29 Δεκ 2009

Η μασονία στην Πάτρα και τα ονόματα αυτών.

ΠΗΓΗ:ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΝΕΑ
Από τα μασονικά σύµβολα που διακρίνονται στο χαρτονόµισµα του ενός δολαρίου, µέχρι τη νοητή πεντάλφα που ενώνει σηµαντικά κτήρια της Ουάσινγκτον, κι από το νέο βιβλίο του Νταν Μπράουν που έγινε διεθνές best seller σε µια ηµέρα µέχρι την Μεγάλη Μασονική Στοά της Αθήνας στην Αχαρνών, η µασονία ή τεκτονισµός όπως προτιµούν να την αναφέρουν τα µέλη της µπορεί να....
ξεκίνησε το 1717 στην Αγγλία ωστόσο τα παρακλάδια της φτάνουν µέχρι και την Πάτρα του 2009, η οποία µάλιστα θεωρείται σηµαντική πόλη-σταθµός στην ελληνική µασονική ιστορία, µε τρεις ενεργές Στοές σήµερα.
Συναγωγή του σατανά ή ναός της αδελφότητας; Λέσχη των δυνατών της γης µε στόχο τον παγκόσµιο οικονοµικό και πολιτικό έλεγχο ή ανθρωπιστική οργάνωση;
Από όποια πλευρά κι αν τους δεις, οι µασόνοι παρά τα επτασφράγιστα µυστικά και τους όρκους που παίρνουν κάτω από την απειλή σπαθιών δεν κατάφεραν να κρατήσουν µακριά τους την αρνητική προσοχή.

Η µυστικότητα, η υποτιθέµενη δύναµη, οι θεωρίες συνωµοσίας και οι τελετές µε µανδύες, δεµένα µάτια, ποδιές, φέρετρα, µάσκες, στέµµατα και εβραϊκές συνθηµατικές λέξεις µάλλον εξάπτουν, παρά …αποκοιµίζουν την παγκόσµια περιέργεια που αρέσκεται να ανακαλύπτει συνεχώς νέα ένοχα µυστικά πίσω από τις «κλειστές» πόρτες των ανά τον πλανήτη Στοών.

Για κάποιους περισσότερο ψύχραιµους οι µασονικές Στοές σήµερα δεν είναι παρά συντηρητικές λέσχες κυρίων, που κρύβουν την ανία τους πίσω από βαρύγδουπους τίτλους όπως αυτός του Μέγα Διδάσκαλου, µε µυσταγωγικά τελετουργικά - αποµηνάρια ενός «ένδοξου» παρελθόντος που σήµερα χωρίς πραγµατικό λόγο ύπαρξης αγγίζουν τα όρια του γραφικού. Γιατί ως αρχιτέκτονες των κάστρων του µεσαίωνα, µπορεί να είχαν λόγους να φυλάσσουν µε αιώνιους όρκους τα µυστικά της τέχνης τους, σαν διάδοχοι των Ναϊτών ιπποτών ακόµη κι αν δεν φύλασσαν το µυθικό Γκράαλ, είχαν ισχυρούς λόγους και αρκετά οικονοµικά µυστικά να φυλάξουν, ωστόσο ο Μασόνος που σήµερα κρατώντας ένα σπαθί βρίσκεται πίσω από την πόρτα της Στοάς σε ετοιµότητα να αποκεφαλίσει (προφανώς συµβολικά) όποιον εισβάλει εντός, χωρίς να γνωρίζει το σύνθηµα, σε άλλους προκαλεί θυµηδία και για κάποιους άλλους αποτελεί τη βάση σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι συνοµωσιολογίας.

ΟΙ ΜΑΣΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Το BEST, εισβάλει στα άδυτα της Μασονίας στην Πάτρα, ξεσκονίζει το αλφαβητάρι των τελετών αυτών των περίεργων συνωµοτών και φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της δράσης τους.

Στην πόλη δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγµή ενεργά τρεις Μασονικές Στοές, µε πενήντα µέλη περίπου η κάθε µια. Ωστόσο στις τακτικές (δύο φορές το µήνα) συναντήσεις, δεν συµµετέχουν περισσότεροι από 25 τέκτονες κάθε φορά. Για να γίνεις µασόνος προϋπόθεση είναι να πιστεύεις σε κάποια ανώτερη δύναµη (δεν δέχονται τους άθεους) ενώ απαγορεύονται οι θρησκευτικές και πολιτικές συζητήσεις στις συναντήσεις, κάτι που δεν τηρείται απόλυτα. Οι µασονικές Στοές στις µέρες µας διέπονται µάλλον από συντηρητικές συµπεριφορές, είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε σύσκεψη σε πατρινή Στοά για να αποφασιστεί εάν θα δεχθούν στους κόλπους τους γκέι µέλος και η απόφαση ήταν αρνητική. Προς συζήτηση εσχάτως είχε έρθει η πιθανότητα να ενταχθούν γυναίκες - µέλη στις µασονικές Στοές, (στο εξωτερικό υπάρχουν κάποιες µικτές Στοές), κάτι όµως στην περίπτωση των Πατρών απορρίφθηκε.

Οι Στοές έχουν έδρα στο κέντρο της πόλης. Η µια βρίσκεται στην οδό Ρήγα Φεραίου, εντός του ιστορικού κέντρου, η άλλη στην περιοχή πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και η τρίτη λέγεται ότι βρίσκεται στην οδό Παναχαϊκού.
Τα ονόµατά τους είναι «Φάρος», «Έλλην ο Γενάρχης» και «Παλαιών Πατρών Γερµανός».
Η αρχαιολατρία στα ονόµατα δεν είναι τυχαία. Οι Μασόνοι έχουν αδυναµία στο λαµπρό ελληνικό χθες και βεβαίως όχι µόνο στο ελληνικό.
Ο «Φάρος», είναι η Στοά στους κόλπους της οποίας δραστηριοποιούνται περισσότερο κοσµικά πρόσωπα, γνωστά στην πατραϊκή κοινωνία.
Στην Στοά «Έλλην ο Γενάρχης» υπερτερούν εκπρόσωποι του πνεύµατος και της διανόησης.
Στην Στοά «Παλαιών Πατρών Γερµανός», θα συναντήσουµε τους περισσότερο παραδοσιακούς και µεγαλύτερους σε ηλικία τέκτονες.
Και στις τρεις Στοές, φιγουράρουν γιατροί και πανεπιστηµιακοί, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία.
Αλλά επειδή τίθεται και ζήτηµα συµβολισµού, στις Στοές µπορεί να συναντήσει κανείς από οικοδόµους και ελαιοχρωµατιστές µέχρι υδραυλικούς. Ο λόγος είναι προφανής: Τέκτονας σηµαίνει οικοδόµος, άλλωστε θρυλείται πώς οι πρώτοι µασόνοι στον µεσαίωνα ήταν αυτοί που κατασκεύαζαν τα Κάστρα και τους καθεδρικούς, κτήρια δηλαδή που προκαλούσαν στον µέσο άνθρωπο της εποχής δέος για την πολυπλοκότητα και το µέγεθος της κατασκευής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες εκκλησίες, όπως το Ρόσλιµ του Εδιµβούργου, (εκτενής µνεία για την συγκεκριµένη εκκλησία γίνεται στον Κώδικα Ντα Βίντσι), βρίθουν από µασονικά σύµβολα.

Στα εντυπωσιακά της περίπτωσης της Μασονίας στην Πάτρα, συγκαταλέγεται και η συµµετοχή ενός Αρχιµανδρίτη, µέλους της Στοάς «Έλλην ο Γενάρχης», ενώ υπάρχουν επίσης δικαστικοί, ασφαλιστές, επιχειρηµατίες, δικηγόροι, έµποροι.
Συναντήσεις πραγµατοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη και Πέµπτη.
Της τελετής µύησης στην µασονία προηγείται η διαδικασία της βολιδοσκόπησης και της προσέγγισης. Οι Μασόνοι, πλησιάζουν πρόσωπα που κρίνουν ότι πληρούν τις προδιαγραφές και είναι εχέµυθα.
Της προσέγγισης ακολουθεί η συµφωνία κυρίων και η µύηση.
Το τελετουργικό που έπεται, περιλαµβάνει όλες τις ενδυµατολογικές εκφάνσεις που έχουµε κατά καιρούς απολαύσει σε ταινίες που έχουν διεισδύσει στο αντικείµενο: Στολές, ποδιές, στέµµατα, σπαθιά και άλλα αξεσουάρ, «όπλα» της µυστικοπάθειας, της τελετουργίας και της µυσταγωγίας.
Οι συνθηµατικές φράσεις αποτελούν σηµαντική παράµετρο της όλης λειτουργίας των Στοών. Χρειάζεται να γνωρίζεις τη συνθηµατική φράση για να σου επιτραπεί η είσοδος, ενώ και τα τελετουργικά τους βρίθουν από λέξεις και φράσεις συµβολικές, όπως «µπουάζ», οι περισσότερες εβραϊκής καταγωγής. Η τελετουργία που σήµερα έχει συµβολικό χαρακτήρα στο παρελθόν είχε ουσιαστικό, ωστόσο ακολουθούνται κατά γράµµα µέχρι και στις µέρες µας.

Για παράδειγµα στην τελετή µύησης στην Μασονία, το νέο µέλος εισέρχεται στην αίθουσα, µε κλειστά µάτια (δεµένα), συνοδευόµενο από τον τελετάρχη. Φοράει µανδύα και µια µόνο παντόφλα. Ο ήχος των ξύλινων σφυριών από τα έδρανα, εκεί όπου σε κεντρικό σηµείο κάθεται ο Μέγας Διδάσκαλος φορώντας στέµµα και οι ερωτήσεις στις οποίες υποβάλλεται ο υποψήφιος, τύπου «είσαι ελεύθερος συνείδησης;» δηµιουργούν µια ατµόσφαιρα που για όσους τη βιώνουν είναι µυσταγωγική.Ο υποψήφιος πρέπει να περάσει από τρία έδρανα ανώτερων …αξιωµατούχων της Μασονίας.
Σε κάθε στάδιο, καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που του γίνονται και οι οποίες αφορούν τις απόψεις του για τη ζωή και τον κόσµο. Μετά από κάθε απάντηση, ο αξιωµατούχος χτυπάει µε ένα ξύλινο σφυρί για να κατοχυρώσει το αποδεκτό της απάντησης.

Στο τρίτο έδρανο, βρίσκεται ο Μεγάλος Διδάσκαλος, ο οποίος κάνει και τις πιο καίριες ερωτήσεις. Αφού περάσει από αυτή τη δοκιµασία ο νέος µασόνος (µαθητής στον βαθµό) δηλώνει: «Εγώ ο τάδε, οικεία και ελευθέρα βουλήσει, ενώπιον του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύµπαντος και της Σεπτής ταύτης οµηγύρεως των τεκτόνων, επί του γνώµονος και του διαβήτου, εµβληµάτων της συνειδήσεως, της ευθύτητος και του δικαίου, επί του ξίφους, συµβόλου τιµής, και επί της Βίβλου του Νόµου, υπισχνούµαι επισήµως και ειλικρινώς, και ορκίζοµαι να µην αποκαλύψω ποτέ τι περί των τεκτονικών µυστηρίων, όσα θέλετε µοι εµπιστευθήτε ειµή εις τακτικόν και αγαθόν τέκτονα ή εις Στοάν κανονικώς συγκεκροτηµένην.

Υπόσχοµαι ωσαύτως τοις εµοίς Αδελφοίς, αγάπην και άρωγήν εν ταις ανάγκαις αυτών. Υπόσχοµαι προς τούτοις πίστιν και υπακοήν εις τα Μεγάλα Συντάγµατα του Τεκτονισµού, εις το Σύνταγµα και τον Γενικόν Κανονισµόν της Μεγάλης Στοάς ως και τον ειδικόν κανονισµόν και τα ψηφίσµατα της Σεπτής ταύτης Στοάς. Έστω η µνήµη µου αποτρόπαιος, εάν ποτέ παραβώ τον όρκον µου», πριν κάνει την παραπάνω δήλωση είναι πολλές οι στιγµές που ο υποψήφιος µασόνος νιώθει στο στήθος του το άγγιγµα σπαθιών.

Για να φτάσει κανείς στα ανώτερα κλιµάκια της Μασονίας, πρέπει να περάσει τρία στάδια (µαθητής, εταίρος, διδάσκαλος) και 33 βαθµίδες. Ανάλογες µε τις δοκιµασίες είναι και οι τελετές, στις οποίες περιλαµβάνεται µέχρι και φέρετρο στο οποίο εισέρχεται ο υποψήφιος, µε τους αξιωµατούχους να βρίσκονται από πάνω του φορώντας µάσκες και απαγγέλλοντας µυστικιστικά κείµενα.

Και µετά την µύηση, όπως και µετά από κάθε συνάντηση ακολουθεί… δείπνο. Στην Στοά του «Έλληνα του γενάρχη» µάλιστα την ευθύνη για το δείπνο έχει αναλάβει µέλος της Στοάς που κινείται επιχειρηµατικά στον χώρο της εστίασης.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΑ ΣΤΗ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το έγραψε πέρυσι η εφηµερίδα «Espesso».
Ο λόγος για ένα απίστευτο περιστατικό που συνέβη τον Οκτώβριο του 2008.
Μια παρέα Αφγανών λαθροµεταναστών, τρύπωσε σε ένα ακατοίκητο, εκ πρώτης όψεως, νεοκλασικό της οδού Ρήγα Φεραίου της Πάτρας για να βρει κατάλυµα και… χάθηκε στις σκοτεινές µυστικές αίθουσες τελετών των Μασόνων. Κάτοικος της περιοχής, ακούγοντας τις φωνές τους, κάλεσε την Αστυνοµία, η οποία βρήκε τους µετανάστες να περιφέρονται έντροµοι στην αίθουσα. Οι αστυνοµικοί έπαθαν σοκ όταν κατά την έρευνα που ακολούθησε, στις αίθουσες της Μασονικής στοάς, βρήκαν αντικείµενα των τελετών µεταξύ των οποίων και δεκάδες στολές, σφραγίδες, διακριτικά, µάσκες και ποδιές. Την είδηση είχε επιβεβαιώσει στην εφηµερίδα µε δηλώσεις του και ο Διοικητής Ασφαλείας Θανάσης Νταβλούρος.

Την πόρτα στης συγκεκριµένης Μασονική Στοάς σύµφωνα µε το δηµοσίευµα έχουν περάσει εξέχουσες προσωπικότητες της τοπικής και όχι µόνο κοινωνίας, από καθηγητές πανεπιστηµίου, µέχρι επιφανείς γιατρούς και πολιτικά πρόσωπα. Τα αντικείµενα που είχαν βρεθεί ήταν µεγάλης αξίας που δεν µπορούσε να αγοράσει εύκολα ένα απλός πολίτης, Μόνο η µία στολή, κοστίζει περίπου 400 ευρώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η παρουσία των Μασόνων στην Πάτρα ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα και εντείνεται µε την ίδρυση της τρίτης κατά σειρά τεκτονικής στοάς στην πόλη, το 1895.

Η πρώτη πάντως ελληνόφωνη Στοά που δηµιουργήθηκε στην Πάτρα ήταν ο «Αρχιµήδης», η τέταρτη κατά σειρά Στοά της Ελλάδας µε έτος ίδρυσης το 1863, η οποία έµεινε σύντοµα ανενεργή. Το 1867 η Στοά δέχθηκε διωγµούς από την τοπική κοινωνία. Υπαίτιος, σύµφωνα µε τον ιστορικό Τριανταφύλλου ήταν ο ιεροκήρυκας Μακράκης που φανάτιζε τους πολίτες. Ο Οδυσσέας Κρητικός µαστιγώθηκε θεωρούµενος ως Μασόνος, ενώ το σπίτι του Ζακυνθινού Καλλιβωκά λεηλατήθηκε για τους ίδιους λόγους και ο ίδιος αναγκάστηκε να µετακοµίσει στην Ιταλία. Για τους ίδιους λόγους εγκατέλειψε την Πάτρα και ο φερόµενος ως ρήτορας της Στοάς Εισαγγελέας Σπ. Γερακάρης.

Το 1898, µετά από αντίδραση του Μητροπολίτη Πατρών Ιερόθεου, έφτασε µέχρι τη Βουλή το θέµα της ανάµιξης Μασόνων στη Σχολή Απόρων Πάτρας. Ο Ιερόθεος ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Σχολής Κ. Σαρρή, ως τέκτονα, αλλά το Δ.Σ. αρνήθηκε και ο Μητροπολίτης παραιτήθηκε. Το Δ.Σ., αποτελούσαν οι Θάνος Κανακάρης Ρούφος, ο Μητροπολίτης, ο Κ. Λουκάς, ο Κ. Κανελλοπουλος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Ν. Πετραλιάς, ο Δ. Γούναρης και ο Ι.Θαλλής.

Μετά τον «Αρχιµήδη» ακολούθησε ο «Αχαϊκός Αστήρ», µε έτος ίδρυσης το 1889, ο οποίος όµως διαλύθηκε το 1893. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο «Παλαιών Πατρών Γερµανός» (Νοέµβριος 1895) και ο «Φάρος» που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα. Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε και Στοά Εθνικών, των αποσχισθέντων δηλαδή από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδας. Από τα µέλη της στοάς «Παλαιών Πατρών Γερµανός» προέρχεται επίσης η στοά "Κοινόν Αιτωλών" που ιδρύθηκε το 1988. Το 1941 η στοά στεγαζόταν επί της οδού Ζαΐµη ενώ µερικά χρόνια πριν, είχαν ιδρύσει τον "σύνδεσµο κοινωνικής πρόνοιας και αντιλήψεως".

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από την Πάτρα ξεκίνησε η κίνηση των Εθνικών, η δηµιουργία δηλαδή της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ

Σύµφωνα µε το βιβλίο του δηµοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα «Η Μασονία στην Ελλάδα», µέλη της Μασονικής Στοάς «Παλαιών Πατρών Γερµανός» είναι ή έχουν υπάρξει οι:

Βασίλειος Πιλάλης (δικηγόρος), Μπάρλος Κωνσταντίνος (γιατρός), Κωνσταντόπουλος Δ. (γιατρός), Δηµ. Πούντζας (οφθαλµίατρος), Δηµ. Λάγαρης, Αθανάσιος Κοντοσάκης, Πετρόπουλος Κων., Διον. Ψιχαλινός, Αλεξ. Σταµατόπουλος, Θεµ. Σπυρόπουλος, Αθαν. Μπισιώτης, Τηλ. Ορφανουδάκης, Παν, Φαρµάκης, Ευαγγ. Παλάσκας, Γεωργ. Στεµπίλης, Γεωρ. Κατσάµπας, Νικ. Γιαννιακόπουλος, Τασ. Αναστασόπουλος, Μπισιώτης Αθαν., Μαν. Ραφαηλίδης, Τηλ. Ορφανουδάκης, Χρήστος Βασιλείου, Ιωαν. Ρούβαλης, Γ. Κατσάµπας, Π. Λέµης, Νικ. Βιττώριος.

Σύµφωνα µε το βιβλίο του γνωστού δηµοσιογράφου αξιωµατούχοι στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος είναι ο Στέφανος Παϊπέτης (Μέγας Διδάσκαλος), ενώ πρώην σεβάσµιοι έχει υπάρξει και ο Ευτύχιος Σπετσέρης.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στο διαδίκτυο παρουσιάζονται ολόκληρες λίστες µε πολύ γνωστά ονόµατα της πατρινής κοινωνίας, που φέρονται να έχουν ασπαστεί την Μασονία.

Ως Μεγάλοι Σεβάσµιοι της Στοάς "Παλαιών Πατρών Γερµανός", παρελθόντων ετών αναφέρονται οι: Κ. Κανελλόπουλος, Νικόλαος Πετιµεζάς, Κ. Λουκάς, Αναστάσιος Κεφάλας, Χάρολδ Χαϋλανδ, Γεώργιος Τριάντης, Στήβενς Εδουάρδος και πολλά άλλα γνωστά ονόµατα της τότε κοινωνίας που αποδεικνύουν τη δύναµη των µασονικών Στοών επί των ηµερών τους.

Το BEST έχει στη διάθεσή του, τις ακριβείς διευθύνσεις των µασονικών Στοών, καθώς και πλήρη ονοµατεπώνυµα Πατρινών µασόνων, αλλά προτιµά να µην τα δηµοσιοποιήσει, πλην όσων έχουν ήδη δηµοσιευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.