30 Δεκ 2009

Χριστούγεννα στη Βόρειο Ήπειρο


Έχουν ανάγκη και τα δικά μας μέρη από χαρά! Και τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να απαλλαγούμε έστω και για λίγο, για πολλούς έστω νοερά να ταξιδέψουν μακριά απ’ τη μελαγχολία της καθημερινότητας στα....
μικρά – μικρά μας χωριά. Μικρά σήμερα, αραιοκατοικημένα. Φέρουν όμως στους ώμους τους ιστορία με γέννες. Γέννες πνευματικές με μάρτυρες πολλούς. Που όμως φωτίστηκαν και λαμπρύνθηκαν απ’ τη Θεία Γέννηση, αυτή που αύριο θα γιορτάσουμε όλοι μας. Η Ενανθρώπιση του Κυρίου μας και Σωτήρα Ιησού Χριστού όπως η ιστορία μαρτυρεί συγκίνησε και εδώ, στα πέτρινα μέρη μας, πολλές ψυχές και άφησε ανεξίτηλη την πνευματική σφραγίδα.
Τα μοναστήρια μας, οι εκκλησιές μας, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, ο εσωτερικός τους διάκοσμος και τόσες άλλες αξίες που δημιουργήθηκαν στους αιώνες μέσα στο χώρο της Εκκλησίας μαρτυρούν πόσο άγγιξε αυτό το μοναδικό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία και την ψυχή και το πνεύμα των ανθρώπων και σ’ αυτά τα μέρη.
Πέτρινα, φτωχά τα χωριά μας. Μπόρεσαν όμως να ζεσταθούν απ’ τον Ήλιο που αύριο θα καταλαμπρύνει και πάλι την Οικουμένη, να απαλύνει η ψυχή τους και να δημιουργήσουν για τη Δόξα Του αλλά και για την καλλιέργεια της ανθρώπινης κοινωνίας. Σήμερα καυχόμαστε με τα αποτελέσματα αυτά, με την ιστορία μας και είμαστε κομμάτι με την κληρονομιά αυτή του Οικουμενικού Ελληνισμού, είμαστε κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αλλά και πάλι θα πρέπει εξίσου να μας συγκινούν τα Χριστούγεννα. Με έναν άλλο μοναδικό τρόπο. Όπως τους μικρούς που περιμένουν τα δώρα εμάς τους μεγαλύτερους ως ευκαιρία να προσφέρουμε δώρα! Και οι γονείς, οι παππούδες μας, αυτοί που παραμένουν στα χωριά μας, πραγματικές αετοφωλιές να νιώσουν μια άλλη ζεστασιά τις κρύες αυτές μέρες του χειμώνα: να έρθουν κοντά τους τα παιδιά και τα εγγόνια, να χαρούν και να πουν τις πιο καλές ευχές.

Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές

Ο Θεός να φέρει καλύτερες μέρες για την ιδιαίτερή μας ΠΑΤΡΙΔΑ

ΠΗΓΗ:ΔΕΡΟΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.