2 Αυγ 2009

Μποφόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού βρίσκεται, εδώ και έναν μήνα, η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, καθώς η καλοκαιρινή ένταση με την Τουρκία παγιώνεται.

Ο Ιούλιος, κατά τους επιτελείς του Πενταγώνου, υπήρξε το χρονικό σημείο της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών διεκδικήσεων: Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση 420%, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός «θερμού» επεισοδίου, ακόμη και από λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 30 ημέρες υπήρξαν 32 «εμπλοκές» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας αποτελεί και η διαπίστωση ότι οι υπερπτήσεις περιλαμβάνουν, πλέον, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, αλλά και τους Φούρνους, με προσβολές εικονικών στόχων, ενώ ενδεικτικό των κινδύνων είναι ότι προ δεκαημέρου ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων σε Λάρισα και Εσκί Σεχίρ, όταν τουρκικό μαχητικό ζήτησε να πετάξει πάνω από την Ικαρία, έχοντας υποστεί βλάβη και κινδυνεύοντας να συντριβεί.

Στο κλίμα διεκδικήσεων εντάσσονται και οι προαναγγελθείσες γεωφυσικές έρευνες κοντά στο Καστελόριζο. Κι αυτά, παρά το «θερινό μορατόριουμ», το οποίο περιλαμβάνεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Τι απαντά η Αγκυρα; «Μα, δεν πρόκειται για ασκήσεις αλλά για εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας».

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πηγή:infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.