9 Απρ 2019

Πῶς νὰ βρεῖτε σύντροφο (ἁγιορείτικη μέθοδος)

Τοῦ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Ἀφορμὴ γιὰ νὰ γράψω αὐτὸ τὸ κείμενο, εἶναι μία φίλη μου …παραπονιάρα, ποὺ τὴν ἀγαποῦμε πολύ, τὰ παιδιά μου, ἡ γυναίκα μου καὶ ἐγὼ καὶ δὲ θέλουμε νὰ τῆς χαλᾶμε κανένα χατίρι! Ἔτσι σήμερα, μετὰ τὴ θαυμάσια ἐμπειρία τῆς συμμετοχῆς μας σὲ ἕναν ἀκόμη Ἐπιτάφιο- τὴ μοναδικὴ αὐτὴ Ὀρθόδοξη ἀκολουθία- ὅπου οἱ πιστοὶ συνοδεύουν τὸν Θεὸ τῆς Ἀγάπης στὸ μνῆμα, ὅπου κεῖται προσωρινὰ «νεκρός»,γιὰ νὰ μᾶς σώσει ἐκ τῆς ἁμαρτίας καὶ μὲ τὴν προσμονὴ τῆς Ἀναστάσεώς Του, ποὺ ὁλοκληρώνει τὸ μοναδικὸ συναίσθημα τῆς χαρμολύπης, ποὺ βιώνουν μόνον οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, ἀποφάσισα νὰ γράψω αὐτὸ τὸ κείμενο, ὄχι ὡς εἰδικός, ἀλλὰ ἀνησυχώντας γιὰ τὴν ὑποβάθμιση- μὲ τὸν ἕνα ἢ τὸν ἄλλο τρόπο- τοῦ ἱεροῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου. Γι' αὐτό, ἂν παρατηρήσετε τὴ ζυγαριὰ τῆς ἀξιολόγησης τοῦ κειμένου μου, νὰ γέρνει πρὸς τὴν πλευρὰ τῆς ἀνακρίβειας καὶ τῆς ἀπεραντολογίας, παρακαλῶ νὰ μὲ συγχωρήσετε καὶ νὰ προσθέσετε στὴν ἄλλη πλευρὰ τὴν καλή μου προαίρεση, μήπως καὶ ἰσορροπήσει.
Μετὰ ἀπὸ τὸν ὑπερβολικὰ μεγάλο πρόλογο, ποὺ ὀφείλεται ἀποκλειστικὰ καὶ μόνο στὸ φόβο μου, μὴ σκανδαλίσω ψυχὲς ποὺ θὰ τὸ διαβάσουν, μπαίνω στὴν οὐσία!
Ἂν θελήσουμε, νὰ ἐπισημάνουμε τοὺς λόγους, ποὺ μένουν πολλοὶ νέοι καὶ νέες ἀνύπαντροι(ες) σήμερα, πρέπει πιστεύω νὰ τὸ ψάξουμε πολύπλευρα καὶ νὰ.... ἐξετάσουμε τὰ παρακάτω ἐνδεχόμενα:

1.Μπορεῖ νὰ ἔχει ὡς βάση τὶς ἄσχημες ἐμπειρίες ἀπὸ ἕνα κακὸ οἰκογενειακὸ περιβάλλον, ποὺ ὀφείλεται σὲ λόγους, ποὺ περιέγραψα στὸ κείμενο ποὺ προηγήθηκε, γιὰ τοὺς παντρεμένους ἀδελφούς μας.

2.Πιθανὸν ἀντίθετα νὰ ὀφείλεται σὲ μία <<ὑποδειγματικὴ>> οἰκογένεια, μὲ γονεῖς <<ἄψογους>>, ποὺ δὲ μαλώνουν ποτὲ μπροστὰ στὰ παιδιά τους καὶ τοὺς δίνουν μία εἰκόνα ὑποκριτικὴ καὶ ψεύτικη, ἀνθρώπων <<ἄμεμπτων>> καὶ <<ἀψεγάδιαστων>>, ὁδηγώντας τοὺς ὅταν μεγαλώσουν, νὰ ψάχνουν ἀντίστοιχους συζύγους ὑποδείγματα, πράγμα φυσικὰ ποὺ εἶναι παντελῶς ἀδύνατο!

Γιατί δεν υπάρχουν άψογοι άνθρωποι. Είναι υποκριτές, όσοι υποδύονται τους τέλειους. Ούτε η διαρκής ενασχόληση με τον Θεό, ακόμη κι αν συνοδεύεται από συνεχή εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία, ακόμη και πράξεις φιλανθρωπίας, εξασφαλίζει -από μόνη της- στον άνθρωπο τελειότητα εν ζωή.

Αυτό που <<διαφοροποιεί>> τον άνθρωπο του Θεού από τους υπολοίπους, είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με την απόλυτη γνώση της ασημαντότητας τους και ως εκ τούτου, με διαρκή προσπάθεια ελέγχου του κακού τους εαυτού και άμεσης αίτησης ειλικρινούς συγγνώμης, από όποιον αδίκησαν και μεταμέλειας προς τον Θεό, μέσω του Ιερού Μυστηρίου( δεν είναι τυχαία η λέξη) της Εξομολογήσεως. Αν συνοδεύονται δε αυτά και με διάθεση ανιδιοτελούς θυσίας προς τον συνάνθρωπο και αγάπης, ακόμη και προς τον εχθρό, τότε υπάρχει σοβαρή ελπίδα, ο Πανάγαθος Κύριος μας να τον ελεήσει για τα υπόλοιπα αμαρτήματα του, επιβραβεύοντας την καλή του πρόθεση.

3. Πιθανότατα να επηρεάζει η κατεστημένη νοοτροπία, πως είναι προτιμότερο ο νέος, να κάνει τις …αλητείες του ελεύθερος, παρά όταν παντρευτεί, άρα χρειάζεται το χρόνο του για να …ωριμάσει. Λες και είναι δεδομένο, πως πρέπει ο άνθρωπος, να τα δοκιμάσει …όλα στη ζωή του! Και φυσικά πολλές φορές, αντί να ωριμάσει, μπορεί τελικά να …σαπίσει με τέτοιες θεωρίες και κυρίως συμπεριφορές!

4. Άλλη αιτία είναι, <<πως πρέπει οι άνθρωποι, όταν παντρεύονται, να είναι αποκατεστημένοι>>, με δουλειές καλές και σπίτια έτοιμα! Πω πω πλάνη! Σε μια εποχή, που οι λογαριασμοί των κινητών κοστίζουν όσο ένα ενοίκιο και υπάρχουν δάνεια, ακόμη και για διακοπές, ποιος νέος έχει σπίτι έτοιμο; Εκτός αν έχει ο πατέρας του. Αν δεν έχει δε, υπάρχει περίπτωση -με τους σημερινούς μισθούς- να το φτιάξει πριν τα 40; (Δεν εννοώ πριν τα 40 του χρόνια, εννοώ τα 40 χρόνια από σήμερα και με μια πιο ελεύθερη μετάφραση καλά …σαράντα!).

5. Η αίσθηση του νεανικού σφρίγους συνδυασμένη με την απολύτως δικαιολογημένη αδυναμία κατανόησης της φθαρτότητας του ανθρωπίνου σώματος από τους νέους, είναι ένας άλλος πιθανός λόγος.

6. Η έλλειψη γνώσεων βασικών αρχών επικοινωνίας ένας άλλος λόγος.

7. Η σύγχρονη προσπάθεια των γυναικών να αποδείξουν, πως είναι όμοιες προς τους άνδρες και μπορούν να πετύχουν παντού τα ίδια μ’ αυτούς, είναι μια παγίδα της παγκοσμιοποίησης (άλλη φορά το γιατί, είναι ολόκληρη συζήτηση), στην οποία δυστυχώς έπεσαν οι γυναίκες μέσα και οδήγησαν και τους περισσότερους άνδρες, σε πλήρη αδυναμία να επικοινωνήσουν μαζί τους (δεν αθωώνω καθόλου τους άνδρες για την δική τους αδυναμία, στον άκρατο εγωισμό τους οφείλεται, δεν αλλάζει πάντως την πραγματικότητα). Έτσι υπάρχει το τραγικό φαινόμενο, ο άντρας να φοβάται να συνυπάρξει και να παντρευτεί με μια γυναίκα νέα, όμορφη, καλλιεργημένη, οικονομικά ανεξάρτητη και επαγγελματικά επιτυχημένη, γιατί δε θα …κρέμεται από πάνω του και δε θα εξαρτάται απ’ αυτόν, άρα θα γίνει <<ρόμπα>> στον περίγυρο. Έναν ανδρικό περίγυρο δε, που βιώνει τα ίδια συναισθήματα, για τους ίδιους λόγους και το κρύβει, όπως η γάτα το ..παλτό της! Η δε γυναίκα να χαίρεται από τη μια, που παίζει τους <<δυνατούς>> άντρες στα δάχτυλα, τους έχει του χεριού της και αποδεικνύει διαρκώς τη δύναμη της και από την άλλη να στενοχωριέται, γιατί χάνει τη ζωή της, που δεν βρίσκει ταίρι αντάξιο της (η παγίδα που λέγαμε).

8. Το κυριότερο όμως απ’ όλα όσα θεωρώ ως αιτίες, που κάποιοι νέοι μένουν ανύπαντροι, το άφησα για το τέλος. Πιστεύω, πως οι άνθρωποι βάζουν στη ζωή τους προτεραιότητες, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις αλληλένδετες εμπειρίες τους (δες αιτίες 1 και 2). Δυο αλληλοσυγκρουόμενες βασικές επιλογές υπάρχουν- κατά τη γνώμη μου- για τους ενήλικες. Μία είναι η όμορφη οικογενειακή ζωή, με τις απολαύσεις και τις στενοχώριες της και δεύτερη η <<καριέρα>>, που στα μάτια ενός νέου ανθρώπου δεν είναι εντελώς ξεκαθαρισμένο, τι ακριβώς σημαίνει και τι θυσίες συνεπάγεται.

Όταν λοιπόν ο …πρώην νέος (χαριτολογώντας το λέω, όχι ειρωνικά), που επέτυχε να αποκτήσει ..πτυχία, πλούτη ή (και) αξιώματα, αντιληφθεί κάποια στιγμή, πως έκανε λάθος επιλογή, είναι συνήθως σε μια ηλικία, όπου οι μέχρι τότε εμπειρίες του τον έχουν οδηγήσει, αφενός μεν σε καχυποψία αφετέρου δε σε διστακτικότητα απέναντι στους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, πώς να παραδεχτεί ένας <<επιτυχημένος>>, στους ανθρώπους που τον θαυμάζουν για ό,τι <<πέτυχε>>, πως είναι δυστυχής, για την λάθος επιλογή που έκανε νεότερος, διαλέγοντας πρώτα την καριέρα και μετά …<<έχουμε όλα τα χρόνια μπροστά μας>>;

Τέλος να επισημάνω, πως υπάρχει η περίπτωση, ειδικά στους αγωνιζόμενους Ορθόδοξους νέους κι επειδή όλα εκ Θεού επιτρέπονται προς <<οικοδομήν και ωφέλειαν>>,να μην ισχύει τίποτε από τα παραπάνω και απλώς ο Πανάγαθος να θέλει, να δοκιμάσει τους νέους σε έναν τιτάνιο αγώνα κοσμικής ερημίας, που μόνο όσοι τον βιώνουν τον αντιλαμβάνονται, άρα ούτε και ο γράφων.

Επειδή όμως υπάρχει η τάση στον κάθε άνθρωπο, να παίρνει την εκδοχή που τον βολεύει, για να νιώσει καλύτερα, θα σας πρότεινα να μην το διαπράξετε, αλλά να πάρετε εκείνη την εκδοχή, που αντιπροσωπεύει τη δική σας περίπτωση καλύτερα και όχι την τελευταία βολική! Γιατί αν ισχύει πραγματικά η τελευταία, δε θα το μάθετε ποτέ εν ζωή. Θα το μάθουν οι επόμενες γενιές, όταν θα προσκυνούν το άγιο σκήνωμά σας!

Επίσης ποτέ δεν είναι αργά για έναν Χριστιανό, να παραδεχτεί ότι έπραξε ένα λάθος, γιατί έτσι ελκύει τη Χάρη του Θεού.

Κι επειδή είπα ήδη πάρα πολλά και σας ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα, θα κλείσω με μια διδακτική ιστορία.

Πριν κάμποσα χρόνια, είχα επισκεφτεί το Άγιον Όρος με δυο ξαδέλφια της γυναίκας μου. Στη μονή Ιβήρων, πριν πέσουμε για ύπνο, ζητήσαμε από έναν προορατικό μοναχό,, να μας πει μια ευχή. Μόλις μας αντίκρυσε, απευθύνεται σε μένα και με ρωτάει πόσα παιδιά έχω! Στον ένα ξάδελφο τι δουλειά κάνει. Και τέλος ρωτάει τον άλλο ξάδελφο, αν είναι παντρεμένος. Όταν αυτός του απάντησε πως δεν είναι, τότε ο μοναχός τον επιτίμησε λέγοντας:

– Στην ηλικία σου θα έπρεπε, ή να είσαι μοναχός η παντρεμένος. Αλλά φαίνεται πως δεν προσεύχεσαι αρκετά τα βράδια!

– Πως δεν προσεύχομαι (του λέει λίγο αμήχανα και ίσως και κάπως ενοχλημένος ο ξάδελφος)!

– Αποκλείεται να προσεύχεσαι! Τι, πέφτεις δηλαδή στα γόνατα, κλαις με λυγμούς και παρακαλάς την Παναγιά λέγοντας: Παναγιά μου σε παρακαλώ, εγώ δεν είμαι άξιος, μόνος μου να βρω γυναίκα, εσύ που γνωρίζεις τις καρδιές όλων των ανθρώπων, στείλε στο δρόμο μου μία, γιατί θέλω να παντρευτώ; Αν το έκανες αυτό αδελφέ, αποκλείεται να μη στο έδινε, αυτό που ζητούσες!

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πως σας γράφει όλα τα παραπάνω ένας άνθρωπος, που στα 24 του χρόνια (και σε μια περίοδο της ζωής του που νόμιζε, πως <<όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει>> και απολάμβανε την ικανοποίηση της αμηχανίας των περισσοτέρων ανθρώπων, τη στιγμή που τον άκουγαν να εφευρίσκει …ευρηματικές βλασφημίες), αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ κακός άνθρωπος, ενώ έκανε μπάνιο, έκλαψε με λυγμούς και παρακαλούσε τον Θεό (ναι, αυτόν που βλαστημούσε), να του βρει γυναίκα να παντρευτεί, γιατί με τα χάλια που είχε , αν μεγάλωνε και λίγο ακόμη, θα έμενε μόνος, ενώ αυτός ήθελε παιδιά και οικογένεια!

Και ω του θαύματος, την επόμενη εβδομάδα εμφανίστηκε η γυναίκα του εντελώς <<τυχαία>> (αν σας πω πως!) στη ζωή του και την άλλαξε!

Γι αυτό εφαρμόστε αυτό που προτρέπει ο μοναχός στον …ξάδελφο και δε θα χάσετε!

Και μη φοβάστε να παραδεχτείτε τα λάθη, που τυχόν κάνετε. Είσαι ελεύθερος, αν νιώθεις ασήμαντος και γεμάτος κόμπλεξ, αν πρέπει να αποδεικνύεις διαρκώς, πόσο ικανός είσαι! Άλλωστε <<ο μεγαλύτερος μπούφος είναι, όποιος κάνει τον αετό κι ο μεγαλύτερος αετός, αυτός που κάνει το μπούφο>>.

Επειδή δε και ως νυν εκπαιδευτής ενηλίκων και λόγω συγκεκριμένων σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ, πρέπει να ξεκινώ με την εκφώνηση στόχων και να κλείνω με την αποτίμηση της επίτευξης τους, ελπίζω η πολύ καλή μου φίλη, που μου ζήτησε το παρόν κείμενο, να έμεινε ικανοποιημένη, που ανταποκρίθηκα άμεσα!

Καλή Ανάσταση! Και Χριστός Ανέστη, για όσους το διαβάσουν μετά το Πάσχα!

Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου 26 Απριλίου 2008

8 σχόλια:

 1. Κοίτα φίλε μου υπάρχει και η οικονομική κρίση στην μέση. Οι άνδρες κοιτάνε γυναίκες πλούσιες .
  Άλλη περίπτωση είναι να θέλει μια γυναίκα άνδρα της εκκλησίας αλλά να μην βρίσκει ... Αυτές οι δύο αιτίες ειναι οι σημαντικότερες για τις χριστιανές κοπέλες. Υπάρχουν και κάποιοι "γαμπροί" της κακιάς της ώρας που πάνε στις εκκλησίες για να βρουν νυφη και στοχεύουν κοπέλες σαν το κρύο το νερο. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοίτα φίλε μου υπάρχει και η οικονομική κρίση στην μέση. Οι άνδρες κοιτάνε γυναίκες πλούσιες .
  Άλλη περίπτωση είναι να θέλει μια γυναίκα άνδρα της εκκλησίας αλλά να μην βρίσκει ... Αυτές οι δύο αιτίες ειναι οι σημαντικότερες για τις χριστιανές κοπέλες. Υπάρχουν και κάποιοι "γαμπροί" της κακιάς της ώρας που πάνε στις εκκλησίες για να βρουν νυφη και στοχεύουν κοπέλες σαν το κρύο το νερο. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άμα οι άνδρες κοιτάνε γυναίκες πλούσιες, αυτό σημαίνει ότι είναι πάνω από 30, που το μυαλό υπερισχύει των ορμών και του ενθουσιασμού. Αν περιμένατε να παντρευτείτε μετά τα 30, αυτά θα παίρνατε. Αλλά μου ακούγεται πολύ αφελές το ότι "όλοι οι άντρες ψάχνουν για πλούσιες". Νομίζω δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Μόνο αν έφτασαν τα 40 και είναι για τα ΚΑΠΗ, τότε δεν έχει νόημα τίποτα άλλο παρά μόνο για τέτοια πράγματα (αν μαγειρεύει, αν έχει περιουσία, αν συνεννοείται, αν υπακούει ή σηκώνει επανάσταση, κ.α.).

   Έπειτα, γιατί να μην κοιτάζουν οι άντρες κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά; Για γάμο πάνε, όχι για ελεημοσύνη... Θα ήθελες να σε παντρευτεί κάποιος που δε σε βρίσκει όμορφη;

   Έπειτα, αν θέλει άντρα της Εκκλησίας, πρέπει να τον ψάχνει και στην εκκλησία. Και να προσέχει και την εμφάνισή της. Μπορεί η ομορφιά να είναι υποκειμενική, αλλά κανείς δε θέλει άσχημη γυναίκα. Ούτε οι άντρες της Εκκλησίας.

   Διαγραφή
  2. Μάλλον δεν κατάλαβες το μήνυμα μου.... Λέω το τελείως αντίθετο!!!! Κοπέλες σαν το κρύο το νερό που δεν έχουν προίκα ή εχουν και δεν την διαφημιζουν περνάνε στην αφάνεια στον χώρο της εκκλησίας αν είναι και πιο μαζεμένες!!! Μάλιστα έχουν και το μαρτύριο να τις θεωρούν κουτες... Άσε φίλε μου... Γίνεται καταγραφή περιουσιακών στοιχειων, σπίτια , καταθέσεις κτλ από επίδοξους γαμπρούς ... Μεγάλη βρωμιά ...


   Διαγραφή
  3. Εγώ δεν έχω τέτοιες εμπειρίες, αλλά δεν είναι δύσκολο να το πιστέψω, έχοντας δει τι άλλα απίστευτα συμβαίνουν σε τούτη τη χώρα.
   Πάντως, στην δική μου ενορία, η πλειοψηφία είναι σε ηλικία "μετάβασης στον άλλο κόσμο". Μόνο στις μεγάλες γιορτές βλέπεις κανέναν νέο, και μάλλον αυτή θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα τον δεις. Και συνήθως είναι απορροφημένοι/ες στο να μιλούν με τους γνωστούς τους και δεν νοιάζονται για κανέναν άλλο. Ούτε που γυρίζουν να σε δουν. Τόσα χρόνια, δεν έχω γνωρίσει κανένα άτομο της ηλικίας μου στην εκκλησία. Ούτε καλημέρα δεν ακούς, όχι να ρωτήσουν το όνομά σου ή πόσα σπίτια έχεις...

   Διαγραφή
 3. http://www.floga.gr/02/01/2008-9/11_200901100201.asp
  Γιατί κάποιος δίκαιος 'παθαίνει'...

  Ομιλία π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου

  Αφιερωμένη (από εμενα) σε παντρεμένους και ανύπαντρους...

  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θεωρώ ότι οι πιό πολλές γυναίκες μένουν ,διότι πρώτα βάζουν την καριέρα τους. Κακά τα ψέματα, αλλά εκείνες που "γυρίζουν "κι αλλάζουν τους άνδρες σαν πουκάμισα ,αυτές καλοπαντρεύονται. Αλλά το μετά...αφήστε το καλύτερα. Η εξωτερική ομορφιά είναι παροδική, αλλά αυτό μετράει πολύ "το κάλλος ή νόσος εμάρανε ή χρόνος ανείλωσε", εκείνο που μένει είναι το κάλλος της ψυχής, αλλά ποίος το κοιτάζει σήμερα´ Είναι και οι εφήμερες σχέσεις που μετρούν πολύ. Μ΄αυτή την ασυδοσία που επικρατεί οι σεμνές κοπέλλες φοβούνται να εμπιστευτούν κάποιον. Από την άλλη με τόση προκλητική ανωμαλίς που ισχυροποιείται με νόμους , τί μπορούν να κάνουν; Γι΄αυτό θεωρώ ότι θα πρέπη να εφαρμοσθή από τους γονείς αυτά που λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για το γάμο. Οι πνευματικοί κι οι χριστιανικές οικογένειες να βοηθούν τα παιδιά τους και με την προσευχή να επιλέγουν σωστούς ανθρώπους και να μην κοιτούν περιουσία και χρήματα, διότι δυστυχώς υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αυτό το κριτήριο. Ακόμη βάζουν ως κριτήριο και αν φορά γυαλιά εννοείται μυωπίας ή κάτι άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ζωή είναι λίγη και λήγει...
  Γι αυτό και τα θέματα στη ζωή μας δεν πρέπει να τα πολυπλοκοποιούμε...
  Ως αναζητητής κι εγώ του ..."κρυμμένου θησαυρού" έχω να πω το εξής απλό (γιατί όλα τα αφήνουμε στην προσευχή και στις γονυκλισίες μου φαίνεται, λες και όσοι εκτός Εκκλησίας βρήκαν εξαιρετικό σύντροφο, προσευχήθηκαν....!!):
  Εάν ΟΛΟΙ ΟΙ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ" (ο Θεός να μας κάνει...) γνώριζαν από τον περίγυρό τους κάποιο κορίτσι ή αγόρι σε αντίστοιχο αναζητητή, το πρόβλημα θα είχε εν πολλοίς λυθεί....
  ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΗ: Στους π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο υ ς σημερινούς "ορθόδοξους" χριστιανούς (....) δεν καίγεται καρφάκι εάν ο άλλος είναι μόνος, ούτε αναλαμβάνουν την ευθύνη να φέρουν σε αμοιβαία γνωριμία τους ανθρώπους.... Εδώ δεν βοηθάμε σε άλλα απλούστερα, σε γνωριμίες θα βοηθήσουμε;;;!!!
  Απ' την άλλη, σε παλαιότερες εποχές, γίνονταν γιορτές και έθιμα όπου υπήρχε μέσα και το συστατικό της αλληλογνωριμίας! Αυτά ισχύουν σήμερα, ιδιαίτερα στη ζούγκλα της ΑΘήνας ή στην απομόνωση όλων σε μια οθόνη;;; Δύσκολα!
  Επομένως, αφηνόμεθα στο ...θαύμα, αφού οι άνθρωποι είναι απάνθρωποι!
  Καλημέρα σας!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.