Menu

24 Σεπ 2009

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ Γ΄

Γράφει ο Ἀρχ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος Ἱεροκήρυκας - Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης
Στο περασμένο μας άρθρο, είδαμε ότι ο «ορκισμένος» εχθρός του ανθρώπου, ο διάβολος, μετέρχεται τα πάντα για να οδηγήσει τον άνθρωπο μακριά από τον ευλογημένο, ασφαλή και σωτήριο δρόμο που οδηγεί προς την ένωση με τον ίδιο τον Θεό. Και αν μεν δεν έχει γνωρίσει την αληθινή οδό, τον εμποδίζει στο να την γνωρίσει και να την βαδίσει. Αν δέ βρίσκεται επί της οδού, κάνει «ό,τι περνά από το χέρι του» για να τον ξεστρατίσει και να τον τοποθετήσει σε λεωφόρους που οδηγούν στην καταστροφή της υπάρξεως.

Εκπλήσσεται ο άνθρωπος όταν σιγά-σιγά γνωρίζει τις «μεθοδίες» του εχθρού. Μένει εκστατικός μπροστά στις καλοστημένες παγίδες του διαβόλου και αναφωνεί μετά του Μεγάλου Αντωνίου «είδον εγώ τα παγίδας του διαβόλου...». Είδε κάποτε ο Μ. Αντώνιος (ο καθηγητής της ερήμου) απλωμένες τις παγίδες του διαβόλου και τρόμαξε. Και διερωτήθηκε στενάζοντας, ποιος τάχα μπορεί να τις ξεφύγει; Και άκουσε φωνή να του αποκρίνεται και να του αποκαλύπτει: Ο ταπεινόφρων. Ο ταπεινός άνθρωπος που έχει τη Χάρη του Θεού και διά της ορθής πίστεως, αγωνίζεται να μένει σταθερός στα ευαγγελικά προστάγματα.

Και για να συνεχίσουμε στα καθ’ αυτό θέμα μας με τις αιρέσεις, τις παραθρησκείες και τις λατρείες, να τονίσουμε πως οι λατρείες αυτές που ξεστρατίζουν τον άνθρωπο, χωρίζονται σε:
α) Θρησκευτικές: οι οποίες έχουν χαρακτήρα θρησκείας με ιεραρχία, ιδιαίτερο λατρευτικό τυπικό και εορτές. Ευθύνονται για εκμετάλλευση ανθρώπων, διάλυση οικογενειών και δυστυχώς ακόμα και σε τελετουργικές αυτοκτονίες.

β) Θεραπευτικές: χρησιμοποιούνται με θεραπευτικό σκοπό, με πρακτικές οι οποίες δε γίνονται αποδεκτές από την ιατρική επιστήμη. Ευθύνονται για αποφυγή της κλασικής ιατρικής, με συνέπεια επιδείνωση της υγείας ή και θάνατο.

γ) Λατρείες αυτογνωσίας: υπόσχονται εξέλιξη, βελτίωση των ικανοτήτων που υπάρχουν και απόκτηση νέων, ανάπτυξη της προσωπικότητας και αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου. Ευθύνονται για μονομανίες, νευρολογικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα, διάλυση οικογενειών, αυτοκτονίες.

δ) «Πολιτικές» λατρείες: έχουν εμφανείς ή αφανείς πολιτικούς στόχους και εμπλέκονται σε εθνικά ή διεθνή προβλήματα.

ε) Εμπορικές λατρείες: πωλούν υπηρεσίες (σεμινάρια, διαλέξεις) καθώς και βιβλία, περιοδικά, ακόμη και γλυκίσματα. Ευθύνονται για αλλοίωση προσωπικοτήτων, οικονομικές αφαιμάξεις και εκμετάλλευση ανθρώπων.

στ) Λατρείες των νέων: Απευθύνονται κυρίως στη νεολαία. Κάνουν ό,τι όλες οι άλλες.

ζ) Σατανιστικές ή λατρείες «τελετουργικών θυσιών»: προβαίνουν σε όργια, θυσίες ζώων, δυστυχώς ακόμη και σε ανθρωποθυσίες. Ευθύνονται για προώθηση σε πορνεία, ναρκωτικά και δολοφονίες.

Τα θύματα όλων αυτών των καταστάσεων είναι πάρα πολλά. Φυσικά είναι περισσότερα απ’ όσα έρχονται στη δημοσιότητα και κανείς δεν μπορεί να τα απαριθμήσει επακριβώς. Ακόμα ουδείς μπορεί να περιγράψει τον φοβερό πόνο των ανθρώπων, που έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειας τους εξαιτίας μιας καταστροφικής λατρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου