14 Δεκ 2013

Ἡ θρησκευτικότητα τοῦ γέλιου

Γράφει ὁ π. Ἀνδρέας Κονάνος
Ἄκου τί διάβασα κι ἀπογειώθηκα. Καὶ λυπήθηκα  γιὰ τὴν τόση σοβαρότητά μου,  ποὺ - παραδόξως- διώχνει τὸ Θεὸ  ἀπὸ κοντά μου! Ἔλεγε τὸ κείμενο ποὺ βρῆκα: "Γι' αὐτὸ ἀγαπάω τὰ ἀστεία.  Εἶναι πολὺ θρησκευτικά,  πολὺ πνευματικά!  Ὅλα τὰ ἀστεία εἶναι πνευματικά, γιατί ξαφνικὰ πυροδοτοῦν μία ἀντίδραση μέσα σου  καὶ ξεχνᾶς ὅλη σου τὴ σοβαρότητα. Γιὰ μία στιγμὴ εἶσαι ξανὰ ἕνα ἀθῶο παιδί, γεμάτο θαυμασμὸ καὶ δέος.  Καὶ τὸ γέλιο σὲ κατακλύζει, ἐξαφανίζεσαι μέσα σ' αὐτό. Τὸ ἐγὼ δὲν ὑπάρχει ὅταν γελᾶς βαθιά.  Καὶ ὅποτε τὸ ἐγὼ ἐξαφανίζεται, ἐμφανίζεται ὁ Θεός. Νὰ τὸ θυμᾶσαι  ὡς ἕναν θεμελιώδη νόμο:  Ὅταν τὸ ἐγὼ λείπει, ὁ Θεὸς εἶναι παρών."
Θυμᾶμαι στὸ ἅγιο Ὅρος ἔχω γελάσει ἀπίστευτα μέχρι δακρύων, ἀπὸ ἱστορίες τοῦ ἀγαπητοῦ μου π. Σ. - ἑνὸς πολὺ μεγάλου ἀσκητῆ - εἰπωμένες ἀκόμα καὶ μπροστὰ στὸ κοιμητήριο ἐνώπιον τῶν τάφων τῶν πατέρων τῆς μονῆς, χωρὶς νὰ νιώθουμε καθόλου ὅτι ἀσεβοῦμε. Μάλιστα, τὸ ἄλλο πρωὶ κοινωνήσαμε κι ὄλας. Αὐτόν, ποὺ εἶναι ἡ χαρὰ καὶ ὁ μακάριος Γέλως! Ἐγώ, κάνοντας τὸν πνευματικὸ καὶ κατανυκτικό, εἶπα μία μέρα στὸν....
πάπα Σ.,  μπροστὰ στοὺς τάφους:
-Πάτερ μου, σκέφτεστε τὸ τέλος σας; ἑτοιμάζεστε;
Καὶ μοῦ ἀπάντησε:
- Ἂν βιάζεσαι, ὁ δρόμος εἶναι ἀνοιχτός, ὁρίστε, περάστε!
(Καὶ μοῦ ' δειξε ἕναν ἄδειο τάφο!)
Καὶ συνέχισε:
- Ἐγὼ θέλω νὰ ζήσω καὶ περνάω μία χαρά! Ἄκου ἐκεῖ ἂν ἑτοιμάζομαι! Ἀπὸ τώρα, ρὲ κύριος; Νέος εἶμαι ἀκόμα!
Ὡραῖοι ἄνθρωποι.  Γελαστοί.  Γνήσιοι. Αὐτοὺς ἀγαπῶ καὶ ζηλεύω.

7 σχόλια:

  1. Αυτά που διδάσκουν οι Άγιοί μας ομόφωνα, αυτά συνιστούν την παράδοση της Εκκλησίας μας, και όχι τί λέω εγώ ή εσύ ή ο οποιοσδήποτε. Καλή η γελωτοθεραπεία, αλλά την εφαρμόζουν οι Νεοεποχίτες. Ξεχάσαμε τους μακαρισμούς του Κυρίου; Μακάριοι οι πενθούντες; Συγγνώμη, αλλά ο π. Ανδρέας εδώ "φαλτσάρει". Κι εγώ κάνω αστεία, αλλά δεν τα αθωώνω κιόλας, είμαι υπόλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω ότι απλά ο πατέρας Κονάνος απευθύνεται σε κάποιους σοβαροφανείς που έχουν λανθασμένη εικόνα για τη πνευματική χριστιανική ζωή. Επίσης ταπεινά θα πω πως μπορεί να είναι μακάριοι οι πενθούντες αλλά πουθενά δεν είπε ο Κύριος να είναι εξωτερικό αυτό. Προφανώς και δεν πρέπει να είναι κυριολεκτικό αδερφέ μου, αλλά εσωτερικό το πένθος. Πρέπει να έχουμε τη χαρμολύπη, εσωτερικά να πενθούμε για τα χάλια μας αλλά εξωτερικά να γεμίζουμε χαμόγελο το πρόσωπό μας γιατί ακολουθούμε το δρόμο του Κυρίου ο καθένας όσο μπορεί και να το ακτινοβολούμε αυτό. Και ο Κύριος είπε νίψου για να μην φαίνεσαι ότι νηστεύεις οπότε προφανώς θα εννοούσε εξωτερικά να ζεις φυσιολογικά και το γέλιο είναι φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου. Όχι και νεοεποχήτικο το γέλιο...είπαμε... αλλά κάτι τέτοιο είναι τελείως παράλογο! Αλλά τέλος πάντων αδερφέ-ή ότι νομίζει ο καθένας και όπως του βγαίνει.

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη, αλλά οι άγιοι Πατέρες είναι σαφείς για το θέμα, αρκεί να διαβάσετε τη "Χρηστοήθεια" του Αγίου Νικοδήμου, καθώς και το "Συμβουλευτικό εγχειρίδιο", όπου ο Άγιος Νικόδημος επισημαίνει ότι ο Κύριος, μολονότι τέλειος άνθρωπος, ποτέ δεν γέλασε. Ναι, και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αποδέχεται τό γέλιο, αλλά μόνον ως χαμόγελο, όταν είναι να ενθαρρύνουμε κάποιον αδελφό καταπτοημένο. Όσον αφορά για τα εξωτερικά και τα εσωτερικά, είναι κοινή πατερική θέση, ότι χωρίς τα εξωτερικά, δεν επιτυγχάνονται τα εσωτερικά (αρκεί να μη μείνουμε στα εξωτερικά). Κανείς πολύλογος δεν μπορεί να αποκτήσει προσευχή και κανείς καλοντυμένος και αβροδίαιτος δεν μπορεί να αποκτήσει ταπεινοφροσύνη. Όταν κάποιος αποκτήσει την εσωτερική εργασία, τότε η εξωτερική μπορεί να χαλαρώσει. Αλλά το να φτιάχνουμε ένα "ίσιωμα" από την πνευματική εργασία, που είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών, είναι επικίνδυνο. Τό γέλιο δεν είναι νεο-εποχίτικο, αλλά το χιούμορ, η πρόκληση γέλιου, και να το ανάγουμε σε συνιστώσα ψυχικής υγείας, νομίζω δεν απέχει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. o 11.19 είμαι πάλι. Να πω πως δεν έχω γνώσεις βαθειές πατερικές και δέχομαι τη γνώμη των πατέρων ως αγία και τέλεια καθώς είναι φωτισμένοι από το Πνεύμα το Άγιο. Απλά η ταπεινή μου γνώμη είναι πως για να φτάσουμε εμείς οι απλοί πιστοί από την πολύ προσευχή να μην έχουμε γέλιο, απέχουμε πολύ. Συγνώμη αλλά μιλάω ασφαλώς εξ ιδίας πείρας! Νομίζω πως έχω τόσο πολλά "μαργαριτάρια" να διορθώσω που το γέλιο μου μάλλον είναι το ελάχιστο που ενοχλεί το καλό Θεό μας. Φαντάζομαι κάτι τέτοιο θα εννοεί και ο πατέρας Κονάνος. Επίσης έχω βρεθεί κοντά και στον πατέρα Παίσιο και Πορφύριο (αν και μικρός τότε) αλλά και σε αρκετούς άλλους φωτισμένους ανθρώπους και δεν έχω ποτέ δει καμία σοβαροφάνεια σε αυτούς. Ευγένεια καλοσυνη και πλατύ χαμόγελο θυμάμαι. Ασφαλώς και δεν ξεκαρδίζονταν αφού ηταν πάντα αφοσιωμένοι στο Θεό αλλά το γέλιο θα φύγει από μόνο του όταν καταλάβουμε ποιοί είμαστε και σε τι χάλια πνευματικά βρισκόμαστε. Οπότε δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να το διώξουμε μόνοι μας. Προς το παρόν χρειάζεται και είναι απαραίτητο για να δίνουμε κουράγιο και στους γύρω μας. Πάντως δεν διεκδικώ το αλάθητο και να με συμπαθάτε

      Διαγραφή
  3. Προς τον 7.08.
    Φτάνει τόση σοβαροφάνεια και "πνευματικότητα".
    Οι Αγιοι πατέρες επανειλημμένα έγραψαν ότι ο ΚΥΙΧ θέλει να είμαστε πάντοτε χαρούμενοι.
    "Πάντοτε χαίρετε"(Απ. Παύλος).
    Η πλειοψηφία των Χριστιανών είμαστε μίζεροι,ηθικολόγοι,χωρίς κέφι και χαρά και για αυτό κακό παράδειγμα για τους μη πιστούς,αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.
    Καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καραμέλλα του ηθικισμού έμαθες να την πιπιλάς καλά 7:06.
      Σκέφτεσαι κοσμικά φιλαράκο.

      Διαγραφή
  4. το 'μνημη θανατου' παει περιπατο βλεπω.
    κι αν γελαω με ολα και παντου τοτε πως θα κανω τη ευχη; με ποια ειρηνη μεσα μου;
    καὶ αλλη ερωτηση, ολα τα αστεια ειναι πνευματικα; απο πότε; γνωρισα στη Λαρισα,γεροντα σιωπηλο και μετρημένο με πολυ χαρη και αγαπη. γελουσε και μιλουσε λιγο. ηταν αρχιμανδρίτης ιερομόναχος και ο κοσμος εκανε ουρα στις ομιλιες του και περιμενε ωρες να εξομοληγηθει! ηταν σιωπηλος αλλα η ευχη ετρεχε οσο κι αν ηθελε να το κρυβει. κοιμηθηκε πριν λιγους μηνες.
    λυπαμαι αλλα δε καταλαβα το νοημα του κειμένου, ομως δεν ειμαι και δειγμα εξυπνάδας.
    συγχωρηστεμε αλλα ειμαι ανικανος να αστειευτω μπρος σε ενα αδειο μνημα και με την ερωτηση αν σκεφτομαι τον θανατο μου.
    εχω στη μνημη μου τον αββα Σισσωη και μου κοβεται το γελιο.
    ευλογημένα χριστουγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.