτική των πραγμάτων, που ενώ δεν ειναι τόσο χριστιανική όσο θα θέλατε να ειναι,παρόλα αυτά αφουγκράζεται τα μηνύματα της ζωής και του κόσμου στον οποίο ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω Λένα να καταλαβαίνεις πώς αν δεν καθορίζει τη ζωή σου ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός τότε δεν είσαι Ορθόδοξη Χριστιανή με την πλήρη σημασία.

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή
    2. Μια συμπλήρωση. Αλλο καλός άνθρωπος και άλλο καλός Χριστιανός έλεγε ο ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος.

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή
    3. Στο σχόλιο σου 12:43 μμ, Λένα, τα είχες μπερδέψει γιατί ως αιτία της επιλογής της κοσμικής ζωής σου έφερες ότι ζεις σε κόσμο με χρώματα και αρώματα... Και σου εξήγησα οτι δεν ισχύει αυτό στο 7:20 μμ.

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή
  6. Δεν με πειράζει καθόλου αυτό!Απ τη στιγμή που ζω χωρίς να ενοχλώ τον άλλον,χωρίς να τον προσβάλλω και χωρίς να τον υπονομευω ,χωρίς να κλέβω ,αναζητώντας το καλό σε εμένα κ στους γύρω μ αυτομάτως εκφράζω κ το μήνυμα του Ευαγγελίου!!Τώρα Το αν δε θεωρούμε απ την Εκκλησία "πληρης" Χριστιανή για εμένα δεν εχει τόσο σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι αυτό το μήνυμα του Ευαγγελίου Λένα. Δεν είσαι η μόνη που έχεις τόσο παρεξηγημένη άποψη για το μήνυμα του Ευαγγελίου. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την ίδια παρεξηγημένη άποψη. Ζουν και πιστεύουν όπως νομίζουν σύμφωνα με την ατομική τους αντίληψη και βόλεψη και κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ότι βαδίζουν σύμφωνα με το μήνυμα του Ευαγγελίου!!!
      Φτιάχνουν δικό τους "Ευαγγέλιο" σύμφωνα με τις αμαρτωλές θελήσεις τους και νομίζουν ότι βαδίζουν σύμφωνα με το μήνυμα του Ευαγγελίου!!!
      Καμία σχέση!

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή
    2. Το πλήρη Χριστιανή το είπα πολύ "γενναιόδωρα". Στην πραγματικότητα απέχει πολύ απο τον Ορθόδοξο Χριστιανό, ο άνθρωπος που η ζωή του δεν καθορίζεται απο τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

      Ελληνας Ορθ.

      Διαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.