ΠΗΓΗ:ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Της Ελίνας Γαληνού
Καθώς οι γιορτινές αυτές ημέρες προσφέρουν εκτός των άλλων και πολλά γαστριμαργικά ερεθίσματα, δίνεται κάπου-κάπου η ευκαιρία να ανοίξουν συζητήσεις περί την τέχνη της μαγειρικής και την....
γαστρονομία γενικότερα.
Η ελληνική μαγειρική είναι μια τέχνη που έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει μια από τις πιό ξεχωριστές γαστρονομικές παραδόσεις στον κόσμο. Η παραδοσιακή της κουζίνα ως σύνολο των τοπικών παραδόσεων, αποκτά όλο και μεγαλύτερο αριθμό οπαδών τα τελευταία χρόνια. Ηδη εδώ και κάποιες δεκαετίες, έχει αρχίσει να γίνεται παραδεκτή η περίφημη Μεσογειακή Δίαιτα, καθώς η υπεροχή της σε σχέση με άλλες γαστρονομικές παραδόσεις, την έχει κατατάξει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση από άποψη γεύσης και υγιεινής. Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρουσίασε την λεγόμενη Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας αποδεικνύοντας και επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, που είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και ελαιόλαδο, συμβάλει στην καλή υγεία και μακροζωία.
Τα τελευταία χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, επιδίδεται με διάφορους τρόπους στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεξιοτέχνες της μαγειρικής απ΄όλα τα σημεία της χώρας μας, αξιοποιούν με μεράκι τα ελληνικά προιόντα, αναδεικνύοντας τις γεύσεις τους και ανανεώνοντας τον πλούτο της ελληνικής μαγειρικής μέσω νεωτερισμών από άλλες κουλτούρες. Το παιχνίδι με τις γεύσεις, εκτός από συναρπαστικό όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά...
Σε μια τέτοια ιδέα βασίστηκε η πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Κολλέγιο DEREE, προσκαλώντας την διάσημη Ελληνοαμερικανίδα σέφ, Κάτ Κόρα, την πρώτη και μοναδική γυναίκα-νικήτρια του διαγωνισμού Iron Chef των ΗΠΑ, για να μιλήσει για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα ζωντανή επίδειξη μαγειρικής με θέμα "Μοντέρνες παραλλαγές σε κλασικές ελληνικές συνταγές". Η Κάτ Κόρα, της οποίας η πατρική καταγωγή είναι η Σκόπελος, πιστεύει ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους πιό σημαντικούς πόλους έλξης για γαστρονομικό τουρισμό, έναν τομέα που αναπτύσσεται ραγδαία στις ημέρες μας, καθώς η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της ποικιλότητας της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών κρασιών εν συνδυασμώ με πανέμορφα τοπία και έναν αληθινά φιλόξενο λαό..." Στην ημερίδα συμμετείχαν και άλλοι κορυφαίοι επαγγελματίες των κλάδων της γαστρονομίας και της φιλοξενίας, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, η συγγραφέας μαγειρικής Νταιάνα Κοχύλα, ο σέφ Χριστόφορος Πέσκιας ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής Οικονομικών του Derre κ. Αρούχ. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν πολύ θερμό επιβεβαιώνοντας τη γνώμη των ειδικών του μέλλοντος που θεωρούν τον γαστρονομικό τουρισμό ως προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα. Ανταποκρινόμενο το Κολλέγιο Deree σ΄αυτήν την πρόκληση, σύντομα θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σπουδών του, ειδικότητα για τον Τουρισμό και την Γαστρονομία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου