9 Ιουν 2020

Αὐτὸς ἦταν ὁ παπάς τῆς ὀρθόδοξης παράδοσης, τῆς ἁπλότητας καὶ τῆς λεβεντιάς...

Παρακολουθῆστε τὴν προσευχὴ καὶ τὸν διάλογο διάρκειας ἑνὸς λεπτοῦ, τοῦ παπα - Βλαχάβα μὲ τὸν ἀγγελιοφόρο του. Ξέρει τί σημαίνουν κωλύματα ιεροσύνης καὶ μὲ φόβο Θεοῦ δὲν τολμᾶ νὰ τὰ παρακάμψει. Αὐτοελέγχεται στὴν προσευχή του καὶ δὲν πείθεται μὲ κολακεῖες ἢ ἔστω ἀλήθειες, ἀλλὰ ποὺ εἶναι ἐπικίνδυνες νὰ τὸν στείλουν στὴν κόλαση καὶ νὰ χαθοῦν μαζὶ καὶ ἄλλες ψυχές. Αὐτὸς ἦταν ὁ παπᾶς τῆς ὀρθόδοξης παράδοσης, τῆς ἁπλότητας καὶ τῆς λεβεντιάς.

Μπαίνει ὁ ἀγγελιοφόρος καὶ ζητᾶ τὴν εὐχή του. 

- "Μή, τοῦ λέει. Ὄχι τὸ χέρι μου, τὸν σταυρὸ φίλα. Τὸ χέρι μου μολεύτηκε, σκότωσε". 

-"Γι` αὐτὸ εἶναι ἅγιο, παπᾶ μου, Ἐχθροὺς σκότωσε"! 
-"Ἔκανες παπᾶς, ωρέ Καναβέ; Ὄχι. Ἔ, άϊ σταμάτα. Ξέρεις ωρέ τί λεει ὁ Θεός; Οὗ φονεύσεις. Κι ἐγὼ φονεύω. Μὲ λόγο καὶ μὲ πράξη". 
-"Σκοτώνει ὁ Θεὸς τοὺς ἀδίκους καὶ ἀπίστους μὲ τὸ χέρι σου, λέω γω". 
-"Ἔτσι λὲς ἐσὺ κι ἐγώ. Νὰ δοῦμε ὁ Πανάγαθος τί λέει". 
-"Ὅταν σὲ βαθιὰ γεράματα πᾶς...
στὸν Παράδεισο, θὰ τ` ἀκούσεις"...

2 σχόλια:

  1. Σήμερα η λέξη "κόλλημα", από το γνωστότατο ρήμα "κολλώ", που σημαίνει,ενώνω με κολλητική ουσία δύο ή περισσότερα πράγματα, χρησιμοποιείται κυριολεκτικώς και μεταφορικώς και με διάφορους τρόπους αλλά με την παραπάνω ορθογραφία και την εξής μορφή και σημασία. Ας αναφέρουμε μερικές μεταφορικές εκφράσεις:"Έλα, μην κολλάς τώρα", "άσ` τον αυτόν, κόλλησε εκεί το μυαλό του και δεν αλλάζει", "τι κολλήματα είναι αυτά που έχεις, ρε φίλε", "καλά, είναι δυνατόν να κολλάς, τέτοιο παλικάρι;" κ.ά. Εκφράζει δηλαδή την οπισθοδρόμηση, την εμμονή σε κάποια συνήθεια,την συνεχή μέχρι υπερβολής ενασχόληση με κάτι, την φοβία και την συστολή ίσως, κατά δε το λεξικό Μπαμπινιώτη, την ερωτική προσέγγιση, το φλερτάρισμα, την επίμονη φορτική προσκόλληση κάποιου σε άλλους, την ενοχλητική προσπάθεια κάποιου να βρίσκεται συνεχώς μαζί με άλλους.
    Όμως η λέξη "κώλυμα", από το ρήμα "κωλύω", που σημαίνει εμποδίζω, δεν αφήνω, δεν επιτρέπω σε κάποιον να κάνει κάτι, δεν χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινότητα, ως αρχαιοπρεπής, είναι όμως όρος εκκλησιαστικός και έχει σχέση με την δυνατότητα συμμετοχής των μελών της Εκκλησίας στα Μυστήρια. Και είναι συγκεκριμένα αυτά τα κωλύματα και ορίζονται από κανόνες, τους οποίους μαθαίνουμε και με την μελέτη αλλά και μέσα από την καθαρή και ειλικρινή εξομολόγηση. Αυτά,για να υπάρξει πνευματική προκοπή, πρέπει να παραμένουν απαράβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρετε! Παρακαλοῦμε νὰ μᾶς παραπέμψετε στὴν πηγὴ γιὰ νὰ τὸ ἀπολαύσουμε ὅλο. Εὔχεσθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.