8 Αυγ 2009

ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΝΙΤΣΗΣ......

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ (TVSX.GR)
«Η Κόνιτσα καταστρέφει τον εαυτό της»

Αυθαιρεσίες και εικόνες εγκατάλειψης παρατηρούνται στον μοναδικής ομορφιάς Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αωού, ο οποίος αποτελεί το βόρειο τμήμα του υψηλής προστασίας Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το tvxs.gr μίλησε με τον κ. Χρήστο Μπελογιάννη, οδηγό βουνού, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια στην περιοχή, αλλά και με το δημαρχείο, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Δρυμό.

Φορτηγά, μηχανήματα και τζιπ 4x4 μπαινοβγαίνουν κάθε τόσο στο Δρυμό, με την ανοχή των Αρχών, παρά το γεγονός ότι η διέλευσή τους απαγορεύεται ρητά από τον νόμο. Επιπλεόν, σύμφωνα με τον κ. Μπελογιάννη, πολλοί - και γνωστοί στους κατοίκους της περιοχής - είναι εκείνοι που κυνηγούν συστηματικά αγριόγιδα - είδος προστατευόμενο - και που ψαρεύουν κάνοντας χρήση δυναμίτη ή χλωρίου, μέσα στον Δρυμό.

«Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά. Όλοι ξέρουνε ποιοι είναι, ποιοι τους πηγαίνουνε, και κανενας δε μιλάει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπελογιάννης. «Υπάρχουν εξαρτώμενα συμφέροντα. Φυσικά, κανένας δεν θα κλείσει το μαγαζί του για να γίνει εχθρός στη μικρή κοινωνία της Κόνιτσας ή του Πάπιγκου. Όταν φτάνουν κοντά στα δικαστήρια, αποσύρονται όλοι», συνεχίζει.

Το ποτήρι ξεχείλησε όταν ο δήμος Κόνιτσας ξεκίνησε έργα μέσα στον Δρυμό για την αντικατάσταση των σωλήνων υδροδότησης της περιοχής, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπως κατήγγηλαν στην εφημερίδα «Έθνος» κάτοικοι της περιοχής.

Όπως αναφέρει κ. Μπελογιάννης, όταν ο δήμαρχος της Κόνιτσας ερωτήθηκε για την απουσία των απαραίτητων αδειών, υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι, εκτός από την άδεια από την ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας, χρειαζόταν να λάβει και άδεια από άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, ανησυχίες εκφράζονται για το αν τα μηχανήματα, αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου στο σύστημα υδροδότησης θα είναι τα κατάλληλα, ώστε να αποφευχθεί η διαταραχή του οικοσυστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Δρυμού υπάρχει η Μονή Στομίου, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στο Έθνος, θέλει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της.

Το Δασαρχείο με την σειρά του, το οποίο είναι υπεύθυνο για την φύλαξη του Δρυμού, υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό - λόγος για τον οποίο και παρατηρούνται τα εν λόγω φαινόμενα.

Σχετικά με τα έργα στο σύστημα υδροδότησης, υπεύθυνος από το δημαρχείο Κόνιτσας αναφέρει ότι οι ανησυχίες των κατοίκων και των επισκεπτών πολλές φορές μπορεί να είναι και αβάσιμες. «Ο καθένας περνάει, βλέπει, λέει 'τι είναι τούτο 'δω', κάνει καταγγελίες. Οι αδειοδοτήσεις υπάρχουν».

Ας σημειωθεί ότι ο δήμος Κόνιτσας σχεδιάζει την αξιοποίηση του Δρυμού στα πρότυπα του φαραγγιού της Σαμαριάς στην Κρήτη, διανοίγοντας μονοπάτια και κατασκευάζοντας καλντερίμια και κιόσκια.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (tvsx.gr) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΜΙΟΥ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ, ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ, Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ(τη θρησκεία-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ) ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ...... ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΗΝΑ, ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ, ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ [ΑΝΩΝΥΜΕΣ]-[ΑΒΑΣΙΜΕΣ], ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ-ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΡΓΟ, ΤΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΣΩΛΗΝΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ .ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ.....ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.