Menu

25 Οκτ 2009

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤ΄

Γράφει ο Ἀρχ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος Ἱεροκήρυκας - Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης
Συνεχίζουμε και στο άρθρο μας αυτό με τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» που το σωστότερο θα ήταν να ονομάζονταν «Μάρτυρες της Σκοπιάς».

Είδαμε μέσα από την ιστορική πραγματικότητα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει την συνεχή και αδιάσπαστη χρονική Αποστολική διαδοχή και διδαχή. Δηλαδή κατέχει τις αδιάσπαστες μέσα στο χρόνο χειροτονίες που ξεκινούν από τους ίδιους τους Αποστόλους και ταυτοχρόνως φυλάττει και συνεχίζει να προσφέρει την διδαχή των Αποστόλων. Αυτός δε, είναι και ο λόγος όπου στο Σύμβολο της Πίστεως, εκτός των άλλων, η Εκκλησία μας ονομάζεται Αποστολική.

Ως χρυσή αλυσίδα η κάθε γενιά μέσα στην Εκκλησία, προσθέτει το δικό της χρυσό κρίκο, που όπως είπαμε ξεκινά από τους ίδιους τους Αποστόλους, και θα συνεχίσει έως το τέλος των αιώνων. (Ματθ.28,20).

Και ενώ εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται περίτρανα η αλήθεια αυτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αντιθέτως, για την εταιρεία «Σκοπιά», η αυτή πραγματικότητα αποκαλύπτει την τραγικότητα της καταστάσεώς της.

Αρκεί να υπογραμμίσουμε τούτο το αποδεικτικό στοιχείο.

Η κάθε Ορθόδοξη τοπική Εκκλησία, διαφυλάσσει ως πολύτιμο θησαυρό τους επισκοπικούς καταλόγους, στους οποίους φαίνεται εξ αρχής, ποιος χειροτόνησε ποιον, μέχρι σήμερα.

Ερωτούμε τώρα τους «ποιμένες» της εταιρείας «Σκοπιά».Μπορούν να μας προσκομίσουν ανάλογους καταλόγους, ώστε να αποδεικνύουν την συνέχειά τους;

Δεν διαθέτουν απολύτως τίποτε, διότι δεν υφίσταται τίποτε. Και δεν μπορεί να υπάρχει, αφού όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, ο ιδρυτής της εμφανίζει την ομάδα του που εξελίσσεται σε εταιρεία, μόλις το 1880.

Και μετά από τις ιστορικές και αναμφισβήτητες αυτές αποκαλύψεις που σείουν συθέμελα το σαθρό οικοδόμημα της «Σκοπιάς», ας περάσουμε σε ένα δεύτερο καταλυτικό για την εταιρεία οικοδόμημα.

Β)Κύριοι της «Σκοπιάς», πού βρήκατε την Αγία Γραφή; Με ποιό δικαίωμα κρατάτε στα χέρια σας την Βίβλο, επικαλούμενοι ιστορικά και θεολογικά, ανύπαρκτη δική σας αυθεντία;
Η Γραφή δεν είναι ένα βιβλίο το οποίο «έπεσε από τον ουρανό» και που ο καθένας δύναται αυθαιρέτως να το κρατά στα χέρια του, να το θεωρεί δικό του, να το ερμηνεύει κατά το δοκούν, και να το επικαλείται με όποιο τρόπο νομίζει.

Θα χρειάζονταν αρκετά άρθρα ώστε να αναπτυχθεί εκτενώς το τι ακριβώς είναι η Αγία Γραφή, γιατί και πώς συγκροτείται ο κανόνας της, δηλ. ποιά βιβλία την αποτελούν και όλη την διεργασία που έλαβε χώρα, ώστε να κατέχουμε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τον πολύτιμο αυτό θησαυρό.

Τώρα τούτο μόνο τονίζουμε: η Αγία Γραφή είναι Βιβλίο που δεν μπορεί να σταθεί εκτός Εκκλησίας. Η αδιάσπαστη Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτή η οποία καθορίζει ποια βιβλία (από τα πάρα πολλά που διεκδικούσαν τον τίτλο του γνήσιου και του Θεόπνευστου), αποτελούν τον κανόνα της Αγίας Γραφής. Και ακόμα η Εκκλησία είναι αυτός ο ζωντανός οργανισμός που ερμηνεύει αυθεντικά τα κείμενα της Γραφής και ζωοποιεί το νεκρό γράμμα, με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

Και πάλι επανερχόμαστε στο παραπάνω ερώτημα και προσθέτουμε: Κύριοι της «Σκοπιάς», όχι μόνο πού βρήκατε, αλλά και ποιος σας εγγυάται ότι το κείμενο είναι γνήσιο και αυθεντικό; Και πάλι, ποιος σας επιβεβαιώνει τον αριθμό των βιβλίων της Αγίας Γραφής;

Ο βιβλιοπώλης; Ή ο εκδοτικός οίκος; Αστεία πράγματα, φυσικά, θα πει κανείς, που όμως φίλοι μου αφήνουν αναπάντητα τα σοβαρότατα τούτα ερωτήματα και αφήνουν εντελώς εκτεθειμένους τους οπαδούς της «Σκοπιάς».

Ναι. Η Γραφή έχει και αυτή ανάγκη τον φυσικό της χώρο για να υπάρξει και να είναι όντως λόγος ζωντανός (Εβρ.4,12).

Όπως το ψάρι δεν μπορεί να ζήσει και να υπάρξει έξω από το νερό το οποίο αποτελεί το φυσικό του χώρο και τη φυσική του κατάσταση, έτσι ακριβώς και η ίδια η Γραφή αναφέρει και τονίζει ξεκάθαρα ότι ο χώρος εντός του οποίου μπορεί να υπάρξει και να εκπληρώσει το σκοπό της είναι μόνο η Εκκλησία. Ξεκάθαρος και πάλι ο λόγος του Θεού: «Εάν δε βραδύνω, ίνα ειδής πως δει εν οίκω Θεού αναστρέφεσθαι, ήτις εστίν Εκκλησία Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α΄ Τιμ.3,15). Δηλ. εάν βραδύνω, σου τα γράφω για να ξέρεις πως πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στον οίκο του Θεού, που είναι η Εκκλησία του Θεού του αληθινού, ο στύλος και η στερεά βάση της αληθείας.

Το ότι έτσι έχουν τα πράγματα, τούτο αποδεικνύεται όχι μόνο από το ότι όλος ο προτεσταντικός κόσμος που λέει ότι δήθεν στηρίζεται στη Γραφή και μόνο στη Γραφή, έχει κατακερματιστεί σε εκατοντάδες ολόκληρες «εκκλησιών», ομάδων και παραομάδων, αλλά και η εταιρεία «Σκοπία» που στο θέμα αυτό ακολουθεί την προτεσταντική νοοτροπία, αναγκάζεται πολύ συχνά να αλλάζει και να ανατρέπει τα αρχικά της «δόγματα». Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η Σκοπιά, τα όσα με φανατισμό υποστήριζε μέχρι πρότινος, τώρα με πείσμα τα αρνείται, με την φαιδρή δικαιολογία ότι η κερδοσκοπική αμερικανική εταιρεία, λαμβάνει δήθεν «περισσότερο φωτισμό», και έτσι «ουκ έσται παύλα των δεινών»… Φυσικά οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν ότι τέτοιο θέμα, αλλαγής της δογματικής διδασκαλίας, ούτε κατά διάνοια τίθεται, αφού σύμφωνα και πάλι με το λόγο του Θεού, η πίστις παραδόθηκε άπαξ, μία φορά στους αγίους (Ιουδ. 3).

Το ότι βέβαια, για όσους διαθέτουν τον κοινόν νουν, όλα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία είναι το λιγότερον απαράδεκτα και ανόητα, τούτο δε χρειάζεται να το υπογραμμίσουμε.

Θα κλείσουμε το άρθρο μας αυτό, απευθύνοντας και πάλι τα αναπάντητα εισέτι ερωτήματα: «Κύριοι της Σκοπιάς, πού βρήκατε την Αγία Γραφή, ποιος σας εγγυάται τα κείμενα και ποιος αυθεντικά ερμηνεύει το λόγο του Θεού;

Γνωρίζουμε ότι από τους ανθρώπους της εταιρείας δεν θα λάβουμε απάντηση, διότι τα παραπάνω ερωτήματα ανατρέπουν εκ βάθρων το όλο σαθρό οικοδόμημα και όλα τα σχέδια της Σκοπιάς. Τα απευθύνουμε όμως στις καλοδιάθετες ψυχές, που μπορούν ακόμα να σκέπτονται και να ζουν ελεύθερες, ώστε να προβληματιστούν και να μελετήσουν την πραγματικότητα.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου