6 Δεκ 2022

Ἅγιος Παΐσιος: "Οἱ ἀρρώστιες ἔχουν ὠφέλεια καί οὐράνιο μισθό, ὅταν τίς ὑπομένουμε"

Κάποιος Γέροντας πρίν ἀπό λίγα χρόνια εἶχε ταλαιπωρηθῆ πολύ ἀπό ἀρρώστιες καί τελικά πέθανε, χωρίς νά γογγύση καθόλου.
Μετά ἀπό λίγο διάστημα ἀρρώστησε καί ὁ ὑποτακτικός του καί, ἐπειδή δέν εἶχε ξαναρρωστήσει, εἶχε πανικοβληθῆ καί ἑτοιμάσθηκε νά πάη στόν κόσμο σέ γιατρούς, γιά νά θεραπευθῆ. Τό βράδυ ὅμως βλέπει στόν ὕπνο του τόν Γέροντά του, καί τοῦ λέει:
- Τέκνον μου, ἐάν θέλης, ἄκουσέ με καί μήν πᾶς πουθενά• κᾶνε ὑπομονή. Ἐγώ ἐδῶ δέν βρῆκα καμιά ὠφέλεια ἀπό τά ἔργα μου, μόνο ἡ ἀρρώστια μέ ὠφέλησε. Μεῖνε λοιπόν στό Περιβόλι τῆς Παναγίας καί κᾶνε λίγο ὑπομονή στούς πόνους, καί πολλή...ὠφέλεια θά βρῆ ἡ ψυχή σου.
Χάρηκε ὁ ὑποτακτικός τότε, ἔλαβε θάρρος καί ἔκανε ὑπομονή. Στήν συνέχεια, αἰσθανόταν πολλή χαρά μέσα ἀπό τούς πόνους, γιατί ὁ νοῦς του βρισκόταν κοντά στούς Ἁγίους Μάρτυρας, καί ἀγαλλόταν.

Ἀπό τό βιβλίο «Ἁγιορεῖται Πατέρες καί Ἁγιορείτικα», Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, (σελ. 69) ἔκδοση Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου «Εὐαγγελιστής Ἰωάννης ὁ Θεολόγος», Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

1 σχόλιο:

  1. Τί διδάσκονται οι νέοι στα ελληνικά σχολεία:
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ) Γ΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
    Κείμενο 1 Αυτοκτόνησε από «ντροπή», αλλά ποιος πραγματικά τον σκότωσε;
    Το κείμενο είναι άρθρο γνώμης του Βασίλη Κανέλλη στο Βήμα, στις 17.2.2022. Ελαφρά διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης.
    Ένας πατέρας, σε ένα χωριό της αθάνατης ελληνικής επαρχίας, αυτοκτονεί από ντροπή γιατί μαθαίνει ότι ο γιος του δεν είναι… άντρας, με την έννοια που τον θέλει η συντηρητική κοινωνία. Μαθαίνει μέσα από βίντεο προσωπικού χαρακτήρα, που είναι άγνωστο πώς κυκλοφόρησε, καθώς συνιστά σοβαρή παραβίαση των νόμων, ότι ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος. Το έχει μάθει η κλειστή κοινωνία, το ψιθυρίζουν στο καφενείο, κρυφογελάνε στις κουτσομπολίστικες παρέες. «Ο γιος του τάδε είναι …», λένε. «Ο γιος του δείνα πάει με άνδρες», λένε κι άλλοι και ο πατέρας δεν αντέχει. Βάζει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, επειδή αισθάνεται ντροπιασμένος. Ποιος τον ντρόπιασε; Ποιος τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα; Ο γιος του γιατί έχει συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό; Ή μήπως μια σκληρή, άμαθη, αμόρφωτη, οπισθοδρομική κοινωνία που επιβάλλει κανόνες από τους οποίους κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και όλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν; Ναι λοιπόν. Ο πατέρας είναι το θύμα μιας σκληρής πατριαρχικής αντίληψης που υπάρχει για τα ευαίσθητα ερωτικά θέματα, κι όχι μόνο. Ένας πατέρας που δεν άντεξε τον στιγματισμό, αυτή την γάγγραινα του καφενείου, όπου ο καθένας κρίνει τις ζωές των άλλων, αλλά που ποτέ δε βάζει τον καθρέφτη απέναντί του. Ο πατέρας αυτός στερήθηκε, με τα ίδια του τα χέρια, τη χαρά να ζήσει το παιδί του. Να το δει να μεγαλώνει, να ερωτεύεται και να αγαπά, ανεξαρτήτως φύλου, να μορφώνεται, να μεγαλουργεί στο στίβο της ζωής. Εκεί όπου σπουδαίοι άνθρωποι προσφέρουν στην κοινωνία. Προσφέρουν σε μια κοινωνία που συνεχίζει να αποκλείει τις… αποκλίνουσες συμπεριφορές και να κρύβει τη ντροπή της για τους ανθρώπους που η ίδια δεν θεωρεί «κανονικούς».

    Θέμα #24833, https://trapeza.iep.edu.gr/public/subjects.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.