Menu

25 Ιουλ 2017

Ἄρχων Δικαιοφύλαξ τοῦ Πατριαρχείου: «Οἱ διδασκαλίες τῶν "Ἐφραιμιτῶν" δὲν εἶναι Ὀρθόδοξος Μοναχισμὸς, οὔτε κάν Χριστιανισμός»

Σχόλιο: Στὴν κάτωθι ἐπιστολὴ εἶναι ἀποκρυσταλλωμένο τὸ μεῖζον πρόβλημα γιὰ τὴν Ὀρθοδοξία μας σήμερα: ἡ ἀλλοίωση τοῦ ὀρθόδοξου φρονήματος καὶ ἡ μετάλλαξή του σε κάτι ξένο πρὸς τὴν Παράδοσή μας καθὼς καὶ οἱ προσπάθειες ὑπονόμευσης καὶ σπίλωσης τοῦ γνήσιου ἁγιοπατερικοῦ πνεύματος ὅπως αὐτὸ σώζεται καί μεταδίδεται ἀπὸ σύγχρονες ἁγιασμένες μορφὲς παγκόσμιας ἐμβέλειας ὅπως ὁ Γέρων Ἐφραίμ Φιλοθεΐτης. 

Ἀποκλειστικὴ Μετάφραση: Ρωμαίικο Ὁδοιπορικὸ
Πρὸς τὸν ἐκδότη τοῦ "Ἐθνικοῦ Κήρυκα",
Διαβάζω ξανὰ καὶ ξανὰ τὴν ἀνοιχτὴ ἐπιστολὴ ποὺ ἔγραψε ἡ Elaine Jaharis (δεῖτε τὴν ἐπιστολὴ ΕΔΩ) πρὸς ὅλους καὶ δημοσιεύθηκε στὸ National Herald τὴν 1η Ἰουλίου. Τὴ μελέτησα πολλὲς φορὲς ἐπειδὴ αὐτὸ δὲν εἶναι μόνο μιὰ ἐπιστολή. Πρόκειται γιὰ μιὰ κοινοτοπία, ἕνα κήρυγμα, ἕνα κήρυγμα ἀφύπνισης ποὺ πρέπει νὰ διαβαστεῖ ἀπὸ τὸν ἄμβωνα, πρὸς ὅλους τους ἐνορίτες κάθε Κυριακὴ ἀπὸ κάθε ἱερέα καὶ κάθε ἱεράρχη. Οἱ διδασκαλίες τῶν "Ἐφραιμιτῶν" δὲν εἶναι Ὀρθόδοξος Μοναχισμὸς ὅπως τὸν ξέρουμε, οὔτε κάν εἶναι Χριστιανισμός.  Πρόκειται γιὰ μιὰ παραπλανητικὴ μεσαιωνικὴ διδασκαλία ποὺ ἐπιμένει στὴν πλήρη ὑπακοὴ στὸν Ἐφραὶμ καὶ ἐξουδετερώνει τὴν καθαρὴ πίστη μας στὸν σταυρωμένο γιὰ μᾶς Υἱὸ τοῦ Θεοῦ. 
Πρόκειται γιὰ μιὰ....

κακοήθη ἀνάπτυξη, ἕνα «μόρφωμα» ποὺ προσβάλει τὴ νεολαία μας ἀπὸ μιὰ πολὺ πολὺ νεαρὴ ἡλικία τόσο τοὺς ἀδύναμους ὅσο καὶ τοὺς ἡλικιωμένους. 

Δὲν θὰ ἀφιερώσω πολλὲς σελίδες ὡς πρὸς αὐτὸ ποὺ παρατήρησα προσωπικὰ στὴν ἀρχὴ αὐτῆς τῆς "κακοήθους ἀνάπτυξης" στὴν ἐνορία μου. 
Δὲν πρόκειται μόνο γιὰ σελίδες, ἀλλὰ γιὰ ὁλόκληρους τόμους, γιὰ νὰ περιγράψουμε πόσο μπερδεμένη εἶναι αὐτὴ ἡ ἀδικοπραξία, αὐτὴ ἡ μάσκαρα, ποὺ ἐμφανίστηκε ξαφνικὰ στὴ ζωή μας καὶ στὴν πραγματικότητα ἀπειλεῖ τὴν ὕπαρξη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας στὴν Ἀμερική. 
Ἀλλὰ θὰ ζητήσω μὲ εἰλικρίνεια ἀπὸ τὸν συντάκτη τοῦ «Ἐθνικοῦ Κήρυκα» νὰ μεταφράσει καὶ νὰ δημοσιεύσει τὴν ἐπιστολὴ τῆς Elaine Jaharis στὸν καθημερινὸ «Ἐθνικὸ Κήρυκα» ἀφοῦ, φυσικά, λάβει τὴν ἄδεια ἀπὸ τὴν Elaine Jaharis. 

Μὲ σεβασμό, 
Stephen Cherpelis 
Douglaston, NY 

*ὁ Stephen Cherpelis εἶναι μέλος τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Συμβουλίου (2000-2017), ἀντιπρόεδρος τῆς ἄμεσης Ἀρχιεπισκοπικῆς Περιφέρειας τῆς Ἐπιτροπῆς Διοικήσεως καὶ Οἰκονομικῶν, Ἄρχων Δικταοφύλαξ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ποὺ ὑπηρετεῖ στὸ Ἐθνικὸ Συμβούλιο τῆς Ἡγεσίας τῶν 100. 

24 σχόλια:

  1. Αν μπορεί να συγκριθεί η σταυρωμένη (ασκητική) θεολογία του π. Εφραίμ με την ακαδημα-ι-κή θεολογία...αρχόντων και ...συμβούλων ....... Δίκαιο έχουν οι άνθρωποι που δηλώνουν μπερδεμένοι μη κατανοώντας την ασκητική θεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μας λες ρε άσχετε με την Ορθόδοξη ασκητική παράδοση. Τράβα καλύτερα να φιλήσεις το χέρι του Πάπα και άσε μας ήσυχους. Τολμάς και κρίνεις τον Γέροντα. Ντροπή σου.

    Δημήτρης Φιλοθειτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Φιλοθείτη , μήπως δεν με καταλάβατε; ξαναδιαβάστε με προσοχή το σύντομο κείμενάκι μου.

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο μου αφορά τον Άρχων Δικαιοφυλαξ , όχι εσάς.

      Δημήτρης Φιλοθειτης

      Διαγραφή
  3. Ναι, ακούστηκε μια πατάτα και κάτι έγινε........Αυτά είναι παράσημα στις επωμίδες του Γέροντα! Κρίμα σε αυτούς που τα λένε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ακαδημαϊκοί λεγόμενοι «θεολόγοι», δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιο είναι το δεξί χέρι και ποιο είναι το αριστερό χέρι.
    Η σημερινή κατάρρευση της Εκκλησίας, αναφέρομαι στο καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, οφείλεται σε αυτούς τους ακαδημαϊκούς λεγόμενους «θεολόγους».

    Όπως μαρτυρούν διάφοροι άνθρωποι, ο Γέροντας Εφραίμ έχει εμφανίσει σε διάφορες περιστάσεις κάποια υπερφυσικά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

    Ντροπή στους δήθεν «θεολόγους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζω και αναπνέω κοντά στον Άγιο παππούλη μου. Ούτε κατά διάνοια ποτέ μου πέρασε από τον νου μου ότι θα μπορούσε να μην είναι μια αγία μορφή του Τριαδικού Θεού μας. Αν δεν ζείτε κοντά του δεν ξέρετε τι σημαίνει να βρίσκεις παρηγοριά και αγάπη Θεού κοντά του! Πόσες μανούλες κράτησαν ξανά στην αγκαλιά τους τα βλαστάρια τους χάρη στις θερμές προσευχές του Άγιου Πατρός Εφραίμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμ. τι διαβάζω! Ένας γέροντας που όλη τη ζωή του την αφιέρωσε στον Θεό και στην οικοδομή ανθρώπων να διαβάλλεται! Εποχή κι αυτή! Πόσα ακόμη θα δούμε στον εξής! Ο πονηρός ανακατέβει τα πάντα, σπέρνει διχόνοια εκεί που δε πρέπει να υπάρχει, διχάζει επισκόπους, ιερείς και ποίμνιο. Κι όλοι έπεσαν στη παγίδα του! Ούτε ένας δεν ομολογεί με παρρησία, δε καταδικάζει ευθαρσώς τον οικουμενισμό που τείνει να κυριεύσει και τα προπύργια της ορθοδοξίας. Υπάρχουν ευτυχώς ακόμη ιερείς σιωπηροί, αγωνιστές μα δεν εισακούονται. Η αίρεση έχει μολύνει και το εσωτερικό της Εκκλησίας, κι αντί να σκουπίσουν τα μολύσματα συνευδοκούν. Συνευδοκούν αφού δε καταδικάζουν, συνευδοκούν αφού σιωπηρά τα αποδέχονται, συνευδοκούν αφού επικαλούνται υπακοή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. OI ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδικείτε τον π Εφραίμ, οι γεροντάδες παρέλαβαν την τάξη της προσευχής απο τους παλαιούς πατέρες. Οταν βγαινει κανείς στην πρωτη γραμμή να αντιπαραταχθεί με τους δάιμονες στην έρημο έχει ως οδηγό το γραφικό οτί οι δάιμονες φέυγουν με νηστεία και προσευχή. Ο π. Εφραίμ και όλοι οι ηγούμενοι των ορθοδόξων μοναστηριών στρεφουν τους μοναχούς προς τον κέντρο του κόσμου τον Χριστό, πως θα μπορούσαν να κανουν άλλλωστε; Απλά οι άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να κατανοήσουν τον μυστικό κόσμο τοων μοναχών και την άκτιστη χαρη που εμπνέει και θωρακίζει τους αγωνιστάς να διώχνουν το κακό απο τον κόσμο. Ειθε να το καταλάβουν σύντομα για το δικό τους καλό. Μην σκανδαλίζονται ψυχές εξαιτίας των. μ. Προδρομος Καρυες αγ. Ορους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως να καταλαβει καποιος τον Γεροντα Εφραιμ οταν εχει χρονια να δει μοναχο και οι λεξεις προσευχη, Θεια Χαρη κλπ ειναι κενα και καινα γραμματα ? Αν ηταν τοσο ευκολο θα υπηρχαν Μοναστηρια στις ΗΠΑ και δεν θα εστελνε τον Γεροντα το Αγιο Πνευμα εκει. Δοξα τον Θεο, απο τους χαρακτηρισμους φαινεται ποσο ενοχλειται το κοσμικο πνευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την ευχή του Αγίου Γέροντα να έχουμε! Το κομποσχοινακι του που δώρισε στα παιδιά μου να γίνει η επικοινωνία μαζί του Δία Του Αγίου Πνευματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι οικουμενιστές έχουν ξεσαλώσει!! Έχουν αποθρασυνθεί τελείως!! Καί όλα αυτά επειδή δεν βλέπουν από πουθενά καμία αντίσταση!! Δηλαδή, από ποιμένες καί ποιμενομένους. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γνωρισα τον Γεροντα περιπου πριν 20 χρονια.Αξεχαστα ηταν στο σπιτι της μακαριστης Μαριας Παπαδημητρίου{εκδ.Αστερας}.Πρωτη εντυπωση Κεραυνοβόλος.Ο Γεροντας ευωδιαζε ολόκληρος{μη βιαστητε δεν ηταν λιβανι}.Ηταν προσωπικη ιδιαζουσα Αγιοπνευματικη ευωδια.Δεν γραφω αλλα από αυτά που εχω ακουσει η προσωπικως εχω ζησει. Όμως θα ερωτησω τσο την κ.Jaharis Elaine oσoν και τoν k.Stephen Cherpelis εχουν συναντησει αραγε ποτε τον Γεροντα και τον εχουν συζητησει΄.Καλο θα ηταν πριν συνεχισουν την πολεμικη τους να εχουν ιδιαν πειρα περι του Ανθρωπου.Ανθρωπου που το σωματικο του βαρος δεν ξεπερνα τα 55kgs.αλλα το πνευματικο είναι απειρο,Ανθρωπου που το υψος του είναι στο 1,60 αλλα το πνευματικο διαπερνα τα ουρανια.Αγιου Ανδρος μικρου το δεμας που εχει ενωσει τα διεστωτα της Αμερικής και εχει ιδρυσει 20 Ορθοδοξα Μοναστηρια.Αυτο δε το της Αριζονα είναι το δευτερο σε επισκεψιμοτητα μερος μετα το Gran Cannyon και το πλεον γνωστο σε Ρωσια Καναδα Αυστραλια και Ευρωπη.Εαν δε εμεις σταματησωμε να μιλαμε για τον Γεροντα και οι πετρες κεκραξονται......Στωμεν καλως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε συγκινούνται αυτοί από τέτοια...
      Μακάρι να συγκινούνταν, αλλά μου φαίνεται ότι απλά βάζουμε "τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων" προσπαθώντας να τους συγκινήσουμε...

      Διαγραφή
  13. Οι 2 επιστολές είναι πράγματι η εικόνα της πνευματικής κατάστασης της Αμερικής, μέχρι να γίνει τόσο γνωστή η σημαντική παρουσία του γέροντα Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Έρημος η πνευματική Αμερική και όαση τα 20 μοναστήρια για να ξεδιψάσουν οι ψυχές. Δόξα σοι Κύριε , πολυέλαιε, πολυεύσπλαχνε.
    Πανικός, ταραχή χαρακτηρίζει τις επιστολές σας αλλά και προσβολή και ύβρις. Άγνοια διακρίνεται, αλλά δεν παύει να είναι μια προσωπική σας άποψη την οποία θέλετε να γενικεύσετε. Άραγε γιατί, άραγε πώς φθάσατε εδώ.
    Η επιστολή είναι αποτέλεσμα μιας συζήτησης με τον πνευματικό σας , στην ενορία σας ή είναι κι αυτό μεσαιωνική τακτική; Νομίζετε ότι επειδή ζείτε στη Αμερική και πως ότι γίνεται εκεί είναι κανόνας;
    Αλήθεια πως είναι δυνατόν αυτή όπως θέλετε να χαρακτηρίζετε την ευλογία του Θεού, την παρουσία του Αγίου γέροντα «αδικοπραξία» και «μάσκαρα» να απειλεί όλη την ύπαρξη της ορθοδόξου εκεί εκκλησίας, εάν είναι αυτός που λέτε.
    Αμφισβητώντας τον γέροντα , αμφισβητείτε τον γέροντά του, τον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, τον μοναχισμό του Αγίου Όρους, τους Αγίους της Εκκλησίας μας, την Ορθοδοξία. ΑΡΑ κάτι μάθατε λάθος εκεί στην μακρινή Αμερική και επιμένετε να μείνετε μακριά από την αλήθεια, από την ΑΛΗΘΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ ; ποιόν υπηρετείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν θα πρεπει να μας διαλανθανει της προσοχης οτι ο πολυσεβαστος Γερων Εφραιμ μετεβη στην Αμερικη με την ευχή της Μητρος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπολεως της οποίας Αρχων Δικαιοφύλαξ ειναι ο κ.Cherpelis. Χρειάζεται,λοιπον, μεγιστη προσοχη εκ μερους του διότι το "μένος" του κατα του Γεροντος αντικατοπτριζει εις τον Οικουμενικον Θρονον του οποιου εκκλησιαστικη επαρχια ειναι η Ιερα Αρχιεπισκοπη Αμερικης και επιπλεον ετιμησε τον ίδιον δια του οφικκιου που νέμεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν θα πρεπει να μας διαλανθανει της προσοχης οτι ο πολυσεβαστος Γερων Εφραιμ μετεβη στην Αμερικη με την ευχή της Μητρος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπολεως της οποίας Αρχων Δικαιοφύλαξ ειναι ο κ.Cherpelis. Χρειάζεται,λοιπον, μεγιστη προσοχη εκ μερους του διότι το "μένος" του κατα του Γεροντος αντικατοπτριζει εις τον Οικουμενικον Θρονον του οποιου εκκλησιαστικη επαρχια ειναι η Ιερα Αρχιεπισκοπη Αμερικης και επιπλεον ετιμησε τον ίδιον δια του οφικκιου που νέμεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο δε μακαριστός γέροντάς μου εδώ στην Αγία Γη, ο γέροντας Σεραφείμ ο Κυθήριος ο ηγούμενος της μονής μας, του Αγίου Σάββα, έλεγε....."Μα βρε παιδί μου ,τι μορφή είναι αυτός ο Εφραίμ ο Φιλοθείτης;"

    http://elderephraimarizona.blogspot.gr/2017/07/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκθέτει το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ο Δικαιοφύλαξ και καλό είναι ο Παναγιώτατος να τον επαναφέρει στην τάξη. Αλλιώς ... σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν! Είτε το πιστεύουμε είτε όχι υπάρχουν και πνευματικοί νόμοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aς σταματήσει αυτός ο πόλεμος μέσα στην εκκλησία,δέν αντέχει άλλους διχασμούς αυτός ο λαός.Τίποτα δέν καταλαβαίνετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο σημερινός Αρχιμανδρίτης Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, έχει πει ΔΗΜΟΣΙΑ το επόμενο συγκλονιστικό γεγονός (τον άκουσα εγώ ο ίδιος):

    Ο Γέροντας Νεκτάριος, ΠΡΙΝ γίνει Ηγούμενος Μοναστηριού (νομίζω ότι τότε ήταν ακόμα λαϊκός), είχε επισκεφτεί τον Γέροντα Εφραίμ στο Άγιο Όρος.
    Τότε ο Γέροντας Εφραίμ είπε ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ στον Γέροντα Νεκτάριο, ότι θα γίνει ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Μοναστηριού, και του έδωσε συμβολικά ένα μπαστούνι (σαν "ποιμαντορική ράβδο" του Ηγουμένου) που είχε ο Γέροντας Εφραίμ.
    Γνώρισα και εγώ τον Γέροντα Εφραίμ στο Άγιο Όρος, και είχα εντυπωσιασθεί από την έντονη αθωότητα και παιδικότητα του.

    Ελπίζω ότι οι συκοφάντες του Γέροντα Εφραίμ, κινούνται από άγνοια, και όχι επειδή ζήλεψαν την "αρετή" του διαβόλου που είναι η διαβολή (η συκοφαντία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι οι "μεγαλόσχημοι¨ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, που δεν ενοχλούνται απο το αν κάποιος τρώει το πρωί και μετά πηγαίνει στην εκκλησία και κοινωνά, δεν ενοχλούνται αν το κατηχητικό γίνεται την ώρα της θείας λειτουργίας και απλά πάνε τα παιδιά στο τέλος να κοινωνήσουν, δεν ενοχλούνται αν σε ημέρες νηστείας ψήνονται σουβλάκια στον περίβολο του ναού. Αλλά ενοχλούνται από 18 μοναστήρια διάσπαρτα στην Αμερική, όπου μαθαίνουν οι προσκυνητές δυο-τρία βασικά πράγματα της πίστης μας...
    Το αν οι περισσότεροι από δαύτους τους μεγαλόσχημους και αθεολόγητους φιλελεύθερους Αμερικανούς είναι και μασόνοι, δεν το εξετάζω, καθότι παραμένει στη σφαίρα των υποθέσεων...
    Τώρα ο κ. Cherpelis και η κ. Jaharis ας μας εξηγήσουν τί ακριβώς είναι ο ορθόδοξος μοναχισμός, τον οποίον ασφαλώς αυτοί γνωρίζουν κάλλιστα όλων. Από την εμπειρία τους...
    Δυστυχώς, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερική στηρίζεται όχι σε γερά πνευματικά θεμέλια (όπως η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς, ROCOR, με την οποία πλέον είμαστε σε κανονική κοινωνία), αλλά σε γερά πορτοφόλια...Τα οποία όμως κάποια στιγμή μπορεί να αδειάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΑΙΣΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΝΑΙΔΕΣΤΑΤΟΙ Ο ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΝ ΖΩΗ ΑΓΙΟΣ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΘΑΥΜΑΤΩΝ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/.../blog-post_513...

    ΑπάντησηΔιαγραφή