28 Μαρ 2020

Ὁ ἀδιάφορος μὲ τὴν Ἐκκλησία νέος ποὺ ἀποφάσισε νὰ ἐκκλησιαστεῖ ἐν μέσῳ ἀπαγόρευσης!

Τὰ γεγονότα καὶ οἱ διάλογοι εἶναι πραγματικοὶ καὶ ἐπιβεβαιωμένοι καὶ ἔλαβαν χώρα τὴν περασμένη ἑβδομάδα
Ο φίλος μου ο Δημήτρης πάντα ήταν ανήσυχο πνεύμα. Ο υψηλός δείκτης ευφυΐας του, οι σπουδές του αλλά και το πάθος του για την μελέτη του χαρίζουν μια ιδιαίτερη αντίληψη για τα πράγματα. Αγαπά ιδιαίτερα και διαβάζει την ιστορία ελληνική και παγκόσμια γεγονός που του προσδίδει το προνόμιο να έχει βαρύνουσα άποψη επί πολλών θεμάτων. Είναι άνθρωπος ασύμβατος γενικώς και ίσως γι΄αυτό έντονα επιφυλακτικός με την Εκκλησία. Δεν την πολεμούσε αλλά ταυτοχρόνως ως γνήσιος ορθολογιστής αδυνατούσε να αποδεχθεί τον μυστηριακό της χαρακτήρα. Πολύ σπάνια εκκλησιαζόταν κι αυτό από συνήθεια ή «για το καλό»! Άκουγε συχνά-πυκνά για κληρικούς εμπλεκομένους σε σκάνδαλα και γινόταν όλο και περισσότερο απόμακρος από την Εκκλησία. Το Άγιον Όρος το επισκέφτηκε μια φορά αλλά ούτε αυτό τον βοήθησε να προσεγγίσει βαθύτερα την πίστη.

Τις προάλλες, όπως συχνά συνηθίζαμε, σχολιάζαμε με ζωντάνια την επικαιρότητα με έμφαση στα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό. Δεν μπορούσε να κατανοήσει την έκδηλη ανησυχία του πιστού λαού για την καθολική απαγόρευση της θείας λειτουργίας κι εν γένει των ακολουθιών. Η λογική του θεωρούσε δεδομένη την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (άρα και την καθολική απαγόρευση ...
του εκκλησιασμού) για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γνωρίζοντας τις θέσεις μου περί του θέματος προσπάθησε με τις ερωτήσεις που μου έκανε να λάβει απαντήσεις που θα τον έπειθαν. Η συζήτηση μαζί του ήταν όπως πάντα γλαφυρή και έντονη.

Του μίλησα με πλήρη ειλικρίνεια και ευθύτητα. Πρωταρχική αποστολή της Εκκλησίας είναι η επιτέλεση των Μυστηρίων και ειδικά της Θείας Ευχαριστίας. Μόνο δια των Μυστηρίων σώζεται η ψυχή του πιστού. Όλη η εκκλησιολογία μας περιστρέφεται γύρω από τις ακολουθίες και επ’ ουδενί για την Εκκλησία δεν μεταδίδεται νόσημα από την μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων. Αντιθέτως κατά την ορθόδοξη θεολογία η θεία κοινωνία συνιστά «φάρμακον αθανασίας». Σε έκτακτες περιστάσεις ανέκαθεν η Εκκλησία ενέτεινε έτι περαιτέρω τις ακολουθίες και ποτέ δεν σταματούσε να επιτελεί τον κυρίαρχο αποστολή της. Αν τυχόν δεχτούμε ως πλήρωμα Της ότι σε κρίσιμες περιστάσεις μένει αδρανής παράμερα διακόπτοντας την αγιαστική της δράση στην πραγματικότητα δεχόμαστε την αυτοαναίρεση και αυτοακύρωσή Της.

Με άκουσε προσεκτικά. Ήταν πάντα καλός ακροατής με σεβασμό στον συνομιλητή του παρά τον εκρηκτικό και δυναμικό του χαρακτήρα. Έδειξε ότι κατανοεί τα λεγόμενά μου.

Πέρασαν μερικές ημέρες χωρίς να έχω νέα του. Ξαφνικά καθώς ξεκουραζόμουν ένα βράδυ λαμβάνω τηλεφώνημά του.

– Γιώργο, μου λέει, θα εκκλησιαστείς την Κυριακή; Θα βρεις κανέναν ναό που έστω στα κρυφά θα τελέσει λειτουργία; Λογικά εσύ θα πας!

– Ναι, του απαντώ. Έχω κάποιους ιερείς υπόψη μου που θα τελέσουν λειτουργίες αλλά θα γνωρίζω με βεβαιότητα το Σάββατο. Αλλά γιατί ρωτάς;

– Θέλω να έρθω μαζί σου!

– Ανήκουστο! Πώς κι έτσι; Το παίζεις κι εσύ αντάρτης; Πώς και μου ζητάς εσύ να εκκλησιαστείς υπ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες; Εσύ ο ίδιος μου έχεις πει ότι σπάνια εκκλησιάζεσαι. Δεν έρχεσαι όταν επικρατούν ειρηνικές συνθήκες, θα έρθεις τώρα; Μήπως με κοροϊδεύεις;

– Όχι, αυτή την φορά θα έρθω οπωσδήποτε μαζί σου! Δεν γίνεται να λείψω αυτή την φορά!

– Δημήτρη, με ξαφνιάζεις! Πως είναι δυνατόν εσύ να μου ζητάς κάτι τέτοιο; Το ξέρεις ότι απαγορεύεται; Ξέρεις ότι η τέλεση των ακολουθιών ποινικοποιήθηκε;

– Κοίταξε Γιώργο… Κάθισα και σκέφτηκα αυτές τις μέρες όσα συζητούσαμε τις προάλλες. Βρήκα αφορμή να μελετήσω λίγο και μερικά κείμενα θεολογικά περί της θείας λειτουργίας και – δόξα τω Θεώ – βρήκα εξαιρετικά χωρία των Πατέρων. Ξέρεις πόσο διαβάζω… Η αλήθεια είναι ότι λίγα πρόλαβα να μελετήσω αλλά μου έδωσαν να καταλάβω την σπουδαία σημασία που έχουν για εσάς τους συνειδητούς χριστιανούς τα μυστήρια και ειδικά η συμμετοχή στην θεία κοινωνία. Ε, λοιπόν, μου γύρισαν τα μυαλά! Αδυνατώ πλέον να κατανοήσω ότι σας απαγορεύτηκε κάτι τόσο υπαρξιακό! Γι΄ αυτό θέλω να έρθω! Θέλω να αντιδράσω δια της παρουσίας μου στη λειτουργία σε αυτή την προσβολή!

– Δημήτρη, με συγκινείς! Τέτοια λόγια δεν έχω ακούσει ούτε από ανθρώπους που χρόνια αγωνίζονται μέσα στην Εκκλησία. Είσαι όμως σίγουρος;

– Απολύτως! Αυτή την φορά δεν μου επιτρέπεται να λείψω! Περιμένω νέα σου το Σάββατο! Την Κυριακή το πρωί θα πάμε μαζί! Καλό βράδυ!

Έμεινα αποσβολωμένος να σκέφτομαι τα λόγια του φίλου μου! Ρίγη συγκίνησης με διακατείχαν από την αγαθή του προαίρεση! Η στάση του με έλεγξε πολύ! Τον θεωρούσα μονοκόμματο και συνάμα ανένδοτο στον έντονο σκεπτικισμό του απέναντι στην Εκκλησία. Τόσα χρόνια που τον γνώριζα τον είχα «δικάσει» και τον είχα κατατάξει… Κι όμως! Η καλή του διάθεση τον βοήθησε σε ελάχιστο χρόνο να αντιληφθεί όσα εμείς επί χρόνια προσπαθούμε… Κι όχι μόνον αυτό… Να προχωρήσει στην πράξη εν μέσω δυσμενών συνθηκών!

Και αναρωτήθηκα: πόσοι ακόμα τέτοιοι νέοι άνθρωποι θα έλαβαν τόσο γενναίες αποφάσεις; Κύριος οίδε! Και μόνον για τέτοιες ψυχές ο Θεός θα μας δείξει έλεος στην δοκιμασία που περνάμε! Και ίσως η Ελπίδα είναι ότι μέσω αυτή της δυσκολίας θα αναδειχτούν πολλοί Δημήτρηδες γεμάτοι αγωνιστικότητα και πίστη σταθερή! Είθε…

16 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΙ!!!
    Βλέπω την επαναστασή σας και γουστάρω.
    Εβλεπα και από τα παιδία μου να βγαίνει αντίδραση ως πού ήρθε η κορονοβλακεία τους καί το πράγμα έδεσε.
    Για αυτό που έρχετε ο Θεος βοηθός.
    Μία συμβουλη μόνο!!!
    ΒΑΛΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΘΕΟ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ καί το μέλλον σας θα είναι λαμπρό.
    Να ξέρετε πως Εκκλησια είσαστε και εσείς όλοι οι οποιοι βλέποντας τα κακώς κείμενα δέν πλησιάζατε.
    Αλλωστε ο ΘΕΟΣ είναι για εμάς για εσάς γιά όλους.
    Και επειδή εμεις πλέον περνάμε στίς εφεδρείες εσείς καλείστε νά αναστήσετε το Εθνος και τήν Ορθοδοξία.
    Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ψυχωφέλιμο και ελπιδογενές!

    Φιλάρετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είστε τυχεροί όσοι βρίσκεστε εκκλησίες που λειτουργούν. Κάποιοι μητροπολίτες όπως ο Κ. της μητρόπολης Μ. και Σ. απειλεί τους ιερείς με ακοινωνήσία. Οι ιερείς που θέλουν να λειτουργήσουν κρυφά, φοβούνται μήπως το μάθει ο μητροπολίτης. Γι' αυτό πολύ δύσκολα δέχονται κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ήδη καθηρημενος..για την ακρίβεια ούτε καν χειροτονήθηκε εν Πνεύματι Αγίω αλλά τω Βδελυγματι της ερημώσεως

      Διαγραφή
    2. Αυτά που γράφεις ανώνυμε 10:51 μμ είναι φανατικά και αιρετικά.
      Ακραία και ψεύτικα!!
      Η χειροτονία ισχύει ακόμα και στους αναξίους!!! Ξύπνα!!!
      Πρόσεχε μην ξεφεύγεις σε ακρότητες όπως κάνεις στο σχόλιο σου.

      Διαγραφή
    3. Εμένα λες φανατικό; Ο Κ. που απειλεί με ακοινωνησια τί είναι; Έτσι είναι οι χειροτονημενοι από το Άγιο Πνεύμα; Πες του να πάει να φορέσει κανένα ροζ κορμάκι να πάει για μπαλέτο ως συνήθως και να αφήσει τις μητρες. Φωλιά για κότες θα γίνει κάποια στιγμή η δική του

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 3:10 μμ.
      Εσύ γράφεις φανατικά και μπερδεύεις με ψέματα για την χειροτονία του. Η χειροτονία όλων των Ορθόδοξων γίνεται κανονικά. Απο εκεί και πέρα θα κριθεί για το πώς προχωρά.

      Η πρόστυχη φρασεολογία σου στο 3;10 δεν ανήκει στους ορθ. Χριστιανούς. Δεν μιλάνε έτσι οι άγιοι και οι κήρυκες και οι ορθόδοξοι Χριστιανοί.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε 3:10 μ.μ.
      Οι χειροτονημένοι απο το Αγιο Πνεύμα, αν δεν προσέξουν μπορεί να γίνουν και Ιούδες. Η χειροτονία τους παρ' όλα αυτά δεν βλάπτεται.
      Γενικά μιλάω.

      Διαγραφή
    6. Μάλλον εσύ έχεις άγρια μεσάνυχτα...κι ο Χριστός είχε χαρακτηρίσει κάποιον "ρακά" που θα πει βρωμιάρης...οι προστυχιές είναι στα γεγονότα όχι στα λόγια. Τί τον στηρίζεις τόσο; Βρώμησε ο τόπος με τέτοιους, γι΄αυτό στερούμαστε όσα στερούμαστε. Πού είναι οι άγιοι μητροπολίτες που δεν γνώρισαν κοσμικές δόξες αλλά έθεταν τον εαυτό τους θυσία στο ποίμνιο; Και σίγουρα δεν φορούσαν ροζ...καλά ξυπνητούρια!!!

      Διαγραφή
    7. Η πικρία που έχουμε κάποιοι χριστιανοί για κάποιους μητροπολίτες δεν πρέπει να οδηγήσει σε σχίσματα. Και εγώ (5:55) πιστεύω ότι πρέπει να εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας επί δογματικών θεμάτων όπως το ανακύψαν ή όπως η Σύνοδος Κολυμπαρίου. Αν κάποιος έχει υπόψιν του ηθικά παραπτώματα μητροπολιτών μπορεί να απευθυνθεί στην Ιερά Σύνοδο.

      Διαγραφή
    8. Εσύ έχεις άγρια μεσάνυχτα ανώνυμε 10:03 μμ !!
      Ποιός άγιος μιλούσε πρόστυχα όπως μιλάς εσύ χωρίς τσιπα πάνω σου;
      Γράφεις αιρετικά και πρόστυχα, έχεις άγρια μεσάνυχτα απο τα εκκλησιαστικά και μιλάς και απο πάνω!!!
      Αυτά ταιριάζουν σε γήπεδα και όχι στα εκκλησιαστικά!

      Και δεν στηρίζει κανέναν ο σχολιαστής που ενοχλείται και σου κάνει παρατήρηση για τον πρόστυχο τρόπο και το αιρετικό για την χειροτονία που είπες!! Μην πετάς και ψέματα!!!

      Διαγραφή
    9. Πράγματι έχεις άγρια μεσάνυχτα 10:03 μμ και γράφεις ό,τι σου κατέβει.
      Πού ο Θεάνθρωπος είπε την λέξη "ρακά"; Αλλα είπε.
      Για τους ανθρώπους είπε ακριβώς το αντίθετο, πώς αν κάποιος πει τον άλλον "ρακα" θα είναι ένοχος για την Κρίση.
      Μεσάνυχτα άγρια έχεις και μετά σου φταίνε οι σχολιαστές που σε διορθώνουν!!!

      Διαγραφή
    10. Ο Θεάνθρωπος είπε όποιος πει τον αδελφό του ρακα θα είναι ένοχος τω Συνεδριω. Τέτοιοι χριστιανοί που είμαστε τέτοιους μητροπολίτες αξίζουμε. Καλό Πάσχα. Με τέτοιο μητροπολίτη ούτε Χριστός Ανέστη δεν θα ακούσετε και έτσι ο ίδιος ο Κύριος θα πει σε αυτόν το ρακα γιατί περί αυτού πρόκειται.

      Διαγραφή
  4. μπράβο παλικάρι μου ,εσένα εξέλεξε ο Κύριος να βοηθήσεις τον "αδελφό " αυτόν ,μεγάλη τιμή να σε χρησιμοποιήσει ,να σε εμπνεύσει ο Χριστός να οδηγήσεις έστω και μιά ψυχή στην σωτηρία .θα οδηγήσεις και άλλες ,μεγάλη ευλογία νεαρέ αδελφέ μας ,προχώρα ,αυτό είναι ΑΓΑΠΗ να οδηγώ ανθρώπους στον Χριστό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν ξέρω ποιος έγραψε αυτό το διήγημα, πρέπει όμως να ξέρουμε ότι είναι στο θέλημα του Θεού να γράφουμε ΜΟΝΟ ΑΛΉΘΕΙΕΣ όταν μιλάμε για την πίστη του Χριστού. Για την πίστη στον αληθινό Θεό. Ο Χριστός όταν είπε παραβολές, είπε ότι αυτά ήταν παραβολές. Όμως εμείς μόνο αλήθειες. Εύχομαι η ιστορία αυτή να είναι αληθινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 3:10 μμ δεν είδες τον υπότιτλο της ανάρτησης;;

      "Τὰ γεγονότα καὶ οἱ διάλογοι εἶναι πραγματικοὶ καὶ ἐπιβεβαιωμένοι καὶ ἔλαβαν χώρα τὴν περασμένη ἑβδομάδα"

      Διαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.