24 Φεβ 2015

Δέκα νηστίστιμα Ἁγιορείτικα φαγητά…

Ἐπειδὴ διανύουμε τὴν περίοδο τῆς νηστείας τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, σᾶς παρουσιάζουμε δέκα νηστίσιμες Ἁγιορείτικες συνταγὲς ἀπὸ τό βιβλίο «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ», τοῦ Μοναχοῦ Ἐπιφανίου τοῦ Μυλοποταμινοῦ. Γιὰ νὰ δεῖτε σὲ μεγένθυση τὶς φωτογραφίες, πατῆστε μὲ τὸ ποντίκι πάνω σὲ αὐτές.

1-Σουπιὲς στιφάδο
Ὑλικὰ (γιὰ 4 μερίδες):
ἑνάμισι κιλὸ σουπιὲς καθαρισμένες
8 ὡς 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερὰ
5 μὲ 6 σκελίδες σκόρδο
2 ἢ 3 κουταλιὲς πελτὲς
1 ποτήρι κόκκινο κρασὶ
5 ὡς 6 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σὲ σπυριὰ
κανέλα σὲ ξύλο
γαρίφαλο σὲ καρφάκια
300 γραμμάρια λάδι
ἁλάτι
Μποροῦμε νὰ τὶς καθαρίσουμε μονοί μας, ἂν δὲν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν οἱ ἄκρες τῶν νυχιῶν μας. Ἀφαιροῦμε πρῶτα τὸ κόκαλο καὶ τὰ ἐντόσθια μαζὶ μὲ τὰ μελάνια, τὶς πλένουμε καὶ τὶς βράζουμε γιὰ σαράντα πέντε λεπτὰ περίπου. Μποροῦμε ὅμως νὰ τὶς ἀγοράσουμε καθαρισμένες ἀπὸ τὸν ψαρά μας. Ἐπίσης ὑπάρχουν καταψυγμένες πολὺ καθαρές. Ὅπως καὶ νὰ εἶναι, θέλουν πρῶτα ζεμάτισμα. Κατόπιν τὶς κόβουμε σὲ κομμάτια ἀναλόγως τῆς ἀρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε τὰ...
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ...


κρεμμύδια καὶ τὰ σκόρδα καὶ τὰ σοτάρουμε μὲ τὸ λάδι. Ρίχνουμε δύο κουταλιὲς ἀπὸ τὸ ζουμί, στὸ ὁποῖο τὶς βράσαμε, καθὼς καὶ ὅλα τὰ μυρωδικὰ καὶ τὸ κρασί. Ἀφοῦ βράσουν ἀρκετὰ ἐπὶ τριάντα λεπτὰ περίπου, ρίχνουμε στὸν ταβὰ τὶς σουπιὲς καὶ τὸν πελτὲ ἀραιωμένο, καθὼς καὶ τὸ ἁλάτι (ἔπειτα ἀπὸ δέκα λεπτὰ δυνατοῦ βρασμοῦ). Χαμηλώνουμε κατόπιν στὸ ἐλάχιστο τὴ φωτιὰ καὶ περιμένουμε ὥσπου νὰ φύγουν ὅλα τὰ ζουμιά.

 2-Χταπόδι κρασάτο

3- Χταποδόσουπα
Ὑλικὰ (γιὰ 8 μερίδες)
2 μὲ 3 μικρὰ χταπόδια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 πατάτες, ψιλοκομμένες σὲ κύβους
3 καρότα (καθαρισμένα, ψιλοκομμένα σὲ κύβους
1 ματσάκι ἄνηθος
1 ματσάκι μαϊδανὸς
1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένα ὅλα)
ἕνα τέταρτο κιλοῦ μανέστρα ψιλὴ
1 κιλὸ ντομάτες ὥριμες περασμένες στὸ μπλέντερ
3 κουταλιὲς πελτὲς ἀραιωμένος
Κόκκινο πιπέρι
μαυροπίπερο, κύμινο, ἁλάτι (ἂν χρειασθεῖ)
λίγο ξίδι, 200 γραμμάρια λάδι, χυμὸς ἀπὸ 3 λεμόνια
Ζεματᾶμε τὰ χταπόδια καὶ τὰ κόβουμε μικρὰ μικρὰ κομματάκια σὲ κύβους. Τὸ ζουμὶ τοὺς τὸ κρατᾶμε, γιατί θὰ τὸ χρησιμοποιήσουμε.
Ρίχνουμε σὲ μία μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τὶς πατάτες, τὰ καρότα, τὰ κρεμμυδάκια καὶ τὰ σέλινα, μαζί τους καὶ τὸ λάδι, γιὰ νὰ βράσουν ἐπὶ εἴκοσι λεπτά. Κατόπιν βάζουμε τὴ μανέστρα καὶ τὸ κομμένο χταπόδι καί, μόλις πάρουν μία βράση, προσθέτουμε τὸ χταποδόζουμο, τὶς ἀλεσμένες ντομάτες καὶ συνεχίζουμε τὴ βράση ἐπὶ δέκα ἕως δεκαπέντε λεπτά. Ρίχνουμε κατόπιν τὸν πελτέ, τὸν ἄνηθο, τὸν μαϊδανό, τὸ ξίδι καὶ τὰ μπαχαρικὰ καὶ δοκιμάζουμε, ἂν χρειάζεται ἁλάτι ἢ ὄχι, καὶ συμπληρώνουμε ἀναλόγως -ἐπειδὴ τὸ χταποδόζουμο συνήθως εἶναι ἁλμυρό. Συνεχίζουμε τὴ βράση, ἀφοῦ ἀνακατέψουμε καλὰ καλὰ τὰ ὑλικά μας, γιὰ ἄλλα δέκα λεπτά, κατεβάζουμε κατόπιν τὴ χταποδόσουπα καὶ ἀμέσως ρίχνουμε σ' αὐτὴν τὸν χυμὸ τοῦ λεμονιοῦ. Εἶναι πεντανόστιμη καὶ μοσχοβολάει θάλασσα καὶ λαχανόκηπο.
   
4- Πατάτες γιαχνὶ
(τὸ φαγητὸ μπορεῖ νὰ γίνει καὶ ἀλάδωτο)
Ὑλικὰ (γιὰ 6 μερίδες)
1 κιλὸ πατάτες
3 ξερὰ κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
180 γραμμάρια λάδι
ἁλάτι καὶ ρίγανη
4 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σὲ σπυριὰ
κύμινο καὶ κανέλα
κόκκινο γλυκὸ πιπέρι
2 κουταλιὲς τοματο πελτὲς
Καθαρίζουμε τὶς πατάτες, τὶς πλένουμε καὶ τὶς κόβουμε σὲ μεγάλα κομμάτια τῆς ἀρεσκείας μας. Καθαρίζουμε τὰ κρεμμύδια καὶ τὰ σκόρδα καὶ τὰ πλένουμε. Τὰ μὲν κρεμμύδια τὰ ψιλοκόβουμε καὶ τὰ δὲ σκόρδα τὰ κόβουμε σὲ φέτες. Βάζουμε στὸν ταβὰ τὸ λάδι καὶ τὰ κρεμμύδια καὶ τὰ σοτάρουμε σὲ σιγανὴ φωτιά, ὥσπου νὰ ροδίσουν ἐλαφρῶς.
Βάζουμε μὲς στὸν ταβὰ (τὴ ρηχὴ κατσαρόλα μας) τὶς πατάτες καὶ ἀνακατεύουμε δύο μὲ τρεῖς φορὲς ὅλα μαζί, πατάτες καὶ κρεμμύδια. Προσθέτουμε τόσο νερὸ ὥστε νὰ σκεπαστοῦν οἱ πατάτες καὶ ρίχνουμε τὰ δαφνόφυλλα, τὸ μαυροπίπερο, τὸ ἁλάτι καὶ δυναμώνουμε τὴ φωτιά. Ἔπειτα ἀπὸ τριάντα λεπτὰ βρασμοῦ προσθέτουμε τὰ ὑπόλοιπα μπαχαρικὰ καὶ τὸν τοματοπολτὲ ἀραιωμένο σὲ νερό. Ἀνακατεύουμε καλὰ καὶ χαμηλώνουμε τὴ φωτιὰ στὸ μισό.
Ὕστερα ἀπὸ ἕνα τέταρτό της ὥρας, χαμηλώνουμε ἀκόμη περισσότερο τὴ φωτιὰ στὸ τέταρτο καὶ κουνᾶμε τὸν ταβά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δὲν ἀνακατεύουμε μὲ κουτάλα τὸ φαγητό μας, διότι ἤδη ἔχουν ἀρχίσει νὰ χυλώνουν οἱ πατάτες μας. Μετὰ δεκαπέντε λεπτὰ τὸ φαγητὸ μᾶς εἶναι ἕτοιμο καὶ τὸ κατεβάζουμε ἀπὸ τὴ φωτιά.

5- Πατάτες στὸν φοῦρνο
6- Μελιτζάνες στὸν φοῦρνο 
(ἰμὰμ μπαϊλντὶ)

7- Λαχανόρυζο
 
8- Ρεβιθοκεφτέδες
9- Βλίτα μὲ κολοκυθάκια γιαχνὶ
10- Φασουλαταβᾶς ἢ βουρδουνάρικα

5 σχόλια:

  1. η τεσσαρακοστη είναι χωρις λαδι. και χωρις αλκοολ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ἀδελφέ ἡ ἐκκλησία καί συλλήβδην οἱ Πατέρες ποτέ δέν διαχώρισαν τούς μοναχούς ἀπό τούς λαϊκούς. οἱ κανόνες εἶναι ἑνιαῖοι.στά Φάρασα λέει ὁ π.Παΐσιος μέχρι καί τά παιδιά ἔκαναν ἑνάτη.

      Διαγραφή
  2. Το χωρίς λάδι είναι για τα Μοναστήρια,για τους κοσμικούς όποιος αντέχει.
    ΚΑΛΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η νηστεια του πασχα ειναι αλαδωτη εκτος σαββατοκυριακου ως αναφορα το φαι.Για ολους.Οποιος αντεχει και μπορει.Καλη δυναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η νηστεια ειναι ενα απο τα οπλα μας κατα του πονειρου.Αλλα αν σκασουμε απο τα νηστισιμα,δεν ειναι νηστεια.Οταν γουργουραει το στομαχι και οταν στερεισε πραγματα και απολαυσεις που τρωγονται ή οχι,αυτο ειναι νηστεια.Και φυσικα οχι κακια,ζηλεια και κατακρηση.Καλη και Αγια Σαρακοστη.ο Θεος να μας δινει δυναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ.